Kaupunginhallitus, kokous 15.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut 2021

LAIDno-2021-249

Valmistelija

  • Juha-Matti Päivölä, Elinvoimapäällikkö, juha-matti.paivola@laitila.fi

Perustelut

Työ- ja elinkeinoministeriö on laittanut hakuun 3 milj. euron rahoituksen, jolla tuetaan maahanmuuttajien neuvonta- ja ohjauspalveluiden kehittämistä ja käynnistämistä. Rahoitus on jatkoa vuonna 2020 käynistyneelle maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämishankkeelle. Vaikka rahoitus on kohdistettu pääasiassa maakuntien keskuskaupungeille, Laitilan kaupungilla on mahdollisuus päästä mukaan Turun kaupungin hakemukseen omalla osahankkeella. Rahoitettavan toiminnan tavoitteena on tehostaa kotoutumista ja työllistymistä kehittämällä matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontatoimintaa perustuen monialaiseen yhteistyöhön sekä kehittää ohjaus- ja neuvontapalveluihin valtakunnallisesti kattava verkosto, joka alueellisen kuntayhteistyön ja monikanavaisuuden kautta rakentuu vastaamaan alueellisiin ja paikallisiin tarpeisiin

Hankehaku päättyy 26.3.2021.

Laitilan kaupungin osahanke toteutettaisiin seuraavasti:

  1. Vakiinnuttaa alueellinen verkostoyhteistyö, jolla voidaan tavoittaa alueella jo asuva ja sinne uutena muuttava vieraskielinen väestö.
  2. Löytää keinot oikea-aikaiseen ja tehokkaaseen ohjaukseen ja neuvontaan yhteistyössä viranomaispalveluiden ja muiden toimijoiden kesken sekä kunnallisesti että alueellisesti.
  3. Vakiinnuttaa ohjaus ja neuvonta laaja-alaisesti osaksi alueen yritysten ja muiden työmarkkinoiden toimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä.

Toimenpiteet

  • sovitaan omakielisen neuvonnan toteutuksesta -> vakiinnutetaan toimintatapa
  • vakiinnutetaan ohjaus- ja neuvontapalveluiden aikataulut ja löydetään pysyvä toimipaikka -> voi olla kaupungin oma tai Vakka-Suomen alueen yhteinen, mieluusti kuitenkin Laitilassa oma säännöllinen päivystysaika jatkuisi
  • luodaan pysyvä yhteistyömalli alueen työnantajien kanssa, joilla on ulkomaalaistaustaista työvoimaa

Hanke toteutettaisiin Ukipoliksen toimesta ja Laitilan kaupungin omarahoitusosuus hankkeesta olisi 8 700 euroa. Hankkeen kokonaissumma olisi noin 81 000 e, josta Laitilan kokonaisosuus 29 000 e ja siitä omavastuuosuus noin 8 700 e, joka perustuu asukaslukuun. Valtionosuus 70 % kustannuksista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Laitilan kaupunki osallistuu Turun hankehakemukseen 8 700 euron enimmäismäärällä, mikäli hanke saa rahoituksen työ- ja elinkeinoministeriöltä ja hanke toteutuu ja voidaan toteuttaa kehittämisyhtiön kautta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.