Kaupunginhallitus, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 245 Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet; edustajien nimeämispyyntö

LAIDno-2021-1108

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle (Varha) nimetään nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja monikulttuurisuusneuvosto. Vaikuttamistoimielimet ovat yksi tapa hyvinvointialueen asukkaille osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan.

Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä on mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön, vammaisten henkilöiden, maahanmuuttajien tai vieraskielisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet otetaan mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

Vaikuttamistoimielinten asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää hyvinvointialueen aluehallitus. Laki hyvinvointialueesta (32 §) ja Varhan valtuuston hyväksymä (2.3.2022) hallintosääntö määräävät vaikuttamistoimielinten jäsenten nimeämisiin liittyvistä asioista.

Varha on lähestynyt kuntia kirjeellä ja pyytänyt, että

  • kunnan nuorisovaltuusto tai vastaava toimielin valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan nuorisovaltuustoon
  • kunnan vanhusneuvosto tai vastaava toimielin valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan vanhusneuvostoon
  • kunnan vammaisneuvosto tai vastaava toimielin valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan vammaisneuvostoon
  • kunta valitsee yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varhan monikulttuurisuusneuvostoon.


Aluehallitus valitsee vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat. Vaikuttamistoimielinten edustajien yhteystiedot on  pyydetty ilmoittamaan kootusti 15.10.2022 mennessä.

Vaikuttamistoimielimet aloittavat toimintansa 1.1.2023 alkaen.

Vaikuttamistoimielimille järjestetään syksyn 2022 aikana orientaatiotilaisuus työskentelyn käynnistymisen tueksi myöhemmin vahvistettavana ajankohtana.
 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Kaupunginhallitus pyytää nuorisovaltuustoa, vammaisneuvostoa ja vanhusneuvostoa tekemään kaupunginhallitukselle esityksen Laitilasta nimettäväksi henkilöksi ja tämän henkilökohtaiseksi varajäseneksi hyvinvointialueen vastaavaan vaikuttamistoimielimeen. Edelleen kaupunginhallitus pyytää sosiaali- ja terveysvaliokuntaan tekemään esityksen hyvnvointialueen monikulttuurisuusneuvostoon Laitilasta valittavaksi edustajaksi ja hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi.

Esitykset kaupunginhallitukselle pyydetään syyskuun loppuun mennessä. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle nimetään nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto ja monikulttuurisuusneuvosto. Vaikuttamistoimielimet ovat yksi tapa hyvinvointialueen asukkaille osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimillä on mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön, vammaisten henkilöiden, maahanmuuttajien tai vieraskielisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella. Vaikuttamistoimielinten asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää hyvinvointialueen aluehallitus. 

Laitilan kaupunkia on pyydetty valitsemaan yhden jäsenen ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen monikulttuurisuusneuvostoon. Aluehallitus valitsee vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat.

Vaikuttamistoimielimet aloittavat toimintansa 1.1.2023 alkaen. Vaikuttamistoimielimille järjestetään syksyn 2022 aikana orientaatiotilaisuus työskentelyn käynnistymisen tueksi myöhemmin vahvistettavana ajankohtana.

Laitilan kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 5.8.2022 § 214 pyytää sosiaali- ja terveysvaliokuntaa tekemään esityksen Laitilasta hyvinvointialueen monikulttuurisuusneuvostoon valittavasta edustajasta sekä hänen henkilökohtaisesta varajäsenestä. Esitykset kaupunginhallitukselle pyydetään syyskuun 2022 loppuun mennessä. 

Ehdotus

Esittelijä

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää kokouksessa henkilöistä, joita esitetään valittavaksi Laitilan kaupungin edustajaksi sekä hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen monikulttuurisuusneuvostoon. Sosiaali- ja terveysvaliokunta lähettää tiedon esityksestä edelleen kaupunginhallitukselle.  

Päätös

Sosiaali- ja terveysvaliokunta valitsi Laitilan kaupungin edustajaksi Virve Ahon ja hänen henkilökohtaiseksi varajäseneksi Mika Toivolan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen monikulttuurineuvostoon.

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi

Perustelut

Kaupungin ao. toimielimet ovat ehdottaneet seuraavia henkilöitä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen toimielimiin:

monikulttuurisuusneuvosto
jäsen Virve Aho, varajäsen Mika Toivola

nuorisovaltuusto
jäsen Saku Uusikartano, varajäsen Ronja Mäkelä

vammaisneuvosto
jäsen Pertti Pokki, varajäsen Sirpa Lahtinen

vanhusneuvosto
jäsen Marianne Rapala, varajäsen Virve Aho

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus nimeää edellä mainitut henkilöt Laitilan kaupungin edustajiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimiin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.