Kaupunginhallitus, kokous 27.2.2023

§ 42 Keskustan valtuustoryhmän valtuustoaloite vapaa-ajanasunnon muuttamisesta vakinaiseksi asunnoksi

LAIDno-2021-476

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Ketoniemi esitti Keskustan valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilassa on merkittävä määrä vapaa-ajanasuntoa ja näistä monia on kuluneena korona-aikana käytetty selvästi aiempaa enemmän. Etätyöt ovat tätä kehitystä vauhdittaneet ja myös asumisturvallisuus ja -viihtyvyys ovat nousseet aiempaa merkittävämmiksi arvoiksi kansalaisten keskuudessa. Nykyaikainen vapaa-ajan asunto voikin soveltua varsin hyvin ympärivuotiseen asumiseen niin lämmöneristyksen, jätevesijärjestelmien kuin vaikkapa talvikelpoisen tieyhteyden puolesta.

Vapaa-ajanasuntojen käyttöasteen kasvu on monissa kunnissa herättänyt pohtimaan mahdollisuuksia edesauttaa vapaa-ajan asuntojen muutosta pysyviksi asunnoiksi ja saada sitä kautta kuntaan myös uusia, vakinaisia asukkaita – ja kunnallisveron maksajia. Tässä muutoksessa vapaa-ajan asukkaiden ja kunnan etujen voi hyvinkin nähdä olevan yhteneväiset.

Nykylainsäädännön mukaan päätösvalta asiassa on pitkälti kunnilla. Nykyisin voimassa olevalla käytännöllä muutoskustannukset nousevat monissa tapauksissa kohtuuttomiksi. Ehdotammekin valtuustoaloitteenamme, että Laitilassa ryhdytään selvittämään, millä reunaehdoilla vapaa-ajanasuntojen muuttamista vakinaisiksi asunnoiksi voidaan edistää. Tätä kautta meillä on mahdollisuus osaltaan vaikuttaa kaupungin asukasluvun myönteiseen kehitykseen, sekä hyödyntää vapaa-ajanasuntokantaa nykyistä paremmin myös vakinaisen asumisen tarpeisiin."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on teknisellä johtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

MRL 117 §:n mukaan rakennuksen tulee sen käyttötarkoituksen edellyttämällä tavalla täyttää rakenteiden lujuuden ja vakauden, paloturvallisuuden, hygienian, terveyden ja ympäristön, käyttöturvallisuuden, meluntorjunnan sekä energiatalouden ja lämmöneristyksen perusvaatimukset (olennaiset tekniset vaatimukset). Rakennuksen tulee olla tarkoitustaan vastaava, korjattavissa, huollettavissa ja muunneltavissa sekä, sen mukaan kuin rakennuksen käyttö edellyttää, soveltua myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua tai toimia on rajoittunut. Korjaus- ja muutostyössä tulee ottaa huomioon rakennuksen ominaisuudet ja erityispiirteet sekä rakennuksen soveltuvuus aiottuun käyttöön. Muutosten johdosta rakennuksen käyttäjien turvallisuus ei saa vaarantua eivätkä heidän terveydelliset olonsa heikentyä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi voimassaolevan rakennusjärjestyksen 18.3.2019. Sen 18 § käsittelee lomarakennuksen muuttamista vakitukseksi asuinrakennukseksi. Lähtökohtana on lupahakemuksen käsittely poikkeamismenettelyn kautta, mitkä käsittellään kaupunginhallituksen toimesta. Tällöin tarkastellaan rakennuksen sopivuutta tulevan maankäytön suunnittelun pohjalta. Rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee hakemukset myönnettyjen poikkeamispäätösten pohjalta ja tällöin tarkastellaan rakennusten ominaisuuksien soveltuvuus vakituiseen asumiseen. Rakennusjärjestys määrittää pohjan molempien toimielinten käsittelyille.

MRL:n 117 § sekä Laitilan kaupungin oma rakennusjärjestys määrittävät edellytykset, joiden pohjalta lupa käyttötarkoitusten muutoksille käsitellään. Lupakäsittelyssä tulee luonnollisesti toimia lain pohjalta. Koska laki ja rakennusjärjestys ovat hieman tulkinnanvaraisia joudutaan päätöksenteossa käyttämään myös omaa harkintaa. Tällöin merkittävää on päättäjien suhtautuminen hakemuksiin. Laitilassa on käyty keskusteluja mm. kaavatyöryhmässä ja todettu, että kaupunki suhtautuu lähtökohtaisesti positiivisesti haettaviin anomuksiin ja poikkeamispäätöksiä onkin tehty aikaisempaa vuosia enemmän.

Rakennuslain muutostyö on päättymässä ja odotettavissa on, että uudet lait ( MRL on jakautumassa esityksen mukaan kahdeksi erilliseksi laiksi) edellyttävät kuntien sääntöjen ja käytäntöjen päivittämista. Muutos ei mitä todennäköisemmin tule aiheuttamaan suuria muutoksia käyttötarkoitusten muuttamisille, mutta rakennusjärjestys tulee uusia kokonaisuudessaan. Tässä yhteydessä voidaan huomioda ja pyrkiä saamaan lupakäsittelyt entistä joustavammiksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle vastauksenaan, että se katsoo myönteisenä asiana loma-asuntojen muuttamiset vakituisiksi asunnoiksi. Rakennuslain uudistuksen tultua voimaan tulee uusittavaksi myös rakennusjärjestys, jolloin sen laadinnassa tullaan kinnittämään entistä enemmän huomiota lupakäytäntöjen ja -vaatimusten joustavoittamiseen lain puitteissa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.