Kaupunginhallitus, kokous 11.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 327 Kanteluasia: Selvityspyyntö hallintokantelun johdosta/lehtorin (käsityö) viran täyttö

LAIDno-2021-892

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi
  • Tuomas Kankaanpää, Varppeen koulun rehtori, tuomas.kankaanpaa@laitila.fi

Perustelut

Aluehallintovirastoon on 1.7.2021 tullut Liisa Tulosmaan hallintokantelu, jossa on moitittu Laitilan kaupungin toimintaa lehtorin viran täyttöä koskevassa asiassa. 

Aluehallintovirasto varaa Laitilan kaupungille mahdollisuuden antaa ennen asian ratkaisemista kirjallisen selityksen ja selvityksen hallintokantelussa mainituista seikoista. Asian selvittämiseksi aluehallintovirasto pyytää Laitilan kaupunkia antamaan selvityksensä kantelussa mainituista seikoista, josta tulee ilmetä ainakin: 

  • lehtorin viran täyttö
  • päätöksen ja siihen liittyvien muiden asiakirjojen julkaiseminen julkisessa tietoverkossa
  • onko viran täyttöä koskeva päätös lainvoimainen
  • julkisuutta ja salassapitoa koskevien säännösten noudattaminen
  • tietosuojan noudattaminen
  • muut kantelussa mainitut seikat

Selvitykseen pyydetään liittämään kaikki asiassa kertyneet asiakirjat. 

Selvitys ja selitys on toimitettava Lounais-Suomen aluehallintovirastolle kirjallisesti 18.10.2021 mennessä. 

Lehtorin viran täyttöä koskevan kunnallisvalitusasian käsittely Turun hallinto-oikeudessa on kesken. 

Aluehallintoviraston selvityspyynnössä esitettyihin asiakohtiin vastataan erillisessä liitteessä. Muut asian käsittelyssä kertyneet asiakirjat on liitetty hallituksen käsittelyn oheismateriaaliksi aluehallintoviraston selvityspyynnön mukaisesti eteenpäin luovutettaviksi asian ratkaisemista varten. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Viranomainen on pyrkinyt toiminnassaan noudattamaan kunnallisen viranhaun kannalta keskeistä julkisuusperiaatetta. Kunnallisen viranhaku sekä sen yhteydessä syntyvän asiakirjatiedon sekä hakumenettelyn voidaan katsoa olevan merkittävä osa kunnan toimintaa julkisuusperiaatteen näkökulmasta, koska julkisuusperiaatteen tehtävänä on katsottu olevan ennen muuta oikeusvarmuuden turvaaminen. Viranomaisen toiminta on luotettavaa ja ennakoitavissa, mikäli viranomaisen toiminnasta on saatavilla asiamukaista tietoa.

Oikaisuvaatimuksessa virantäyttöpäätöksen lainvastaisuudesta tai tarkoituksenmukaisuudesta esitettyihin väitteisiin kantaa ottaminen edellyttää tarkkaa erittelyä siitä kokonaisarvioinnista, mikä valittajan ja virkaan valitun osaamisten osalta virkavalintaa tehtäessä on suoritettu.

Asiakirjoissa ei ole käsitelty viranhakuun liittymättömiä tietoja. Vertailua on tehty viranhakuilmoituksen erityisten sekä yleisten nimitysperusteiden nojalla. Haastattelukysymykset ja hakijoista kerätty tieto on pohjautunut asianmukaisesti viranhoidon kannalta menestyksellisten ominaisuuksien ja osaamisten löytämiseen. Oikeuskäytännön nojalla näyttää, että kunnallisen viranomaisen harkintavalta on asianosaisjulkisuuden toteutustapojen näkökulmasta merkittävässä roolissa.

Tulosmaan oikaisuvaatimuksen ja siitä annetun päätöksen asiakirjajulkisuudessa on pyritty noudattamaan mahdollisimman hyvin tietosuojaperiaatetta. Tulosmaalle on ilmoitettu, että sivistysvaliokunnan päätöksen perusteluosa tullaan poistamaan tietoverkosta heti muutoksenhakuajan päätyttyä. Lisäksi viranomainen on tehnyt kokonaisharkintaa Tulosmaan vastustaessa henkilötietojensa käsittelyä julkisena valiokunnan päätöksen perusteluosassa. Kokonaisharkintaa on tehty kahden lakimiehen eriävistä laintulkinnoista ja päädytty ratkaisemaan asia asianosaisen kannalta edullisesti.

Kaupunginhallitus ohjaa asiassa annetun selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle asian ratkaisemista varten. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä tämän asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Tiedoksi

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.