Kaupunginhallitus, kokous 27.2.2023

§ 38 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. Työnvälitystilasto, tilannekatsaus 31.1.2023:

Varsinais-­Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli tammikuun lopussa 21 000 työtöntä työnhakijaa. Tammikuun aikana työttömien määrä laskee normaalisti joulukuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä supistui 500 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 1 300 henkilöllä (6 %) eli täsmälleen samaa vauhtia kuin koko maassa yleisesti (6 %). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä laski alle 600 henkilöllä (24 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli tammikuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,2 % eli 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,8 %) keskimäärin.

Tammikuussa työttömiä oli Vakka­-Suomea ja Loimaan seutua lukuun ottamatta vähemmän kolmessa muussa Varsinais-Suomen seutukunnassa verrattuna vuodentakaiseen. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutukunnassa (­7 %). Vakka-Suomessa määrä oli selkeästi koholla (+9 %).

Työttömyysaste oli korkein Turun seutukunnassa (9,5 %) sekä Turun kaupungissa (12,1 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,5 %) sekä kunnista Ruskolla (3,4 %).

Tammikuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 9 200 kappaletta eli vähemmän (­15 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 23 700 kpl eli 16 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna tammikuun aikana 15 700 kappaletta, joista 10 400 oli uusia, tammikuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli tammikuussa tarjolle 7 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Toki edelleen ollaan paikkamäärissä verrattain korkealla tasolla.

Viime ja kuluvana vuonna työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut 3 % kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Paikkoja on ollut määrällisesti runsaasti auki myös hotelli-­ ja ravintolasektorilla sekä teollisuudessa ja kaupan alalla. Prosentuaalisesti vuodentakaiseen verrattuna eniten työvoiman kysyntää on ollut kaupan alalla (pl. puhdas myynti) +31 %, opetuspuolella +24% sekä johtotehtävissä +18%. Monella toimialalla oli paikkojen määrä pudonnut vuodentakaiseen verrattuna. Pahimmin paikkojen määrä tippui hotelli-­ ja ravintolasektorilla (­27 %) ja kuljetuksissa (­24%).

Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 7,3 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 286, joista miehiä 151 ja naisia 135. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 22 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 75.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 94 kpl.

2. Väestömuutosten ennakkotietoja 1.1.-31.1.2023:

Em. yhteenvetotilasto on oheismateriaalina.

3. Lounais-Suomen aluehallintoviraston kirje / Esitykset 6.12.2023 myönnettävistä kunniamerkeistä:

Em. kirje on oheismateriaalina.

4. Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy / Uudenkaupungin makeavesialtaan ja Sirppujoen tarkkailututkimukset:

Vuosiraportti vuodelta 2022 on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.