Kaupunginhallitus, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Konserniyhtiöiden talouden toteuma 1-6/2022

LAIDno-2021-814

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Kaupungin konserniohjeiden mukaan kaupunginhallitus vastaa mm. siitä, että konserniyhtiöt raportoivat toiminnastaan ja taloudestaan kaksi kertaa vuodessa. Tytäryhtiöt ovat vuosittain toimittaneet 30.6. tilanteen mukaiset taloustiedot kaupungille tiedoksi.

Kuluvan vuoden talousarviossa tytäryhtiöille on asetettu seuraavia tavoitteita:

Laitilan Lämmön osalta tavoitteeksi on kirjattu: ”Laitilan Lämpö Oy toimittaa kaupungille ja muille asiakkailleen lämpöenergiaa enintään muiden paikkakunnalla käytössä olevien yleisten lämpöenergiamuotojen keskimääräiseen hintatasoon sekä enintään maan vastaavien lämpölaitosten keskimääräiseen hintatasoon. Yhtiö on jakanut viime vuosina osinkoa omistajilleen. Tätä tulee jatkaa tilinpäätöksen sen kulloinkin salliessa. Vuoden 2022 investoinnit 300 000 euroa rahoitetaan tulorahoituksen ja kassavarojen avulla. Investoinnit muodostuvat pääasiassa Vihtorinkadun kaukolämpölinjan uusinnasta Keskuskadun ja Kirkkotien väliltä ja toteutetaan, mikäli kaupunki lähtee toteuttamaan vesi- ja viemäriprojektia kyseisellä välillä. Säästöä saadaan jakamalla kaivuukustannukset osallistujien kesken”.

Lämmön myyntimäärä on ollut lähes budjetoitua tasoa, mutta lämmön ostohinta on metsähakkeen hintaindeksin ja tuottajahintaindeksin nousun johdosta kohonnut selvästi budjetoitua nopeammin. Metsähakkeen hintaa nostaa Venäjän tuonnin loppumisesta johtuva pula puupolttoaineista. Tästä johtuen Laitilan Lämmön toteutunut käyttökate 30.6.2022 on budjetoitua pienempi. Odottamattomaan kustannusten nousuun on reagoitu ja yhtiön hallitus päätti kesäkuussa korottaa kaukolämmön myyntihintaa 1.8.2022 alkaen. Vuoden 2022 tulos jää selvästi budjetoitua heikommaksi. Ukrainan sodan synnyttämässä poikkeustilanteessa yhtiön johto katsoo perustelluksi tinkiä tuloksesta tilapäisesti, jotta lämmön hintaa ei jouduta kohtuuttomasti korottamaan. Kaukolämpö on kuitenkin edelleen pystytty pitämään hintakilpailukyvyltään hyvänä lämmitysmuotona. Kilpailukyky muihin lämmitysmuotoihin nähden on jopa parantunut öljyn ja sähkön hintojen noustessa kaukolämpöä nopeammin. Osinkoa jaetaan tänä vuonna 39 000 €, josta Laitilan kaupungin osuus on 19 890 €. Osinko on tulosnäkymien heikentymisestä johtuen viime vuosia pienempi. Maksuvalmius säilyy hyvänä, koska vuodelle 2022 budjetoitu Vihtorinkadun lämpölinjan saneeraus on päätetty siirtää materiaalihintojen noususta johtuen vuoteen 2023. Hanke on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä kaupungin vesilaitoksen kanssa.

Kuluvan vuoden talousarviossa Jääkukolle ei ole asetettu tulostavoitteita. Pukuhuoneremontti on edistynyt kevään ja kesän aikana.

Laitilan Terveyskoti Oy:n osalta ei ole asetettu sijoitetun pääoman tuottovaatimusta. Kuluvan vuoden talousarviossa Terveyskodille on asetettu seuraavat tavoitteet: ”Laitilan Terveyskoti Oy:n tavoitteina vuodelle 2022 on huolehtia toiminnan kannattavuudesta sekä valmistautua valtakunnallisen sote-uudistuksen mahdollisesti markkinoilla aiheuttamiin muutoksiin.

Kiinteistö Oy Laitilan Kuntokodin tavoitteena vuodella 2022 on käynnistää kiinteistöyhtiön toiminta vakaasti ja kestävästi. Sote-uudistuksen myötä yhtiöön voidaan selvitysten jälkeen mahdollisesti liittää muitakin Laitilan sote-kiinteistöjä.”

Terveyskodin tuotot ovat toteutuneet hiukan budjetoitua paremmin. Koronapandemian vaikutus alkaa vähitellen hävitä. Terveyskodin rahoitusasema on edelleen pysynyt hyvänä. Merkittäviä investointeja ei kummallakaan yhtiöllä ole suunnitteilla.

Selvitystä jakautumisesta:

Laitilan Terveyskoti Oy jakautui 1.1.2022 kahdeksi yhtiöksi. Laitilan Terveyskoti Oy jatkaa toiminnallisena yhtiönä ja toinen yhtiö on kiinteistöosakeyhtiö Laitilan Kuntokoti. Tällä hetkellä on meneillään yhtiöiden arvonmääritys ja sen jälkeen varmistuvat yhtiöiden osakkeiden omistussuhteet.

Kiinteistö- ja asuntoyhtiöiden osalta taloudelliseksi tavoitteeksi on asetettu 50 %:n omavaraisuusaste pitkällä aikavälillä ja 90 %:n käyttöaste.

Omavaraisuusaste on alle tavoitetason kolmessa kiinteistöyhtiössä. Omavaraisuusaste on parantunut edellisvuodesta, ollen kesäkuussa 2022 keskimäärin 55 %. Laitilan talojen osalta velkaantuminen johtuu uuden vuokratalon rakentamisesta ja Keskevaarin osalta lähinnä putkiremontista. Alhaisimmat omavaraisuusasteet ovat Kiinteistö Oy Keskevaarilla 22 % ja Laitilan taloilla 2,1 %.

Asuntojen ja toimitilojen keskimääräinen vuokrausaste on ukrainalaisten asumispalvelujen järjestämisestä johtuen parantunut edellisvuodesta ollen kesäkuun lopussa 95 prosenttia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi konserniyhtiöiden taloudellisen tilanteen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.