Sivistysvaliokunta, kokous 23.5.2024

§ 48 Laitilan vammaispalveluihin kuuluvien asiakkaiden, asukkaiden ja työntekijöiden, sekä Palke 5 toimintayksikön uimahallimaksut

LAIDno-2024-412

Valmistelija

  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi

Perustelut

Liikuntatoimeen on tullut Varsinais-Suomen Hyvinvointialueeseen kuuluvalta toimintakeskus Palke 7:lta tiedustelua, millä hintaa heidän toiminnassaan mukana olevat pääsevät Laitilan uimahalliin. Uimahallikäynnit olisivat osa toimintakeskuksen tarjoamaa päivätoimintaa, joihin on vapaaehtoinen osallistuminen. Lisäksi tiedusteltiin, täytyykö työntekijän maksaa uimahalliin sisäänpääsymaksu tuodessaan työajalla toimintakeskus Palke 7:n työtoimintaan osallistuvia henkilöitä uimaan. Laitilan uimahallin pääsymaksuista päättää sivistysvaliokunta.

Liikunnalla ja liikkumisella on on tutkittu olevan positiivisia vaikutuksia niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen. Fyysisen aktiivisuuden ja kestävyyskunnon vaikutukset sydän- ja verenkiertoelimistön terveyteen ovat kiistattomia. Laitilassa on useita yksiköitä, joiden liikunnanharrastamisen tukeminen on perusteltua. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää uimahallipalveluita itsenäisesti. Joillekin tutun henkilön tai ryhmän mukana uuden liikuntaharrastuksen kokeileminen kuten esim. uimahallipalvelut, voivat auttaa henkilöä itsenäisen harrastuksen pariin. Itselle mieluisa liikuntaharrastus löytyy yleensä kokeilemalla. Laitilan uimahallissa on edullisempi hinta mm. eläkeläisille, mutta vammaisia ei ole huomioitu. Kulttuuria ja vapaa-aikaa kortissa vammaiset on huomioitu, mutta uimahalliominaisuus on hankittavissa vuodeksi kerrallaan, joten se ei suoraan tue uuden harrastuksen kokeilua. Kaikilla vammaisilla ei ole eläkepäätöstä.

Laitilassa on Varsinais-Suomen Hyvinvointialueeseen kuuluvia vammaisten asumisyksiköitä kolme: Pajukuja, Anttilanhovi ja Teollisuustien asumisyksikkö, sekä yksityinen asumisyksikkö Karvinkartanon pienryhmäkoti. Lisäksi Varsinais-Suomen Hyvinvointialueelle kuuluu toimintakeskus Palke 7, joka tarjoaa työtoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Laitilan kaupungille kuuluva Palke 5 on osa kaupungin työllisyyspalveluita. Sen toiminta on tarkoitettu henkilöille, joiden työttömyys on pitkittynyt tai on erityisiä työllistymisen haasteita. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää, että
1. Pajukujan, Anttilanhovin,Teollisuustien asumisyksikön ja Karvinkartanon pienryhmäkodin asukkaat sekä Palke 5 ja Palke 7 toimintaan kuuluvat henkilöt pääsevät Laitilan uimahalliin hintaan 2.10 € (sis. alv.).
2. Pajukujan, Anttilanhovin,Teollisuustien asumisyksikön ja Karvinkartanon pienryhmäkodin asumisyksiköiden työntekijät pääsevät Laitilan uimahalliin maksutta tuodessaan asukkaan tai asukkaita työajallaan Laitilan uimahalliin.
3. Palke 5:n ja Palke 7:n työntekijät pääsevät Laitilan uimahalliin maksutta tuodessaan toimintaan kuuluvan henkilön tai henkilöitä Laitilan uimahalliin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen Hyvinvointialue, Karvinkartanon pienryhmäkoti, Palke 5, vapaa-aikapäällikkö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.