Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite päätösten vammaisvaikutusten arvioinnin käyttöönottamisesta

LAIDno-2021-477

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Pertti Pokki esitti Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Suomi on ratifioinut jo vuonna 2016 YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen, jonka tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. 

Sopimus velvoittaa myös huomioimaan vammaisten henkilöiden erityistarpeet ja takaamaan vammaisille samat yhteiskunnallisen osallistumisen mahdollisuudet kuin kaikille muillekin. Lisäksi se korostaa yleisen asennemuutoksen tärkeyttä, stereotypioiden ja ennakkoluulojen poistamisen merkitystä ja yleistä tietoisuuden lisäämistä vammaisten aseman edistämiseksi ja ihmisoikeuksien toteutumiseksi.

Vammaiset ovat maailman suurin syrjityin ihmisryhmä. Vammaisten ihmisten yhdenvertaiset osallistumismahdollisuudet ja palveluiden saaminen eivät ole vielä täysin toteutuneet Suomessakaan. Hyvin usein vammaisiin kohdistuu ennakkoluuloja, syrjintää, poissulkemista ja jopa väkivaltaa. Vammaisilta saatetaan evätä oikeus koulutukseen, terveydenhuoltoon ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen ainoastaan heidän vammansa perusteella.

Vammaispalveluissa ei ole kyse pelkästään sosiaali- ja terveystoimessa myönnettävistä palveluista tai ylimääräisestä lisäpalvelusta, vaan lailla turvatusta oikeudesta yhdenvertaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa. Tästä syystä kaikessa päätösten valmistelussa tulee huomioida myös niiden vaikutukset vammaisten ihmisten elämään.  

Myös Laitilan kaupungin tulee kantaa oma vastuunsa vammaisten oikeuksien toteutumisesta ja näin ollen päätösten valmistelutyössä tulee ottaa entistä vahvemmin huomioon vaikutukset vammaisiin ja tätä kautta lisätä vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta ja itsenäisyyttä sekä parantaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua yhteiskunnan eri toimintoihin täysimääräisesti. 

Edellä olevan perusteella Laitilan SDP:n valtuustoryhmä esittää, että Laitilassa tulee ottaa käyttöön päätösten vammaisvaikutusten arviointi, jotta päätösten vaikutukset vammaisten ihmisten elämään ja oikeuksien toteutumiseen voidaan ottaa läpileikkaavasti huomioon kaikilla politiikan osa-alueilla."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Pokki ja Aho.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Kunnassa tehtävät päätökset ovat usein mittavia ja laajoja, ja ne vaikuttavat kuntalaisiin, heidän hyvinvointiin ja terveyteen, sekä kunnan talouteen. Kuntien päätösten ennakkoarviointimenettely EVA on työväline arvioida ennalta valmisteltavien päätösten vaikutuksia. Mukaan päätöksentekoon tarvitaan useita erilaisia päätösvaihtoehtoja, joista luottamushenkilöt voivat valita kuntalaisten näkökulmasta parhaan. 

Kuntia ennakkovaikutusten arviointiin kannustaa päätösten kestävyyden ja vaikuttavuuden vahvistamisen tarve, kuntalaisten osallisuus-ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistaminen, laaja-alainen hyvinvoinnin edistäminen, tietoon perustuva päätöksenteko, päätöksistä viestiminen sekä niukkenevat resurssit.

Vaikutusten ennakkoarvioinnilla tarkoitetaan päätösesitysten vaikutusten arviointia etukäteen ja samanaikaisesti useasta eri näkökulmasta, ja se tulee kytkeä osaksi kunnan talouden ja toiminnan suunnittelun sekä toteutuksen arviointia. EVA lisää toiminnan suunnittelun ja päätöksenteon avoimuutta kunnissa.  

