Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 15.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen muutokset 1.1.2022 alkaen

LAIDno-2020-248

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa (734/1992) ja asetuksessa (912/1992), jossa määritellään maksujen enimmäismäärät. Lakiin on lisäksi tullut osittaisuudistus (1201/2020).

Kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista perittäviin asiakasmaksuihin on tehty indeksitarkistukset. Laissa ja asetuksessa olevat enimmäiseuromäärät tarkistetaan joka toinen vuosi kansaneläkeindeksin tai työeläkeindeksin muutoksen mukaisesti. Indeksitarkistetut euromäärät tulevat voimaan 1.1.2022. 

Kansaneläkeindeksillä tarkistettuihin euromääriin tulee noin 1,36 prosentin korotus ja työeläkeindeksillä tarkistettuihin euromääriin noin 1,78 prosentin korotus. Asiakasmaksujen enimmäismäärät sekä maksukaton euromäärä hieman nousevat. Tulosidonnaisia maksuja koskevia vähimmäiskäyttövaroja sekä kotihoidon maksujen tulorajoja nostetaan, mikä alentaa maksuja.

Vuoden 2022 alusta terveydenhuollon maksukattoon lasketaan mukaan aiempaa enemmän maksuja, muun muassa suun terveydenhuollon maksut ja tilapäisen kotisairaanhoidon maksut. Kalenterivuotuisen maksukaton euromäärä on 692 euroa. Kun maksukatto ylittyy, maksukattoon sisältyvät palvelut ovat asiakkaalle pääsääntöisesti maksuttomia kalenterivuoden loppuun saakka.

Liitteenä on Laitilan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2022 alkaen. Asiakirjaan on merkitty punaisella huomiovärillä muutokset. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy liitteiden mukaiset lakisääteiset asiakasmaksut 1.1.2022 alkaen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

sosiaali- ja terveystoimialan esihenkilöt, palvelu- ja toimistosihteerit Tyyne Okkonen, Tuija Setälä, Sonja Auerkari, Johanna Koskinen, Marja Vuorela, Pia Syrjälä