Kaupunginvaltuusto, kokous 15.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Osavuosikatsaus 1-9/2021

LAIDno-2021-527

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Viranhaltijoiden on kuukausittain seurattava määrärahojensa toteutumista ja raportoitava siitä valiokuntaan tai lautakuntaan vähintään neljännesvuosittain. Raportointiaikataulun mukaiset raportit toimitetaan tiedoksi valiokunnille, lautakunnille ja kaupunginhallitukselle. Valtuustolle toimitetaan osavuosikatsaus neljännesvuosittain (31.3, 30.6, 30.9. ja 31.12. tilanteista). 

Vuoden 2021 toteutumaraportointi tapahtuu PowerBI -johdon raportointijärjestelmän avulla.

Tulosennuste vuodelle 2021 on edelleen ylijäämäinen, vaikka koronarajoitusten lievennyttyä ja toiminnan normalisoituessa myös toimintakulut ovat kasvaneet. Talousarviossa tuloksen arvioitiin olevan alijäämäinen 0,27 milj. euroa. Ennusteen toteutumiseen vaikuttavat talousarviota suuremmat verotulot ja valtionosuudet. Toisaalta epidemia on erityisesti alkuvuonna vaikuttanut myyntituottoja pienentävästi kaupungin järjestämän toiminnan vähentyessä tai ollessa tauolla. Tuet ja avustukset puolestaan ovat toteutuneet huomattavasti arvioitua ja alkuvuotta 2020 suurempina.

Toimintakulut ovat kokonaisuudessaan toteutuneet talousarvion mukaisesti, mutta kuitenkin kasvaneet edellisvuoteen verrattuna. Etätyön tekeminen, matkustamisen vähentyminen sekä toiminnan supistuminen erityisesti vuoden alkupuoliskolla ovat vähentäneet kuluja. Toisaalta koronaan liittyvät suojavälinehankinnat, rokotukset, testaaminen ja jäljitystyö sekä lääkäreiden kohonneet sijaismenot ovat lisänneet kuluja sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Tukiperheiden, lastensuojelun avohuollon tukitoimien sekä sijaishuollon tarve on kasvanut merkittävästi. Erityisesti laitossijoitusten tarve on kasvanut ja on jouduttu turvautumaan poikkeuksellisen moneen kiireelliseen sijoitukseen. Kuntouttavan työtoiminnan palvelujen ostot ovat ylittyneet talousarvioon nähden. Työttömien työttömyysaika on pidentynyt, joka tarkoittaa, että osa työmarkkinatuesta pitkäaikaistyöttömille peritään kunnalta.

Korona-avustukset ovat parhaillaan haussa. Ensimmäinen avustushaku koskee testauksen, jäljittämisen, rokottamisen ja hoidon kustannuksia aikaväliltä 1.1.2021–30.8.2021 (4-9 §) sekä muiden välittömien kustannusten erää (10 §). Sen osalta avustus on laskennallinen (17 € asukasta kohden). Tämän välittömien kustannusten erä on tarkoitettu kattamaan osa kustannuksista, joita aiheutuu erityisesti suojavälineiden lisääntyneestä käytöstä, ja toiminnan mukauttamisesta vastaamaan kohonneita terveysturvallisuusvaatimuksia. Toinen hakukierros järjestetään alkuvuodesta 2022.

Sairauspoissaolojen määrä on laskenut vuotta aiemmasta ja on myös vuotta 2019 matalampi.

Tehtäväkohtaisesti 30.9.2021 tilanteessa merkittävimmät ylitykset ovat Sosiaali- ja terveyspalveluissa, jossa toimintakulut ovat kokonaisuutena toteutuneet 1,8 % arvioitua suurempina. 

Investointien toteutumaprosentti kesäkuun lopun tilanteessa on 53 %.

Osavuosikatsaus 1-9/2021 on käsitelty teknisessä valiokunnassa 19.10.2021. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 19.10.2021 ja sivistysvaliokunnassa 14.10.2021. Valiokuntien käsittelyt löytyvät viiteaineistona. 

Laitilan kaupungin osavuosikatsaus 1-9/2021 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee osavuosikatsauksen tiedokseen ja lähettää sen edelleen tiedoksi kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä tämän asian käsittelyn ajan olivat talousjohtaja Marika Silvennoinen, tekninen johtaja Mika Raula, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen ja sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas.

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, Talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi osavuosikatsauksen 1-9/2021.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät kaupunginjohtaja Kattelus ja valtuutettu Aho.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.