Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 13.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Lyhytaikaisen hoidon tuottaminen Laitilan terveyskeskusosastolla

LAIDno-2021-1298

Valmistelija

  • Sari Koski, Ikäihmisten palvelujohtaja, sari.koski@laitila.fi
  • Ritva Miesmaa, Erityisasiantuntija, ritva.miesmaa@laitila.fi
  • Jani Silvast, vt. Asumispalvelujohtaja, jani.silvast@laitila.fi
  • Mari Pilpola, Kotihoidon johtaja, mari.pilpola@laitila.fi
  • Tanja Raisto-Elo, Osastonhoitaja, tanja.raisto-elo@laitila.fi
  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupunki on osallistunut muiden alueen kuntien kanssa Varsinais-Suomen ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen ja vaativan muistisairaiden tehostetun palveluasumisen kilpailutukseen. Kilpailutus koski myös edellä mainittujen palveluiden lyhytaikaishoitoa. Laitilan kaupungissa ja lähikunnissa sijaitsevat yksityiset hoivayksiköt eivät jättäneet tarjouksia kilpailutuksessa, joten ne jäivät kilpailutuksen ulkopuolelle. Hoitopaikkoja on sen sijaan tarjolla etäällä Laitilan kaupungista. 

Laitilan kaupungin terveyskeskusosastolla on 23 potilaspaikkaa. Osaston täyttöaste on ollut vuoden 2021 ajan matalalla tasolla, noin 60 %. Koska edellä mainitun kilpailutuksen myötä Laitilassa ja lähikunnissa ei ole käytettävissä riittävästi iäkkäiden henkilöiden lyhytaikaishoitopaikkoja ja terveyskeskusosaston täyttöaste on toistuvasti matalalla tasolla, on mielekästä tuottaa terveyskeskusosastolla myös lyhytaikaista laitoshoitoa. 

Lyhytaikainen laitoshoito sisältää asiakkaan lääkkeet, hoivan (sisältäen ruuan, vuokran) sekä kuntohoitajan päivittäisen kuntoutuksen arkisin. Lyhytaikaishoidossa toteutettavat toimintatavat tullaan sopimaan tarkemmin ikäihmisten palvelujohtajan, kotihoidon johtajan, vt asumispalveluiden johtajan sekä terveyskeskusosaston osastonhoitajan kanssa.

Tämä toimintatapa lisää mahdollisuuksia hoitaa laitilalaisia asiakkaita kotikunnassaan. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta merkitsee tiedokseen, että Laitilan iäkkäiden palvelut hankkivat tarvittaessa lyhytaikaishoitoa asiakkailleen Laitilan terveyskeskusosastolta laitoshoitona.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sari Koski, Tuuli Kuisma, Tanja Raisto-Elo, Mari Pilpola, Ritva Miesmaa, Jani Silvast