Kaupunginvaltuusto, kokous 9.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Osavuosikatsaus 1-3/2022

LAIDno-2022-458

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Viranhaltijoiden on kuukausittain seurattava määrärahojensa toteutumista ja raportoitava siitä valiokuntaan tai lautakuntaan vähintään neljännesvuosittain. Raportointiaikataulun mukaiset raportit toimitetaan tiedoksi valiokunnille, lautakunnille ja kaupunginhallitukselle. Valtuustolle toimitetaan osavuosikatsaus neljännesvuosittain (31.3, 30.6, 30.9. ja 31.12. tilanteista).

Vuoden 2022 toteutumaraportointi tapahtuu Intime-kirjanpitojärjestelmän avulla.

Talousarvio vuodelle 2022 on alijäämäinen 61 t. euroa. Kuluvaa vuotta kuitenkin leimaa epävarmuus. Vuoden 2021 lopussa tapahtunut koronarajoitusten purku ja siitä aiheutunut kysynnän kasvu johti maailmanlaajuiseen komponenttipulaan ja erityisesti energia- ja rakennuskustannusten voimakkaaseen kasvuun. Lisäksi inflaation kasvuun on vaikuttanut Venäjän 24.2.2022 aloittama hyökkäyssota Ukrainaan. Korona ei myöskään ole vielä ohi ja vaikutukset näkyvät edelleen mm. sijaistyövoiman tarpeessa sekä lastenhuollon tukitoimien-, sijaishuollon- ja toimeentulotuen kustannuksissa. Maaliskuussa 2022 inflaatio nousi 5,8 prosenttiin ja odotettavissa on, että myös korot alkavat nousta aiemmin ennakoitua ripeämmin. Laitilaan on saapunut Ukrainan sodan johdosta runsaasti sotaa pakenevia ihmisiä, joille on järjestetty kaupungin toimesta mm. asumispalveluja.

Koronavirusepidemialla on ollut merkittävä vaikutus verotulojen ja valtionosuuksien kehitykseen ja tällä hetkellä rajoitusten purku näkyy erityisesti yhteisöverotulojen kasvuna. Kuntaliiton huhtikuussa julkaisemassa veroennustekehikossa verotulot vuodelle 2022 arvioidaan olevan noin 0,5 miljoonaa euroa talousarviossa arvioitua ja tammikuussa 2022 arvioitua suuremmat. Kunnallisverojen osalta laskua on 239 000 euroa. Kiinteistöverotuloihin ennustetaan 72 000 euron kasvua ja yhteisöverotuloihin peräti 705 000 euron kasvua. Kuluvalle vuodelle osoitetut korotetut matkakuluvähennykset supistavat kunnallisveroa, mutta menetystä kompensoidaan valtionosuuksien muodossa. Korotettujen eläketulovähennysten ja korotettujen etuustulojen negatiivista nettovaikutusta puolestaan ei kompensoida kunnille. Kiinteistöverotuotot kasvavat, koska rakennusten verotusarvot ovat kasvaneet. Tämä johtuu siitä, että rakennusten jälleenhankinta-arvoja on korotettu rakennuskustannusten kallistumisen johdosta. Ukrainan sodasta aiheutuvia kustannuksia on luvattu korvata kunnille, mutta korvausten määrät ja jakoperusteet eivät ole vielä selvillä. Koronasta aiheutuneita kuluja korvattiin kunnille vuonna 2021 avustusmuotoisina. Osa vuodelle 2021 kohdistuvista avustuksista siirtyy maksettavaksi vuoden 2022 aikana.

Siivouskustannukset näkyvät osana sisäistä vuokraa ns. normaaleina käyttötalouden erinä. Vuonna 2021 siivouskustannukset kirjattiin kustannuslaskennallisina erinä Toimintakatetasolla sisäisten vuokrien vaikutus on 0 euroa.

Sairauspoissaolojen määrä maaliskuun 2022 loppuun mennessä on huomattavasti laskenut vuotta aiemmasta ja on myös vuotta 2020 matalampi.

Toimintatuottoihin koronaviruspandemialla on ollut merkittävä vaikutus, koska korona-avustukset näkyvät toimintatuotoissa. Vuonna 2020 koronasta aiheutuneet kustannukset korvattiin valtionosuuksina. Toisaalta rajoitusten purkaminen on johtanut siihen, että myyntituotot ovat kehittyneet vuotta 2021 suotuisammin. Toteuma maaliskuun 2022 lopussa oli 25,5 %.

Toimintakulut ovat toteutuneet hieman arvioitua korkeampina. Toteuma maaliskuun lopussa oli 25,3 %. Palkkakustannusten toteuma vastaavana aikana oli 23,3 % ja palvelujen ostojen 27,5 %. Työehtosopimusneuvottelut ovat kesken, eivätkä tulevat palkkojen yleiskorotukset ole vielä selvillä. Palvelujen ostoihin sisältyy myös huhtikuun osuus erikoissairaanhoidon arvioiduista kustannuksista. Arviolaskutetut summat tasataan tilinpäätöksessä toteutuneiden kustannusten mukaisiksi. Pääasiassa edellä mainitusta syystä sosiaali- ja terveysvaliokunnan menot ovat ylittyneet talousarvioon nähden prosentuaalisesti eniten (2,3 %).

Maaliskuun loppuun mennessä investoinneista on toteutunut 12,5 %.

Osavuosikatsaus 1-3/2022 on käsitelty teknisessä valiokunnassa 27.4.2022. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 26.4.2022 ja sivistysvaliokunnassa 21.4.2022. Valiokuntien käsittelyt löytyvät viiteaineistona.

Laitilan kaupungin osavuosikatsaus 1-3/2022 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee osavuosikatsauksen tiedokseen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee osavuosikatsauksen tiedoksi.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käytti talousjohtaja Silvennoinen.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.