Kaupunginhallitus, kokous 27.2.2023

§ 46 Kuntarahoitus Oyj:n yhtiöjärjestyksen lunastuslausekkeen mukainen ilmoitus osakkeen siirtymisestä ja lunastusoikeuden käyttämisestä

LAIDno-2023-171

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Kuntarahoitus Oyj:n yhtiöjärjestys sisältää lunastuslausekkeen (5 §), jonka mukaisesti A- tai B-sarjan osakkeeseen, joka siirtyy muulle kuin Kevalle, kunnille, kuntayhtymille, kuntien keskusjärjestöille, kuntien yksin tai enemmistönä omistamille yhteisöille tai tällaisten yhteisöjen omistamille yhtiöille, kohdistuu lunastusoikeus. Lunastamiseen oikeutettuja ovat ensisijaisesti Keva ja edellä mainitut kuntaomistajat ja toissijaisesti ne Kuntien takauskeskuksen jäsenkunnat, jotka eivät ole Kuntarahoituksen osakkeenomistajia. Ilmoituksen osakkeiden siirtymisestä saatuaan Kuntarahoituksen hallituksen on ilmoitettava siirrosta lunastukseen oikeutetuille lunastusoikeuden käyttämiseksi. Lunastukseen oikeutettujen tulee esittää lunastusvaatimuksensa kirjallisesti yhtiölle kuukauden kuluessa siitä, kun siirronsaaja on ilmoittanut siirrosta hallitukselle.

Vuoden 2022 lopussa Kuntarahoituksen osakkeenomistajina oli viisi sairaanhoitopiirien kuntayhtymää, jotka omistivat yhteensä 162 500 osaketta, mikä vastaa yhteensä noin 0,42 prosenttia yhtiön kaikista osakkeista. Sairaanhoitopiirien kuntayhtymien omaisuus siirtyi suoraan lain (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (29.6.2021/616)) nojalla yleisseuraantona hyvinvointialueille 1.1.2023. Siirronsaajina olevat hyvinvointialueet ovat tehneet ilmoitukset osakkeiden siirtymisestä Kuntarahoituksen hallitukselle 1.2.2023 - 8.2.2023.

Kevalla ja Kuntarahoituksen nykyisillä kuntaomistajilla on ensisijainen lunastusoikeus siirtyviin osakkeisiin. Mikäli kukaan ensisijaisesti lunastukseen oikeutetuista ei halua lunastaa, on muilla kuin yhtiön osakkeenomistajina olevilla Kuntien takauskeskuksen jäsenkunnilla oikeus lunastaa siirtyvät osakkeet. Jos useammat tällaiset lunastukseen oikeutetut haluavat käyttää lunastusoikeuttaan, on osakkeet jaettava hallituksen toimesta lunastusta haluavien kesken tasan tai mikäli jako ei mene tasan lunastusta haluavien kesken, väestötietojärjestelmän tietoihin perustuvan, edeltävän vuodenvaihteen asukaslukujen mukaisessa suhteessa. Mikäli osakkeiden jako ei näin mene tasan, jaetaan ylijääneet osakkeet lunastusta haluavien kesken arvalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää olla käyttämättä toissijaista oikeuttaan lunastaa Kuntarahoitus Oyj:n A- tai B-sarjan osakkeita, jotka siirtyvät muulle kuin Kevalle, kunnille, kuntayhtymille, kuntien keskusjärjestöille, kuntien yksin tai enemmistönä omistamille yhteisöille tai tällaisten yhteisöjen omistamille yhtiöille.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.