Sivistysvaliokunta, kokous 23.5.2024

§ 53 LISÄPYKÄLÄ: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle lukiolain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (lisäpykälä)

LAIDno-2024-417

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi
  • Kimmo Jalonen, Lukion rehtori, kimmo.jalonen@laitila.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi lukiolain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lukiolakia, ylioppilastutkinnosta annettua lakia, oppivelvollisuuslakia sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettua lakia. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 4.6.2024 lausuntopalvelu.fi -palvelun kautta.

Ehdotetuilla lukiolain muutoksilla vahvistettaisiin lukiolaisten oikeutta oppimisen tukeen. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi opiskelijoiden oikeudesta saada tuki- ja erityisopetusta. Tiedonsiirtoa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen välillä lisättäisiin niiden opiskelijoiden osalta, joilla on perusopetuksen päättyessä ollut voimassa oleva erityisen tuen päätös.

Esityksessä ehdotetaan lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmän uudistamista siten, että kattava lukioverkko säilyisi. Tavoitteena on turvata lukiokoulutuksen järjestäminen alueilla, joilla lasten ja nuorten määrä vähenee voimakkaasti. Rahoitusjärjestelmän uudistamisen tavoitteena on, että lukiokoulutuksen rahoitus vastaisi paremmin lukiokoulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Lukion rahoitukseen sisältyvää pienten lukioiden korotusta uudistettaisiin tukemaan koulutuksen saavutettavuutta ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumista. Samalla edistetään rahoitusvastuun tasapuolista jakautumista kuntien kesken kotikunnittain.

Ylioppilastutkintoa uudistetaan mahdollistamalla englanninkielisen ylioppilastutkinnon suorittaminen tiukasti rajatuin kriteerein ja varmistamalla, että englanninkielinen koulutustarjonta ei uhkaa kansalliskielistä koulusivistystä, vaan vahvistaa Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten toimijoiden ja paluumuuttajien keskuudessa. Lisäksi pakollisen ylioppilastutkintokokeen korvaaminen taito- ja taideaineen kokeella olisi jatkossa mahdollista. Ylioppilastutkinnossa opiskelija osoittaa omaksuneensa lukiokoulutuksen opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot, joten ylioppilastutkinnon kokeen korvaava lukiodiplomi olisi mahdollista suorittaa nuorille tarkoitettuun lukiokoulutuksen oppimäärään sisältyvissä pakollisissa taito- ja taideaineissa; musiikissa, kuvataiteessa ja liikunnassa

Lukiolain tilauskoulutusta koskevaan säännökseen ehdotetaan tehtäväksi voimassa olevaa sääntelyä selkeyttäviä muutoksia. Tarkennusten tarkoituksena on puuttua tilauskoulutuksessa havaittuihin epäkohtiin muun muassa tilauskoulutussopimusten sisällössä ja opiskelijoiden tietoisuudessa omasta asemastaan.

Lait lukiolain, oppivelvollisuuslain ja ylioppilastutkintolain muuttamisesta on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025. Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2026.

 

Laitilan kaupungin lausunto koskien  hallituksen esitystä lukiolain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta

Laitilan kaupunki toteaa oppimisen tuen uudistuksen olevan lähtökohtaisesti erittäin hyvä. Lakiluonnoksessa tulisi kuitenkin selkeästi linjata, milloin opiskelijalla on oikeus tukeen. Opiskelijan oikeus erityisopetukseen tulisi sisältää moniammatillisen arvioinnin yhteistyössä opiskelijan ja huoltajan kanssa. Lakiluonnoksessa tuen tarve on kirjattu todennettujen oppimisvaikeuksien tai muiden syiden vuoksi. Todennetut muut syyt tulisi määritellä laissa, jotta opiskelijoiden yhdenvertainen kohtelu mahdollistuu. Lakiluonnoksessa mainitaan, että erityisopetus kirjataan opiskelijan pyynnöstä opiskelijan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Kirjaus tulisi olla velvoittava, ei suostumusperustainen, opiskelijan sekä opetuksen järjestäjän oikeusturvan kannalta. Lukion erityisopetuksen kehittäminen ja lakiuudistus tulisi olla linjassa perusopetuslain ja perusopetuksen tuen uudistamisen sekä varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatuksen tuen kanssa. Uudistuksen myötä erityisopetuksen järjestämisen kustannukset tulisi huomioida valtionosuurahoituksessa.

Laitilan kaupunki pitää lukion rahoitusjärjestelmän uudistusta osittain harkitsemattomana. Esitetyt muutokset heikentäisivät koulutuksen järjestämisen edellytyksiä niillä koulutuksen järjestäjillä, jotka ovat kooltaan pieniä, mutta eivät sijaitse syrjäisellä alueella. Pienten lukioiden rahoituksen leikkaaminen kohdistuu erityisesti Varsinais-Suomeen, jossa lukioverkko on tiheä. Väestöpohja on Varsinais-Suomessa kuitenkin kooltaan melko suuri, minkä vuoksi maakunnan lukioiden opiskelijamäärä on vähintään kohtuullinen. Pienellä lukioilla on merkitystä nuorille opiskelupolun jatkumioon perusopetuksesta lukioon omassa kunnassa, mutta tärkeä merkitys sillä on tulevaisuudessa myös kunnan elinvoimaisuudelle. Useissa kunnissa lukio toimii yläkoulun kanssa samoissa tiloissa ja opetushenkilöstö on osin yhteistä. Pienten lukioiden rahoituspohjan leikkaaminen tulee mahdollisesti vaikuttamaan myös yläkoulun toimintaan. Oppivelvollisuuden maksuttomuuden uudistus koskemaan alle 18- vuotiaita sekä pienten lukioiden rahoituksesta leikkaaminen, tuovat osalle kunnista merkittävän taloudellisen lisätaakan. Uudistuksella valtio ajaa kunnat eriarvoiseen asemaan mahdollisuuksissa järjestää lukiokoulutusta. Kuntien talous tulee olemaan erittäin haastava tulevina vuosina ja Laitilan kaupunki pitää lukion rahoitusjärjestelmän uudistusta kuntien opetuksen järjestämisen yhdenvertaisuuden näkökulmasta harkitsemattomana.

Laitilan kaupunki pitää tärkeänä taito- ja taideaineiden tuomista osaksi ylioppilastutkintoon. Uudistus nostaa oppiaineiden arvostusta ja statusta. Lisäksi se tuo opiskelijoille opintoihin lisää valinnan mahdollisuuksia. Lukiodiplomien yhdistäminen taito- ja taideaineiden ylioppilastutkintoa on kannatettava. Taito- ja taideaineiden arvioinnissa tulisi kiinnittää huomiota, että se on vertailukelpoinen muiden ylioppilaskirjoitusten aineiden kanssa. Arvioinnin kriteerit tulee olla selkeät ja yhteismitalliset.

Muihin lukiolain uudistuksiin Laitilan kaupungilla ei ole huomautettavaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että Laitilan kaupunki antaa lukiokoulutuksen järjestäjänä edellä mainitun lausunnon lukiolakiuudistuksesta. 

Päätös

Sivistysvaliokunta kävi keskustelun lukiolain uudistuksesta. Keskustelun aikana esittelijä teki lausuntoon lisäyksen seuraavasti: Lukion erityisopetuksen kehittäminen ja lakiuudistus tulisi olla linjassa perusopetuslain ja perusopetuksen tuen uudistamisen sekä varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatuksen tuen kanssa. 

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Laitilan lukio

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.