Vaikutusten ennakkoarviointi on tapa arvioida etukäteen, miten valmistelussa oleva päätös vaikuttaisi erilaisten ihmisryhmien elämään.  Vaikutusten ennakkoarvioinnissa yhdistetään eri näkökulmia samaan arviointityöhön. Käsiteltävä asia vaikuttaa siihen, kuinka laajasti vaikutuksia tarkastellaan ja mitä osatekijöitä on syytä ottaa huomioon. Vaikutusten arvioinnin näkökulmat voidaan jakaa ihmisiin kohdistuviin vaikutuksiin ja vaikutuksiin, jotka kohdistuvat ihmisiin epäsuorasti. Nämä eivät ole toisistaan irrallisia, vaan eri näkökulmia samaan asiaan. Riippuu aiheesta, mitä näkökulmia ennakkoarvioinnissa kannattaa painottaa; joskus se on esimerkiksi lapset (LAVA), joskus ympäristö (YVA). Samaan tapaan voidaan arvioida myös vammaisvaikutuksia (VAVA). Arviointeja ei kuitenkaan kannata tehdä vain yhdestä näkökulmasta.

Kunnan on tarpeen linjata itselleen, mitkä päätökset vaativat ennakkoarviointia. Ennakkoarviointia ei toteuteta oikaisuvaatimuksissa, viranhaltijoiden nimeämisissä eikä tiedoksi merkittävissä asioissa, eikä myöskään lauta-/valiokunnan toimialaan kuuluvissa erityisasioissa. Ennakkoarviointi suositellaan tehtäväksi, jos

  • päätöksellä on välittömiä ja / tai pitkän aikavälin vaikutuksia kuntalaisten hyvinvointiin, elinoloihin ja terveyteen
  • päätöksellä on merkittäviä vaikutuksia tietylle ihmisryhmälle tai alueelle
  • päätös on strategisesti, toiminnallisesti tai taloudellisesti merkittävä
  • kyseessä on merkittävä muutos palveluissa tai kyseessä on uusi palveluiden järjestämistapa
  • päätöksellä on välittömiä ja / tai pitkän aikavälin suoria vaikutuksia tai merkittäviä epäsuoria vaikutuksia yritystoimintaan (esim. palvelurakenteeseen, alueen vetovoimaisuuteen, yksittäisiin yrityksiin ja /tai yritysilmapiiriin)

Ennakkoarvioinnin tavoitteena on jäsentää ja selventää valmistelu- ja päätöksentekotilannetta. Se tukee moniarvoista ja läpinäkyvää päätöksentekokulttuuria kunnissa ja on osa hyvää hallintoa. Ennakkoarviointi auttaa parhaan ratkaisun valinnassa ja mahdollistaa ristiriitaisten tavoitteiden ja näkökulmien käsittelyn. Se tuo esille lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutukset ja lisää valmistelun ja päätöksenteon laatua. Vaikutusten ennakkoarviointi kokoaa yhteistyötahoja ja tiivistää yhteistyötä jo päätöksenteon valmisteluvaiheessa. 

Laitilan kaupungin strategia vuosille 2022-2025 linjaa arvoissaan, että asukkaita kuullaan aktiivisesti ja kehitetään osallistumisen muotoja. Myös yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys ovat keskeinen osa kaupungin toimintaa. Strategian toimeenpano on parhaillaan käynnistymässä ja toimialoilla ryhdytään valmistelemaan vuoden 2023 toiminnan tavoitteita sekä toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi. Mikäli ennakkovaikutusten- (EVA) sekä vammaisvaikutusten (VAVA) arvioinnin käyttöönottoa lähdetään selvittämään tarkemmin, on syytä huomioida kaupungin ohjeiden laadinta arviointityövälineen käyttöön, viranhaltijoiden koulutus ja perehdytys sekä vammaisneuvoston ym. yhteistyöelinten näkemykset asiassa. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien päätösten vammaisvaikutusten arvioinnin käyttöönottamista.

Päätös

Ehdotus  hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto