Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 15.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 115 LISÄPYKÄLÄ: Lapsiperheiden kotipalvelu hinnanmuutosesitys ja myöntämiskriteerit vuodelle 2022 (lisäpykälä)

LAIDno-2021-1280

Valmistelija

  • Sanna Erholm, johtava sosiaalityöntekijä, sanna.erholm@laitila.fi

Perustelut

Lapsiperheiden kotipalvelu perustuu sosiaalihuoltolakiin 1301/2014 §19. Lapsiperheiden kotipalvelu on tilapäistä, ennaltaehkäisevää ja maksullista apua ja tukea lapsiperheille.

Palvelua on mahdollista saada tilanteissa, joissa vanhemman toimintakyky on tilapäisesti heikentynyt ja / tai kun perheellä ei ole lähiverkostoja.

Laitilassa lapsiperheiden kotipalvelua on järjestetty elokuuhun 2021 asti iäkkäiden palveluiden organisoimana, kotihoidon kautta, tämän jälkeen lapsiperheiden kotipalvelu siirtyi, perhepalveluiden alaisuuteen johon se luonnollisesti kuuluukin, sillä lapsiperheiden kotipalvelulla tarkoitetaan perheen kotona tehtävää työtä, joka tukee perheen arjessa selviytymistä. Palvelu voi olla lastenhoitoa ja kodinhoidollisia tehtäviä perheen tarpeiden mukaan. Palvelutarpeen arvioimisessa otetaan huomioon myös perheen mahdollisuus saada muuta apua tilanteessa.

Lapsiperheiden kotipalvelu on kasvava palvelun muoto sosiaalipuolen palveluista. Lapsiperheiden kotipalvelu on perheille maksullista palvelua ja Laitilassa siitä on laskutettu alla olevan hinnaston mukaan, eikä hinnan tarkistuksia ole tehty.

Kotikäynti

enintään 2h                   12,60€

enintään 4h                   20,00€

koko päivä                     40,10€

Asiakasmaksuasetus 3§ mukaan tilapäisestä kotipalvelusta voidaan periä kunnan päättämä kohtuullinen maksu.  Laitilan lapsiperheiden kotipalvelun toiminnan kannalta on yksinkertaisinta määrittää yksi tuntihinta, joka olisi 12,60€ alkavalta tunnilta. Samalla lapsiperheiden kotipalvelulle määritellään myöntämisperusteet. Yhtenäisillä ohjeilla pyritään samaan sosiaalihuoltolain mukaisen lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisen perusteet yhtenäisiksi, jotta palvelun taso ja tuen myöntämisen kriteerit ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoiset riippumatta hakemuksen käsittelijästä

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali – ja terveysvaliokunta hyväksyy lapsiperheiden kotipalvelun hinnanmuutoksen ja soveltamisohjeistuksen vuodelle 2022.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tämä pykälä käsiteltiin pykälän 109 jälkeen.

Tiedoksi

johtava sosiaalityöntekijä Sanna Erholm