Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelujen terapiatakuun käyttöönottamisesta

LAIDno-2021-478

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Heikki Peltola esitti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Joka toinen suomalainen kokee jossakin vaiheesa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.

Ehdotammekin, että perusterveydenhuoltoon sisältyvien mielenterveyspalvelujen terapiatakuu takaa kaikille nopean pääsyn hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.

Terapiatakuuseen kuuluvat vaikuttavaksi todetut psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät. Nämä menetelmät kuuluvat mielenterveys- ja päihdehäiriöissä terveydenhuollon julkisesti rahoitettuun palveluvalikoimaan. Niitä tulee olla tarjolla osana eriasteisten häiriöiden tavoitteellista ja tarkoituksenmukaista hoitoa ja kuntoutusta.

Tarkoituksena on, että tällä terapiatakuulla taattaisiin varhainen hoito jo perusterveydenhuollossa. Hoidon tarve pitää arvioida heti apua haettaessa. Samalla hoito tulisi aloittaa mitä pikimmiten.

Oikea-aikaisen avun myötä mielenterveyden oireiden ja häiriöiden syveneminen vähenisi. Painopiste siirtyisi pitkistä, hitaasti saatavista psykoterapioista nopeisiin psykososiaalisiin hoitoihin, joita riittäisi useammalle.

Sijoitus mielenterveyteen maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin moninkertaisesti, jopa 10-kertaisesti, koska sairausetuuksien käyttö vähenee, työnantajien sairauspoissaolokustannukset ja muut työelämäkustannukset vähenevät. Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut ovat paljon kustannustehokkaampia kuin erikoissairaanhoitoon perustuvat kustannukset.

Tästä samasta asiasta on tehty myös Suomen eduskunnalle kansalaisaloite, joka jostain syystä ei ole edennyt.

Me allekirjoittaneet Kokoomuksen valtuutetut esitämme, että Laitilan kaupunki ottaa käyttöön esitetyn terapiatakuun ja Laitila omalta osaltaan nopeuttaa ja helpottaa pääsyä mielenterveysapuun."

 

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käytti valtuutettu Aho.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikkö on mm. matalan kynnyksen psykososiaalista tukea tarjoava hoitoyksikkö. Laitilan mielenterveyspalveluihin hakeutuakseen, ei asiakkaan tarvitse saada lähetettä terveydenhuollon ammattilaiselta päästäkseen psykososiaalisen hoidon piiriin. Jokainen laitilalainen tai Laitilan terveyskeskuksen palvelutuottajakseen valinnut voi ottaa suoraan yhteyttä yksikköön ja saada supportiivista keskustelutukea. Muista kaupungin yksiköistä voivat ammattilaiset tarpeen niin kuvautuessa ohjata asiakkaan yksikköön. 

Mielenterveys- ja päihdeyksikössä on kolme sairaanhoitajan toimea ja johtavan psykologin virka. Lisäksi yksikössä toimii 30 % työajalla ostopalvelupsykiatri, mielenterveys- ja päihdeongelmiin perehtynyt terveyskeskuslääkäri sekä päihdelääkäri osa-aikaisesti. Mielenterveys- ja päihdeyksikön lääkärin työaikaprosenttia on vuonna 2021 nostettu aiemmasta 10 % työajasta. Nyt terveyskeskuslääkärin työpanosta on nostettu helmikuusta 2022 alkaen 20 %:iin ja tarvittaessa toiminnan kehittämisen myötä olemme varautuneet sitä edelleen nostamaan.  Kunnanhallitus on kokouksessaan 31.1.2021 päättänyt ak:n esityksestä muuttaa johtavan psykologin virka vastaavan sairaanhoitajan toimeksi. Vastaavan sairaanhoitajan toimeen on saatu täyttölupa 1.3.2022 alkaen. Muutos tehtiin, jotta Laitilan mielenterveys- ja päihdepalvelut voisivat vastata laajamittaisemmin kasvaneeseen matalankynnyksen psykososiaalisen tuen tarpeeseen. 

Hoitoonpääsy 

Puhelinajanvaraus mielenterveys- ja päihdeyksikköön toimii arkipäivisin. Puhelimessa sairaanhoitaja arvioi saman yhteydenoton aikana asiakkaan hoidontarpeen sekä määrittää kiireellisyyden. Vuonna 2021 Laitilan mielenterveys- ja päihdeyksikön sairaanhoitajan vastaanotolle on päässyt  keskimääräisesti 13 vuorokaudessa. Kriittiset ja akuutit asiakkaat on pystytty hoitamaan muutamassa päivässä hoitajan vastaanotolle. Psykiatrian erikoislääkärin vastaanotolle on päässyt keskimääräisesti 19 päivässä ja mielenterveys- ja päihdesairauksiin perehtyneen terveyskeskuslääkärin vastaanotolle keskimäärin 16 vuorokaudessa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hoitoon on terveyskeskuksessa päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. 

Terapiatakuu

Laitilan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö tarjoaa ajankohtaisesti Kokoomuksen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitetta paremman hoitotakuun; pääsy valtuustoaloitteen mukaisiin terapioihin ei vaadi erillistä ensimmäistäkään käyntiä terveyskeskuksen lääkärin tai hoitajan vastaanotolla; terapeuttinen työskentely voidaan aloittaa jo ensimmäisellä käynnillä. Yksikössä voidaan toteuttaa monipuolisesti eriasteisten sairauksien hoitoa ja kuntoutusta lähtien hyvin matalankynnyksen psykososiaalisesta tuesta aina vaativan erikoislääkäritasoisten mielenterveys- ja päihdesairauksien hoitoon ja kuntoutukseen.

Lähetteitä sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoidon yksikköön tehdään tarkkaan ja tarveperusteisesti harkiten erikoissairaanhoidon jonot ja kuormitushaasteet tiedostaen ja hoito on jo vuosia pyritty keskittämään perustasolle aikuisien kohdalla ostopalvelupsykiatrin tuella.

Kesällä 2020 mielenterveys- ja päihdeyksikkö on vastannut Laitilan kaupungin nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmiin laajentamalla palveluaan myös 13-17 vuotiaisiin nuoriin, jolloin myös nuorten haasteisiin pystytään vastaamaan kattavammin perusterveydenhuollossa. 

Tulevaisuus

Laitilan terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdeyksikkö muuttaa kevään 2022 aikana uusiin tiloihin. Muutolla pyritään parantamaan asiakaskokemusta, potilasturvallisuutta, moniammatillista yhteistyötä sekä samalla mielenterveys- ja päihdeyksikössä tarjottavien hoitojen valikoimaa pystytään asianmukaisten tilojen myötä edelleen laajentamaan.

Hoitoon hakeutumista pyritään edelleen voimakkaasti kehittämään vuonna 2022: Yhteydenoton helpottaminen monipuolisimmilla yhteydenottomahdollisuuksilla sekä digitaalisten palveluiden lisäämisellä perinteisten palveluiden rinnalle.

Lisäksi vuonna 2022 aloitettavalla asiakastyytyväisyyden monitoroinnilla pyritään kehittämään palveluita asiakaslähtöisesti. Hoidettavien potilaiden määriä pyritään kasvattamaan resurssien sallimissa rajoissa; Moniammatillisella yhteistöllä saavutetulla laadukkaammalla hoidolla saavutetaan tehokkaampia hoitotuloksia.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kokoomuksen valtuustoryhmän  valtuustoaloitteeseen koskien perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelujen terapiatakuun käyttöönottamista.

Päätös

Ehdotus  hyväksyttiin.

Tämä asia käsiteltiin pykälän 14 jälkeen.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto