Sivistysvaliokunta, kokous 25.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Osaamisperusteisesti laadittujen ja arvioitujen kurssien toteutus Vakka-Suomen kansalaisopistossa

LAIDno-2022-604

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tomi Kangas, Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori, tomi.kangas@vakkaopisto.fi

Perustelut

Osaamisperusteisuus tukee opiskelijan elämän mittaista kehittymistä, jatkuvaa oppimista. Vapaassa sivistystyössä saavutettua osaamista voidaan hyödyntää osana tutkintotavoitteista koulutusta tai työelämässä vaadittavia taitoja. Kansalaisopistoissa osaamisperusteisuuden kehittämisen tavoite on vapaan sivistystyön koulutuksissa saavutetun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen.
Osana parlamentaarista jatkuvan oppimisen uudistusta on muutettu lakia valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä ja tämä antaa vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjälle mahdollisuuden tallentaa vapaatavoitteisen ja tutkintoon johtamattoman koulutuksen suoritustietoja Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon (KOSKI -järjestelmä) opiskelijan suostumuksella 1.8.2021 lähtien. Opiskelijalle uudistus näyttäytyy Oma opintopolku -palveluna, josta omia tutkintosuorituksia pääsee seuraamaan. Opiskelija voi palvelua käyttämällä ja omalla suostumuksellaan jakaa tietovarannossa olevaa koulutustietoa kolmansille osapuolille.

Tietoa voidaan tallentaa järjestelmään, mikäli seuraavat edellytykset täyttyvät:
1. Oppilaitoksen ylläpitäjä päättää tarjota mahdollisuuden tietojen tallentamiseen valtakunnalliseen rekisteriin.
2. Oppilaitos on kuvannut koulutuksen osaamisperusteisesti ja opintojen laajuus on määritelty opintopisteinä. Kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun.
3. Oppilaitos on suunnitellut kuvatun koulutuksen arviointikäytännöt.
4. Opiskelija antaa suostumuksen tiedon tallentamiseen koulutuksen alkaessa. Alaikäisen lapsen ollessa kyseessä suostumuksen antaa lapsen huoltaja.
5. Oppilaitos arvioi opiskelijan osaamisen. Arviointi voidaan toteuttaa joko numeerisesti tai siten, että koulutus arvioidaan olevan joko hyväksytty tai hylätty. Mikäli arvioinnin tuloksena on hylätä opiskelijan suoritus, ei suoritustietoa tallenneta valtakunnalliseen tietovarantoon.

Koulutuksen laajuus määritellään opintopisteinä siten, että opiskelijan keskimäärin 27 tunnin työpanos vastaa yhtä opintopistettä. Osaamisperusteinen kurssi voi olla myös alle yhden opintopisteen laajuinen.
Opiskelija päättää aina itse, haluaako viedä suoritetun opintokokonaisuuden Omaan opintopolkuun. Suostumus kysytään jo kurssin alkuvaiheessa kirjallisesti. Oppilaitos ohjeistaa opiskelijan perehtymään suostumuksen yhteydessä annettuun informointitiedotteeseen ja tietoon suoritustiedon tallentamisesta, siihen liittyvästä henkilötietojen käsittelystä sekä tavoista, millä opiskelija voi hallita kerättyä tietoa sekä vastustaa tiedon käsittelyä. Opiskelijalle annetaan myös ohjeet siitä, miten hän voi perua suostumuksen tietojen käsittelyyn sekä millä edellytyksin tiedot voidaan poistaa rekisterinpitäjien rekistereistä.

Vakka-Suomen kansalaisopisto on valmistautunut osaamisperusteisten kurssien tarjoamiseen jatkossa. Henkilökunta on kouluttautunut osaamisperusteisuuteen kehittämistilaisuuksissa sekä useissa mm. Kansalaisopistojen liiton järjestämissä webinaareissa. Kouluttautuminen jatkuu edelleen. Uudistus on vielä alkuvaiheessa ja uudistuksen vaikutuksia opiston toimintaan pidemmällä tähtäimellä on vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa. Osaamisperusteisesti kuvattujen kurssien osuus etenkin alkuvaiheessa tulee olemaan melko pieni opiston koko tarjontaan nähden.

Päätös osaamisperustaisuuteen siirtymisestä on oppilaitoksen ylläpitäjän toimivaltaan kuuluva asia.

Ehdotus

Esittelijä

Tomi Kangas, Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori, tomi.kangas@vakkaopisto.fi

Vakka-opiston johtokunta esittää edelleen Laitilan sivistysvaliokunnalle, että sivistysvaliokunta oppilaitoksen ylläpitäjänä päättää Vakka-Suomen kansalaisopiston osalta mahdollisuudesta osaamisperusteisten kurssien tarjoamiseen ja tietojen tallentamiseen valtakunnalliseen rekisteriin 1.8.2022 alkaen. Vakka-Suomen kansalaisopisto voi jatkossa harkintansa mukaisesti toteuttaa osaamisperusteisesti laadittuja ja arvioituja kursseja, jotka ovat vietävissä Koski-järjestelmään.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin kaikilta osin.

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Vakka-Suomen kansalaisopiston johtokunta on kokouksessaan 15.6.2022/§ 21 käsitellyt osaamisperusteisten kurssien tarjoamista opistossa ja tietojen tallentamisesta valtakunnalliseen rekisteriin 1.8.2022 alkaen.

Vakka-opiston johtokunta esittää Laitilan sivistysvaliokunnalle, että sivistysvaliokunta oppilaitoksen ylläpitäjänä päättää Vakka-Suomen kansalaisopiston osalta mahdollisuudesta osaamisperusteisten kurssien tarjoamiseen ja tietojen tallentamiseen valtakunnalliseen rekisteriin 1.8.2022 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että Vakka-Suomen kansalaisopisto järjestää osaamisperusteisesti laadittuja ja arvioituja kursseja harkintansa mukaan ja tiedot tallennnetaan suostumusperusteisesti valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon 1.8.2022 alkaen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vakka-Suomen kansalaisopisto

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.