Kaupunginhallitus, kokous 23.1.2023

§ 9 Talousarvion 2023 käyttösuunnitelma

LAIDno-2023-24

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi
  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 12.12.2022 hyväksynyt vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2024-2025.

Hallintosäännön 82 §:n mukaisesti valiokunnat, lautakunnat ja johtokunnat valmistelevat valtuuston sitovat tavoitteet sisältävän talousarvioon perustuvan käyttösuunnitelmansa, jotka kaupunginhallitus hyväksyy. Toimielin voi siirtää käyttösuunnitelman valmistelua koskevaa toimivaltaa alaisilleen viranhaltijalle.

Kaupunginvaltuuston hyväksyttyä talousarvion saattaa kaupunginhallitus sen täytäntöönpanomääräyksin valiokuntien ja muiden viranomaisten noudatettavaksi. Kaupunginhallitus, valiokunta, lautakunta tai johtokunta päättää sen jälkeen käyttösuunnitelmasta, jolla tarkistetaan asianomaisen toimielimen talousarvioehdotukseen sisältynyt käyttösuunnitelma valtuuston päätöksiä vastaavaksi sekä päättää omalta osaltaan tehtävien toteuttamisesta ja määrärahojen käytöstä. Käyttösuunnitelmassa toimielimet asettavat valtuuston määrittelemien tavoitteiden kanssa yhdenmukaiset tarkennetut tavoitteet sekä tarvittaessa jakavat määrärahat ja tuloarviot tehtäväalueiden sisällä seuraavan tason yksiköille.

TEHTÄVÄ Bruttomäärärahat (menot) Tuloarviot (tulot) Nettomenot (netto)
15 RUOKAH.VARP.KOUL.KEITTIÖ                                    1 714 475                    1 775 427             60 952  
17 TIETOHALLINTOPALVELUT                                        587 014                          546   -       586 468  
18 HALLINTOPALVELUT                                       2 708 710                      5 375 087             2 666 377  
19 SISÄINEN PALVELUTOIMINTA                                        263 741                         41 750   -        221 991  
25 MAASEUTUTOIMI                                         110 000                             9 500   -         100 500  
20 TALOUSPALVELUT                                        581 674                             1 638   -          580 036  
21 ELINKEINOTOIMI                                        1 551 093                         375 829   -         1 175 264  
22 KAAVOITUS                                         186 083                             7 000   -          179 083  
23 ASUMINEN                                         429 057                      308 323   -            120 734  
       

 

Mikäli toimielimet päättävät siirtää käyttösuunnitelman hyväksymiseen liittyvää valtaa, päätöksessä tulee yksilöidä taso (tehtävä), miltä osin siirretään ja tehtävän vastuuhenkilö. Hallintotoimella ei ole tarvetta siirtää käyttösuunnitelman hyväksymiseen liittyvää valtaa alemmas.

Talousarvion sitovuus

Käyttötalousosassa sitovia eriä ovat kaupunginvaltuuston eri tehtäväalueille hyväksymä yhteismäärä ulkoisille ja sisäisille toimintatuotoille ja toimintakuluille. Käyttötalousosassa valtuustoon nähden nettositovia tehtäviä ovat seuraavat: sisäinen palvelutoiminta, kaavoitus, vesihuoltolaitos, kiinteistöt ja mittaustoimi. Muut tehtävät ovat bruttositovia. Suunnitelmapoistot ja kustannuslaskennalliset erät eivät ole määrärahoja.

Tuloslaskelmaosassa valtuustoon nähden sitovia määrärahoja ja tuloarvioita ovat verotulot, valtionosuudet, korkotulot, muut rahoitustulot, korkomenot, muut rahoitusmenot sekä satunnaiset kulut ja tuotot. Rahoituslaskelmassa valtuusto hyväksyy antolainojen vähennyksen, antolainojen lisäyksen sekä pitkä- ja lyhytaikaisten lainojen vähennyksen ja lisäyksen.

Kaupunginvaltuuston toimielinten investointihankeryhmälle tai -hankkeelle hyväksymät menot ja tulot ovat sitovia ja niitä voidaan muuttaa vain valtuuston päätöksellä. Hankkeen euromääräisellä rajalla tarkoitetaan hankkeen kokonaiskustannuksia, ei ao. talousarviovuoden määrärahaa. Valtuuston sitovin perusteluin hyväksymiä määrärahoja tms. ei saa käyttää ilman valtuuston päätöstä muuhun tarkoitukseen, eikä määrärahaa voi ylittää ilman valtuuston päätöstä. Pysyvien vastaavien omaisuushankinnan arvonlisäveroton euroraja on 10 000 €. Tätä pienemmät yksittäiset hankinnat tulee hankkia käyttötalouden määrärahoilla.

Tehtäväalueille on taloudellisten tavoitteiden lisäksi asetettu sitovia strategisia päämääriä: tehtävän tavoitteita, toimenpiteitä, mittareita ja tavoitetasoja. Tavoitteet on esitetty kunkin tehtäväalueen kohdalla omassa taulukossaan. Tavoitteiden toteutumista seurataan ja niistä raportoidaan osavuosikatsauksen yhteydessä valtuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy hallintotoimen sekä erillisyksiköiden käyttösuunnitelmat vuodelle 2023.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Tiedoksi

Hallintotoimen tehtäväalueavastaavat, erillisyksiköiden vastuuhenkilöt, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.