Lupalautakunta, kokous 11.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Ympäristönsuojeluviranomaisen taksan muuttaminen

LAIDno-2020-308

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen perii maksun ympäristönsuojelulain (527/2014) 205 §:n mukaisesti luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä, valvonnasta ja tarkastuksesta. Vastaava säännös on vesilain (587/2011) 18. luvun 12 §, maa-aineslain (555/1981) 23 § ja jätelain (646/2011) 144 §.

Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksaa on viimeksi tarkistettu laajemmin siten, että taksa on tullut voimaan 13.9.2016. Tämän jälkeen taksaan on lisätty uusi taksakohta koskien talousjätevesien käsittelyvaatimuksista poikkeamista ympäristönsuojelulain (527/2014) 156 d § koskevien hakemuksien käsittelyä. Tämä taksa muutoksineen on tullut voimaan 21.11.2019.

Taksaa on perusteltua uudistaa vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä, sillä ympäristönsuojelulakia on uudistettu viime vuosien aikana useasti. Viimeisimmän muutoksen (1166/2018) myötä mm. eläinsuojien ympäristölupamenettelystä luovuttiin ja tilalle tuli ilmoituslupamenettely. Laitilan kaupungin nykyisessä ympäristönsuojeluviranomaisen taksassa ei esimerkiksi ole määrätty näille ilmoituspäätöksille hintoja. Taksaa laadittaessa on pyritty ennakoimaan lakimuutosten tuomia mahdollisuuksia, kuten mahdollisuutta periä maksu maasto- ja vesiliikennelakien mukaisista luvista vuoden 2020 alusta alkaen.

Ympäristönsuojeluviranomaisen maksut perustuvat asioiden käsittelyn ja valvonnan keskimääräiseen omakustannusarvioon, joka sisältää asian käsittelystä viranomaiselle aiheutuneet kokonaiskustannukset.

Taksaa laadittaessa on suoritettu vertailua Uudenkaupungin, Mynämäen ja Säkylän ympäristönsuojelu- ja maa-ainestaksoihin. Lisäksi on tehty valtakunnallista vertailua. Vertailujen ja yleisen kustannustason nousun myötä taksaan on tehty pääsääntöisesti 10 prosentin korotus, jolloin päästään lähes vertailukuntien taksojen tasolle. Suurimmat korotukset ja muutokset koskevat maa-aineslain lupa- ja valvontamaksuja, joita on selkeytetty aikaisemmasta ja muutettu vastaamaan muiden vertailukuntien taksoja.

Liitteenä ehdotus Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Lupalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että esityslistan liitteenä oleva ympäristönsuojeluviranomaisen taksa päätetään hyväksyä Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.