Tekninen valiokunta, kokous 19.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Vastauksen antaminen teknisen valiokunnan 21.4.2021 tekemästä päätöksestä tehtyyn oikaisuvaatimukseen

LAIDno-2021-160

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Tekninen valiokunta teki joulukuun kokouksessaan 16.12.2020 päätöksen rajata Eurantien pysäkin käyttöä ainoastaan julkisen liikenteen käyttöön. Tammikuun kokouksessa 27.1.2021 valiokunta hylkäsi päätöksestä jätetyn oikaisuvaatimuksen. 

Kappelimäen koulun edessä on pysäköintialue, mikä oli aikoinaan rajattu vain taksien käyttöön kouluaikoina. Nykyisin alueen käyttö on kaikille vapaata. Ongelmat ovat aivan samanlaiset kuin Eurantien pysäkin osalla. Lapsia kuljetetaan kouluun omatoimisesti todella paljon. Kyse on kymmenistä autoista aamuisin ja iltapäivisin koulujen alkamis- ja päättymisaikoihin. Taksien kuljettajilta on tuotu esille huoli lasten turvallisuudesta. Ongelmaa on ollut jo pitkään ja nyt Eurantien pysäkin rajoitustoimenpiteiden jälkeen tilanne on entisestään vaikeutunut. 

Kaupunki järjestää koulukuljetuksen kolmasluokkalaisille ja sitä nuoremmille, kun koulumatka on yli kolme kilometriä ja sitä vanhemmille, lukiolaiset mukaan lukien, kun matka on yli viisi kilometriä. Asiaan voidaan puuttua rajoituksin ja opastuksella. Käytäntö on nyt sellainen, että omatoimisia kuljetuksia kouluun on perusteltua rajoittaa. Mikäli vanhemmat jostain syystä haluavat kuljettaa lapsiaan lähemmäs koulua, niin monitoimihallin piha olisi huomattavasti isompana alueena turvallisempi jättöpaikka ja matkaa kouluihin olisi muutama sata metriä. Monitoimihallilta pääsee valaistulle kevyenliikenteenväylälle, josta on yhteydet kolmeen eri alikulkuun ja edelleen kouluihin. Ainoastaan Tuunantie pitää ylittää suojatien kautta. Parempi ratkaisu olisi, jos lapsia opetettaisiin ja opastettaisiin kulkemaan koulumatkansa itse ja vältettäisiin näin aamu- ja iltapäivien ruuhkat. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta päättää sallia ainoastaan julkisen liikenteen (linja-autot, taksit) pysäköinnin arkipäivisin klo 7.00-16.00 Kappelimäen koulun pysäköintipaikalle Koulukujalla. Muutoksen perusteena on liikenneturvallisuuden parantaminen.

 

Päätös

Puheenjohtaja Tuomas Vuorio teki ehdotuksen lisäyksestä päätösehdotukseen Mika Kinnalan kannattamana, jonka mukaan Kappelimäen koulun pysäköintialueelle sallittaisiin edelleen esikoululaisten kuljetukset. Perusteena on lasten ikä. Tekninen valiokunta hyväksyi lisäyksen äänestyksen jälkeen äänin 4- 2.

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Kappelimäen koulun vanhempainyhdistys on jättänyt oikaisuvaatimuksen koskien tekvan 21.4.2021 tekemää päätöstä muuttaa aiemmin tehtyjä päätöksiään koulujen pysäköintijärjestelyistä. Yhdistyksen oikaisuvaatimus perusteluineen ilmenee liitteistä.

Tekninen valiokunta käsittelee asiaa nyt viidettä kertaa. Lähtökohtana on ollut huoli lasten turvallisuudesta koulumatkoillaan. Huolensa toivat esille ammattiautoilijat, jotka työnsä puolesta kuljettavat lapsia koulumatkoillaan. Huoli osoittautui oikeaksi ja tekninen valiokunta päätti puuttua liikenneturvallisuudesta vastaavana valiokuntana asiaan asettamalla rajoituksia pysäköintialueiden käyttöön.

Päätöksenteon jälkeen on käyty keskusteluja useiden tahojen kanssa ja valiokunta päättikin muuttaa päätöstään vanhempainyhdistyksenkin haluamaan suuntaan 21.4.2021. Huomattavaa on, että päätöstä tehtäessä valiokunnan on otettava huomioon monia siihen vaikuttavia seikkoja ja useiden tahojen mielipiteitä. Päätös on tehty siten, että valiokunta on pyrkinyt parhaalla mahdollisella löytämään keinoja liikenneturvallisuuden parantamiseksi mahdollisimman pienin haittavaikutuksin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta toteaa, ettei se muuta päätöstään annetun oikaisuvaatimuksen johdosta.

Päätös

Keskustelun aikana Mika Kinnala teki esittelijän ehdotuksesta poikkeavan ehdotuksen Tuomas Vuorion kannattamana, että aamun pysäköintirajoitusaikaa olisi 7.15- 8.15.

Äänestyksen jälkeen tekninen valiokunta päätti äänin 5-2 hyväksyä esittelijän tekemän päätösehdotuksen.

Äänestystulokset

  • Jaa 5 kpl 71%

    Riitta Saloniemi, Paula Elo, Marko Elo, Henna Friman, Tommi Johansson

  • Ei 2 kpl 29%

    Tuomas Vuorio, Mika Kinnala

Tiedoksi

Kappelimäen koulun vanhempainyhdistys

Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.