Kaupunginvaltuusto, kokous 9.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Laitilan puolesta ja Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite esiopetusryhmästä Kappelimäen koulussa

LAIDno-2022-320

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Juha Raittinen esitti Laitilan puolesta ja Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Kappelimäen koulun esiopetusta ollaan lopettamassa ja siirtämässä kokonaan päiväkoteihin. Tätä on perusteltu aivan oikein kahdella asialla eli sivistysvaliokunnan päätöksellä, jossa Kappelimäen esiopetusryhmän vähimmäiskooksi on rajattu 10 oppilasta ja vanhempien tekemillä valinnoilla yksi- ja kaksivuotisen esikoulun välillä. Näissä perusteluissa ei ole mitään epäselvää, ja tämä aloite koskeekin lähinnä esiopetuksen käytännön järjestelyjä, jotka eivät kaikilta osin ole lainkaan niin selkeitä.

Päiväkotien haasteena on tällä hetkellä tilojen puute. Väistötiloja on jo käytössä, ja tarvittaessa etsitään lisää. Usein nämä ovat kalliita vuokraratkaisuja. Tässä vaiheessa ei ehkä kannattaisikaan miettiä koulun tiloissa toimivan esiopetuksen lakkauttamista. Tilat on suunniteltu esikoulua varten ja hyviksi havaittu.

Tilojen suhteen joudutaan varmasti tulevaisuudessakin joustamaan moneen suuntaan, kun esim. Ukrainasta tulevien lasten hoito- ja koulupaikkoja mietitään, mutta esiopetus kannattaa ilman muuta pitää siellä, missä on tarkoitusta varten suunnitellut tilat. Perheiden ja lopulta myös kaupungin kannalta on aina parempi, mitä monipuolisempaa palvelutarjontaa meillä Laitilassa on.

Mikäli Kappelimäkeen aikoneet kahdeksan oppilasta pitää siirtää päiväkodin esiopetukseen, joudutaan miettimään, millainen ryhmä heistä tehdään vai sijoitetaanko heitä moneen olemassa olevaan ryhmään? Heillä on joka tapauksessa eri opetussuunnitelma kuin kaksivuotiseen esiopetukseen hakeutuneilla, olivat he missä rakennuksessa tai ryhmässä tahansa.

Tässä tilanteessa, kun yhdelle päiväkodin esiopetusryhmälle haetaan tiloja päiväkotien ulkopuolelta, olisi mitä järkevintä sijoittaa tämä ryhmä Kappelimäen koulun esiopetusluokkaan, eikä etsiä vuokratiloja. Kahdeksan ryhmän oppilaista olisi yksivuotista esikoulua käyviä ja muut kaksivuotista käyviä. Tilanne olisi siis vastaava kuin perusopetuksen puolella yhdysluokkaopetuksessa. Kappelimäen kouluun on mahdollista sijoittaa noin 20 oppilaan esiopetusryhmä. Käytännön järjestelyjen kannalta järkevään lopputulokseen olisi varmasti mahdollista päästä.

Esitämme, että päiväkotien yksi esiopetusryhmä sijoitetaan Kappelimäen kouluun. Tämän ryhmän osana olisivat ne kahdeksan, jotka on alun perinkin ilmoitettu käymään esikoulua Kappelimäessä. Lisäksi esitämme asian valmisteluun sellaisen toiveen, että tämä aloite käsiteltäisiin kiireellisenä."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sivistysjohtajalla.

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.