Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 15.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Laitilan kaupungin toimenpiteet vaikeutuneen koronavirusepidemian vuoksi (lisäpykälä)

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen koronapandemian koordinaatioryhmä kokoontui 14.12.2021. Maakunta on epidemian leviämisvaiheessa. Koordinaatioryhmässä päätettiin, että kaikki voimassa olevat suositukset jatkuvat turvaohjeiden osalta. Maakunnassa on otettu käyttöön mm. etätyö- ja laajennetut maskisuositukset, myös ulkotiloissa. 
 
Koronaepidemian koordinaatioryhmä toimii sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n ohjeiden mukaisesti. Kunnilla on mahdollisuus omaan päätöksentekoon ohjausryhmän suosituksista poiketen, jos paikallinen epidemiatilanne sitä edellyttää. 
 
Tartuntatautilain muutokset tuovat päätöksenteon entistä vahvemmin alueille, aluehallintovirastojen ja kuntien päätettäväksi. 
 
Lounais-Suomen AVIn uusin kokoontumisrajoitusta koskeva päätös on voimassa 31.12.2021 saakka. Sen mukaan yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa on kielletty. 
 
Laitilan kaupungin tartuntatautitilanteen vuoksi on perusteltua, että Monipalvelukeskus Palke 5&7 tilat suljetaan 7.1.2022 saakka. Samalla suljetaan ko. rakennuksen keittiötilat. 
 
Tilanne Laitilan kaupungin alueella 

Tartuntojen määrä on lisääntynyt merkittävästi. Jäljitystyö on ruuhkautunut ja vie paljon voimavaroja vaarantaen osaksi jo muuta toimintaa. 
 
Rajoitustoimenpiteillä pyritään turvaamaan perusterveydenhuollon toimintakyky.  
 
Laitilan kaupungin oma koronajohtoryhmä seuraa tilannetta viikoittain. 

Päätöksenteon peruste 
 
Tartuntatautilain § 58 1 momentin mukaan, kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon 
toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. 
Päätökset tehdään enintään yhden kuukauden ajaksi. Toimenpiteet on heti lopetettava, kun tartunnan vaaraa ei enää ole. 
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää sulkea välittömästi seuraavat tilat 7.1.2022 saakka:

  • Monipalvelukeskus Palke 5 & 7
  • Apilaniityn/Palkkeen keittiö

Päätös

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti sulkea Monipalvelukeskus Palke 5 & 7  7.1.2022 saakka. Ajankohtaisen koronatilanteen tarkentuessa päätetään, että rakennuksen keittiötä ei suljeta.

Tämä pykälä käsiteltiin pykälän 108 jälkeen.