Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Kaupunginvaltuutettu Tanja Raisto-Elon valtuustoaloite koskien ikäihmisten palveluiden tiedottamista

LAIDno-2021-139

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Tanja Raisto-Elo esitti kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Laitilassa on hyvät ja kattavat ikäihmisten palvelut. Palveluita on pyritty jatkuvasti kehittämään ja tässä on onnistuttu hyvin yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Palveluiden tavoitettavuudessa ikäihmisten keskuudessa on kuitenkin suuria puutteita. Palvelut ja tapahtumat eivät tavoita ikäihmisiä siinä määrin, kun mikä olisi tarpeellista.

Aloite

Laitilan vanhusneuvosto esittää, että kaupunki parantaa tiedotusta ikäihmisten palveluista ja parantaa palveluiden löydettävyyttä mm. kaupungin nettisivuilta. Kaupungin tulee samalla kehittää toimintatapoja, joilla varmistetaan, että olemassa olevat palvelut tavoittavat niiden potentiaaliset käyttäjät.

Lisäksi on kiinnitettävä huomiota siihen, että tiedotus on selkeää ja ajantasaista."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

Kuntalain 27 §:n mukaan ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Vanhusneuvoston tehtäviin voi sisältyä muun muassa aloitteiden, kannanottojen ja lausuntojen tekeminen.

Laitilan kaupungin hallintosäännön § 142 mukaan valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kaupungin toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Aloitteen allekirjoittajista Tanja Raisto-Elo oli valtuuston kokouksessa läsnä valtuuston puheenjohtajana, Virve Aho ei ollut valtuuston varajäsenenä läsnä kenenkään valtuutetun sijaan. Täten aloite on kirjattu ainoastaan Tanja Raisto-Elon tekemänä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Pokki, Lehtola, Peltola ja valtuuston puheenjohtaja Raisto-Elo.

Valmistelija

  • Sari Koski, Ikäihmisten palvelujohtaja, sari.koski@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin järjestämistä iäkkäiden palveluista on kerrottu Ikäihmisten palvelut -verkkosivulla. Ikäihmisten pal­velut-sivulle pääsee kaupungin verkkosivujen etusivulta kohdasta Ikään­tyvät. Ikäihmisten palvelut- sivuilla on linkit myös esimerkiksi koko kaupungin asumispal­veluihin, liikunta- ja kulttuuripalveluihin ja sosiaa­li- ja terveyspalvelui­hin.

Ikäihmisten palvelut-otsikon alta löytyvät seuraavat alasivut:

  • palveluohjaus ja –neuvonta
  • kotihoito ja tukipalvelut
  • asumispalvelut
  • kuljetuspalvelut
  • muistineuvonta
  • omaishoito
  • omavalvontasuunnitelmat
  • päivätoiminta
  • vanhusneuvosto

Näiden alasivujen alla on kerrottu ja tiedotettu tarkemmin kustakin pal­velusta/toiminnasta. Verkkosivut on pyritty pitämään parhaan mukaan ajantasaisina ja helppolukuisina. Sivujen täydellisessä ajan­kohtaisena pitämisessä on varmasti parannettavaa. Erikseen nimetyt työnteki­jät/viranhaltijat on vastuutettu huolehtimaan verkkosivujen päivityksestä omalta osaltaan.

Laitilan kaupungin ikäihmisten palveluista on valmistunut opinnäytetyö­nä palveluopas loppuvuodesta 2021. Opinnäytetyön tilaaja on ollut Laiti­lan kaupunki/ikäihmisten palvelut. Opas sisältää tietoa niin kaupungin omista palveluista kuin myös yksityisten palvelutuottajien ja kolmannen sektorin tuottamista palveluista.

