Kaupunginhallitus, kokous 26.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 159 LISÄPYKÄLÄ: Poikkeamishakemus, Laitilan seurakunta (lisäpykälä)

LAIDno-2021-214

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Laitilan seurakunta hakee poikkeamislupaa asemakaavan vastaiseen käyttötarkoitukseen. Seurakunta on aikeissa muuttaa asuinkäyttöön tarkoitetun asuintontin leikkipuistoksi. Seurakunta on hankkinut rakennuspaikan itselleen 20.8.2020 tehdyllä kiinteistökaupalla. Seurakunnan virasto on siirtynyt kokonaisuudessaan Osuuskauppa Keulan omistamaan kiinteistöön Kauppakadulle. Virastossa toimii mm. seurakunnan perhekerhot. Tähän toimipisteen läheisyyteen on kartoitettu sopivia leikkipuistoksi kelpaavia alueita.

Kaupunki on kuullut rajanaapurit poikkeamislupahakemuksesta ja yksi naapuri esitti muistutuksen poikkeamislupahakemukseen. Mustutus koski leikkipuistoon kulkemista ja muistutuksen tekijä esitti, että kulkeminen rakennettavaan leikkipuistoon tulisi tapahtua Osuuskauppa Keulan puoliselta rajalta. Kohteeseen on suoritettu 8.3.2021 maastokatselmus tarkempien suunnitelmien pohjaksi. Katselmukseen osallistui kaupungin lisäksi seurakunnan edustajat, Osuuskauppa Keulan edustaja sekä suunnitteluarkkitehti. Tässä katselmuksessa otettiin esille kulkeminen leikkipuistoon. Päätettiin, että pääkulku tullaan leikkipuistoon järjestämään Osuuskauppa Keulan puoliselta rajalta. Varakulkuun varaudutaan Juhonkuja -nimistä kaavakatua pitkin.

Poikkeamislupahakemuksen kohteena oleva kiinteistö on otettu mukaan alueella meneillään olevaan asemakaavamuutokseen, jossa alue tullaan kaavamuutoksella muuttamaan leikkipuistoksi.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus myöntää Laitilan seurakunnalle poikkeamisluvan asemakaavan mukaisen asuinrakennuspaikan muuttamisen leikkipuistoksi.

Tämä poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta sen tultua lainvoimaiseksi, jonka aikana poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava.

Hakijalta peritään poikkeamislupapäätöksestä Laitilan kaupunginhallituksen 13.2.2012 50 §:n päätöksen mukainen 250 €:n maksu.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian valmisteluun, jonka kuluessa tulee tarkastella turvallinen kulkureitti leikkialueelle myös suunniteltujen Valtatie 8:n kunnostukseen liittyvien liittymäjärjestelyjen toteutuessa.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyn ajan oli tekninen johtaja Mika Raula.

Esteellisyys

Kaupunginhallituksen jäsen Kyösti Kuronen oli Laitilan seurakunnan hallintoon kuuluvana esteellinen käsittelemään ko. asiaa ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

  • Mika Palmulaakso, Maankäyttöinsinööri, mika.palmulaakso@laitila.fi

Perustelut

Laitilan seurakunta on hakenut poikkeamislupaa kaupungilta leikkipuiston rakentamiselle. Leikkipuisto on suunnitteilla seurakunna omistamalle asemakaavan mukaiselle erillispientalojen kaava-alueen tontille. Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian valmisteluun, jonka kuluessa tulee tarkastella turvallinen kulkureitti leikkialueelle myös suunniteltujen Valtatie 8:n kunnostukseen liittyvien liittymäjärjestelyjen toteutuessa.

Turvallista liikkumista leikkipuistoon on tarkasteltu seurakunnan omassa kiinteistötyöryhmässä. Kohteessa suoritettiin 19.4.2021 maastokatselmus leikkipuiston suunnittelijan sekä maankäyttöinsinöörin kanssa. Tässä katselmuksessa valikoitui kaksi erillistä kulkureittivaihtoa turvalliseen kulkemiseen voimassa olevalla asemakaavatilanteella. Seurakunnan kiinteistötyöryhmä päätyi omassa palaverissaan ehdottamaan reittiä (vaihtoehto 2), joka kulkee suorempaa reittiä parkkialueen läpi. Tässä vaihtoehdossa ABC-kylmäaseman liikenne jää pois kuljettavalta reitiltä, mikä osaltaan parantaa liikenneturvallisuutta. Esitettyä reittivaihtoehtoa hyväksytettiin kiinteistön omistajalta 21.4.2021 pidetyssä kaavoituspalaverissa. Osuuskauppa Keulan edustajat päätyivät yksimielisesti seurakunnan esittämään reittivaihtoehtoon.

Tulevan kaavamuutoksen myötä tullaan turvallinen kulkureitti leikkipuistoon suunnittelemaan katusuunnitelmassa. Katusuunnitelman laatiminen voidaan käynnistää, kun kaavamuutoksessa olevan uuden katuyhteyden tiegeometria saadaan lukittua.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus myöntää Laitilan seurakunnalle poikkeamisluvan asemakaavan mukaisen asuinrakennuspaikan muuttamisen leikkipuistoksi.

Tämä poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta sen tultua lainvoimaiseksi,​ jonka aikana poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa on haettava.

Hakijalta peritään poikkeamislupapäätöksestä Laitilan kaupunginhallituksen 13.2.2012 50 §:n päätöksen mukainen 250 €:n maksu.

Päätös

Keskustelun kuluessa kaupunginhallituksen jäsen Haijanen esitti asian palauttamista valmisteluun.
Haijasen palautusehdotus raukesi kannattamattomana.

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että tämän asian käsittelyn ajan asiantuntijana läsnä oli maankäyttöinsinööri Mika Palmulaakso.

Esteellisyys

  • Kaupunginhallituksen jäsen Kyösti Kuronen oli Laitilan seurakunnan hallintoon kuuluvana esteellinen käsittelemään ko. asiaa ja hän poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Laitilan seurakunta, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava

- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite

- päätös, johon haetaan muutosta

- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksiannosta.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, sähköposti turku.hao@oikeus.fi, puh. 0295642400 ja fax 0295642414. Sähköinen asiointi osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) 3 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 260 euroa.