Lupalautakunta, kokous 11.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Laitilan kaupungin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma

LAIDno-2020-309

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 168 §:n mukaisesti kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on tullut laatia ympäristöluvanvaraisille ja rekisteröitäville toiminnoille säännöllistä valvontaa koskeva valvontasuunnitelma ja vuosittainen laitoskohtainen valvontaohjelma 1.9.2017 mennessä. Laitilan kaupungin ympäristönsuojelun valvontasuunnitelma on hyväksytty vuonna 2016.

Valvontasuunnitelma on tullut päivittää valvontakohteiden muuttumisen vuoksi ja vastaamaan ympäristönsuojelulain- ja asetuksen edellytyksiä. Keskeinen ympäristönsuojelulakiin tullut muutos koskee uutta yleistä ilmoitusmenettelyä, jonka johdosta vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavat toiminnot, kuten tietynkokoiset eläinsuojat, kuuluvat vastaisuudessa ilmoituksenvaraisuuden piiriin. Uudistuksen myötä myös osa pienemmistä eläinsuojista siirtyi valvonnan ulkopuolelle ja vastaavasti osa ELY-keskuksen valvomista eläinsuojista siirtyi Laitilan kaupungin valvontaan.

Ympäristönsuojelun valvontaohjelma tullaan esittämään omana asiana hyväksyttäväksi vuodelle 2021. Vastaisuudessa valvontaohjelma päivitetään vuosittain, jolloin varmistutaan siitä, että valvontaohjelma on ajantasainen ympäristöluvan- ja ilmoituksenvaraisten sekä rekisteröitävien uusien ja päättyneiden toimintojen osalta.  Yksityiskohtainen valvontaohjelma, joka sisältää toimenpide- ja kohdeluettelon, on salassa pidettävä, sillä sen julkistaminen saattaa heikentää valvonnan tavoitteiden toteutumista. Valvontaohjelmaan kootaan tiedot valvottavista kohteista ja määritellään ympäristöriskien arvioinnin perusteella laitoskohtaisesti määräaikaistarkastuksien tarkastustiheydet sekä muut valvontatoimenpiteet.

Ympäristövalvonta sisältää sekä valvontaohjelman mukaiset että suunnittelemattomat tarkastukset, vuosiraporttien tarkastamisen siihen sisältyvine näytteenottoineen sekä häiriöilmoituksineen. Lisäksi valvontaan kuuluu  luvanvaraisuuden arviointi sekä lausunnot ja neuvottelut, joilla vaikutetaan ympäristölupamääräysten sisältöön ja luodaan valvonnan ehdot.

Valvonnassa keskitytään ympäristövaikutuksiltaan merkittäviin toimintoihin ja sen avulla varmistetaan, että ympäristölupa- sekä ilmoitusvelvolliset ja rekisteröitävät laitokset toimivat ympäristönsuojelulain mukaisesti. Toiminnasta ei saa aiheutua ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa. Valvonnassa välitetään toiminnanharjoittajille tietoa ajantasaisen lainsäädännön vaatimuksista, ympäristön pilaantumisuhista, toiminnan vaikutuksista, parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta (BAT) sekä ympäristön kannalta parhaasta käytännöstä (BEP). Valvontatyö on suunnitelmallista, puolueetonta, esteetöntä, avointa ja hyvää asiakaspalvelua. Ongelmatilanteet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan neuvottelemalla, mikä edellyttää valvontaviranomaiselta riittävää asiantuntemusta.

Liitteenä valvontasuunnitelma.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Lupalautakunta päättää hyväksyä esityslistan liitteenä olevat valvontasuunnitelman Laitilan kaupunginympäristönsuojelun valvontasuunnitelmaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.