Palveluoppaan pääotsikot ovat:

  • omaehtoinen elämä (liikunta, vapaa-aika, ateriointi, asiointiliikenne)
  • vanhusneuvosto
  • palveluohjaus (hyvinvointia edistävät kotikäynnit)
  • apua arkeen (mm. asuminen, asunnon muutostyöt, ateriointi, kaup­papalvelu, muistineuvonta, omaishoito/omaishoidon tuki, päivätoi­minta, vapaaehtoistoiminta, apteekkipalvelut, kotihoito, kotihoidon tukipalvelut)
  • terveyspalvelut (mm. terveyskeskuksen palvelut)
  • sosiaalipalvelut (sosiaalipäivystys)
  • ympärivuorokautiset hoivayksiköt (mm. kunnallinen ympärivuoro­kautinen hoiva, tehostetun palveluasumisen palveluseteli)
  • vammaispalvelut
  • tuet ja etuudet (Kela, maksukatto, kotitalousvähennys)
  • oikeuspalvelut (potilasasiamies, sosiaaliasiamies, talous- ja velka­neuvonta, taloudellinen kaltoinkohtelu, edunvalvontavaltuutus, hoi­totahto)
  • huoli-ilmoitus   

Kirjallista palveluopasta on saatavilla mm. Asiointipiste Avituksesta, terveyskeskuksesta, kirjastosta, Laitilan Vanhaintuki ry:ltä, seurakunnal­ta, erilaisista iäkkäille järjestettävistä tapahtumista, hyvinvointia edistä­villä kotikäynneillä ja kaupungin ikäihmisten parissa työskentelevältä henkilöstöltä. Laitilan kaupungin verkkosivuilta palveluopas on ladatta­vissa ikääntyvät/ikäihmisten palvelut-sivulla.

Kirjallinen palveluopas ei sisällä oppaan helpomman päivittämisen vuoksi henkilöstön nimiä, vaan ainoastaan pu­helinnumerot. Viranhaltijat ja työntekijät saattavat vaihtua, mutta puhe­linnumerot pysyvät yleensä samoina. Verkkosivuilla olevan palveluop­paan tarvittava päivitys on vastuutettu kotihoidon geronomille.    

Laitilan kaupungin iäkkäiden palvelut ovat mukana maakunnallisessa asiakasneuvonnan ja –ohjauksen (KomPAssin) puhelinpalvelussa. Iäk­käiden palveluihin ei juurikaan tule yhteydenottoja KomPAssin kaut­ta. KomPAssista saadun tiedon mukaan Laitilan iäkkäiden palvelu­jen verkkosivut ovat niin selkeät ja kattavat, etteivät asiakkaat ota Kom­PAssin kautta yhteyttä, koska he saavat kaupungin omilta verkkosivuilta kaikki tarvittavat tiedot ja puhelinnumerot.

Ikääntyville suunnatuista tapahtumista on tiedotettu mm. Laitilan Sano­missa, kaupungin verkkosivuilla ja facebook-sivuilla. Lisäksi ikäihmisten palvelujen arjessa tapahtuviin asioihin/tapahtumiin voi tutustua Laitilan kaupungin ikäihmisten palvelut-facebook-sivuilla.

Laitilan kaupungin verkkosivut ovat kokonaisuudessaan uudistumassa. Sivujen alustavaa rakennetta on esitelty kaupungin johtoryhmässä. Kau­pungin tietohallintopäällikkö Sami Suominen toimii projektin vetäjänä. Sami Suomiselta saadun tiedon mukaan uudet sivut valmistuvat aikaisin­taan loppuvuodesta 2022. Tällä hetkellä työn alla on kilpailutusdoku­mentin teko. Kilpailutus käynnistyy jossain vaiheessa ja vasta tämän jäl­keen aloitetaan sivujen luominen. Iso kysymysmerkki on, että missä määrin ylipäätään sosiaali- ja terveydenhuollon tietoja tulee näihin tule­viin kaupungin uusiin verkkosivuihin/tuleeko niitä ollenkaan ja ovatko ne ehkä jossain tulevan hyvinvointialueen omilla kotisivuilla ja sieltä ai­noastaan linkitettyinä Laitilan kaupungin sivuille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle kaupunginvaltuu­tettu Tanja Raisto-Elon valtuustoaloitteeseen koskien ikäihmisten palve­luiden tiedottamista.

Päätös

Ehdotus  hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto