Kaupunginhallitus, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 242 Sosialidemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloite järjestöjen toimintaedellytysten varmistamiseksi sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa

LAIDno-2021-1285

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Pertti Pokki esitti Sosialidemokraattien valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Sosiaali- ja terveysjärjestöissä tehdään arvokasta työtä, jolla on suuri merkitys apua tarvitsevien ihmisten elämään, kuten esim. lasten, nuorten, iäkkäiden, päihde- ja mielenterveysongelmaisten, vähemmistöjen, vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja pitkäaikaistyöttömien. Nyt on tärkeä aika varmistaa, että tämä työ ei lopu tai ettei siihen tule katkoja uusien hyvinvointialueiden käynnistysvaiheessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus vaikuttaa sote-järjestöjen toimintaan. Toimintaympäristön muutos haastaa järjestöt rakentamaan yhteistyötä hyvinvointialueiden ja kuntien kanssa. Järjestöjen toiminnalla edistetään ja vahvistetaan asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Järjestöjen toiminta täydentää julkisia palveluita. Järjestöjen tarjoama tuki voi olla esimerkiksi osa palveluketjua tai -kokonaisuutta. Järjestöjen toiminnan tukeminen on myös jatkossa kuntien vastuulla, koska hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yhä edelleen myös kuntien vastuulla. Monet järjestöt toimivat vapaaehtoisvoimin, ja pienikin rahallinen avustus tai kunnalta saadut tilat kansalaistoimintaa varten ovat tärkeitä.

On tärkeää, että näistä toimintatavoista sovitaan yhdessä hyvinvointialueen kanssa niin, etteivät järjestöjen toimintamahdollisuudet vaarannu muutosvaiheessa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilojen käytön varmistamista, järjestöavustuksien turvaamista sekä kuntien ja hyvinvointialueiden välisestä työnjaosta sopimista.

Esitämme, että vuoden 2022 aikana Laitilan kaupunki

  1. Laatii yhdessä tulevan hyvinvointialueen kanssa toimintaperiaatteet laitilalaisten järjestöjen tukemisesta, joilla turvataan järjestöjen toimintaedellytykset Laitilassa tulevaisuudessa.
  2. Määrittelee vastuutahot, joille kuuluu kaupungissa jatkossa järjestöjen tukeminen."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoroja käyttivät valtuutetut Pokki, Aitakari ja Aho.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite koskien järjestöjen toimintaedellytysten varmistamista sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa on otettu käsittelyyn Sosiaali- ja terveystoimialalla ja asiaa on ryhdytty selvittämään. Vastine aloitteeseen annetaan kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle selvitystyön valmistuttua.

Ehdotus

Esittelijä

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien järjestöjen toimintaedellytysten varmistamista sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.

Päätös

Ehdotus  hyväksyttiin.

Valmistelija

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastauksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien järjestöjen toimintaedellytysten varmistamista sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Valmistelija

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi kaupunginhallituksen antaman vastineen Sosialidemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen järjestöjen toimintaedellytysten varmistamiseksi sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on pyytänyt lausuntoa Laitilan kaupungilta järjestöille myönnettävistä avustuksista ja siihen liittyvästä työnjaosta kuntien ja hyvinvointialueen välillä. Kaupungin lausunto käsiteltiin kaupunginhallituksen kokouksessa 30.5.2022 § 152. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus puolestaan käsitteli asiaa 14.6.2022 § 126. Aluehallitus hyväksyi tuolloin järjestöavustusten periaatteet vuodelle 2023. Syksyn 2022 aikana hyvinvointialueen päätöksentekoon on tulossa vielä tarkemmat avustusten myöntämisohjeet, joka sisältävät myös avustusten hakuaikataulun. Järjestöyhteistyön Teams-palavereja on jo aikataulutettu loka-, marras- ja joulukuulle 2022. Palaverit koskevat kuntia, järjestöjä, seurakuntia sekä hyvinvointialuetta. 

Hyvinvointialueen valmistelun pohjalta aluehallitus päätti, että harkinnanvaraisten järjestöavustusten piiriin toiminnan sisällön perusteella Varsinais-Suomen hyvinvointialueella kuuluvat:

  • Potilasjärjestöjen kohderyhmilleen tarjoama toiminta
  • Lastensuojeluun kiinteästi kuuluva toiminta
  • Mielenterveys- ja päihdepalveluihin kiinteästi kuuluva toiminta
  • Vammaispalveluihin kiinteästi kuuluva toiminta
  • Ikääntyneiden palveluihin kiinteästi kuuluva toiminta
  • Muu SOTE-palvelutuotantoa turvaava toiminta
  • Aluepelastuslaitoksen myöntämät avustukset

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on ollut sisäisesti haettavana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtajan virka. Valittu henkilö aloittaa virassa 1.1.2023 ja mahdollisesti määräaikaisena jo ennen sitä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaja vastaa tulosryhmänsä kanssa järjestöyhteistyöstä ja siihen liittyen avustusten haun ja myönnön prosessista. Järjestöyhteistyön ohella tulosryhmän vastuulla on kuntayhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. 

Laitilan kaupunki on ollut mukana kaksivuotisessa Yhteistä kumppanuutta -hankkeessa Uudenkaupungin sekä Pyhärannan kuntien kanssa. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on ollut kehittää kuntien kesken hyviä yhdistysyhteistyön, kansalaisaktiivisuuden ja osallisuuden parantamisen käytäntöjä. Lisäksi tavoitteena on ollut kuntien yhdistysyhteistyön kehittäminen Vakka-Suomen alueella ja yhteistyön tiivistäminen maakunnan järjestöfoorumin kanssa. Laitilan kaupunkikohtaisena tavoitteena oli aikaansaada yhdistysohjelma yhdessä alueen yhdistys- ja järjestötoimijoiden kanssa sekä luoda kestävä ja toimiva rakenne kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistoiminnalle. Sivistystoimiala on toiminut hankkeessa Laitilan kaupunkia edustavana tahona. Laitilan kaupungin sivistysvaliokunta on käsitellyt 25.8.2022 § 79 Laitilan kaupungin yhdistysohjelmaa vuosille 2022-2025. Ohjelma käsiteltiin kaupunginhallituksessa 5.9.2022 §208.

Laitilan kaupungin organisaatiorakenne 1.1.2023 alkaen on valmistelussa ja sitä on viimeksi käsitelty kaupunginhallituksen kokouksessa 22.8.2022 § 202. Organisaatiorakenne tarkentuu valmistelun myötä ja sen myötä varmistuu myös taho, joka vastaa 1.1.2023 alkaen järjestöavustuksista kaupungin osalta.

Liitteenä aluehallituksen 14.6.2022 § 126 päätöksen liitteenä ollut Ehdotus hyvinvointialueen järjestöavustuksista vuodelle 2023.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kau­punginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien järjestöjen toimintaedellytysten varmistamista sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus antaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastauksen tiedoksi kaupunginvaltuustolle Sosialidemokraattien valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen koskien järjestöjen toimintaedellytysten varmistamista sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.