Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 17.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloite suolistosyövän seulonnan käynnistämisestä Laitilassa

LAIDno-2021-151

Valmistelija

  • Tuuli Kuisma, ylilääkäri, tuuli.kuisma@laitila.fi

Perustelut

SOSIALIDEMOKRAATTISEN VALTUUSTORYHMÄN VALTUUSTOALOITE SUOLISTOSYÖVÄN SEULONNAN KÄYNNISTÄMISESTÄ LAITILASSA

D KH 36/2020  KV 3.2.2020 §13 Kaupunginvaltuutettu Pertti Pokki esitti SDP:n valtuustoryhmän kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

”Aloite suolistosyövän seulonnan käynnistämisestä Laitilassa. Tämä on säästöaloite, joka säästää pitkällä tähtäimellä.

Esitämme, että Laitilan kaupunki aloittaa suolistosyövän seulonnan 60–74 -vuotiaille kaupunkilaisille. Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 3 200 ja kuolee noin 1 200 ihmistä. Suolistosyövän hoito on yksi kalleimmista syöpähoidoista ja valtaosa kustannuksista syntyy vaiheessa, jossa syöpä on enää harvoin parannettavissa.

Viime vuonna suolistosyövän seulonnan aloitti yhdeksän kuntaa. Suolistosyövän seulontatestauksen kustannus on melko pieni siihen nähden, mitä ko. syövän hoito maksaa. Jatkotutkimuksiin arvioidaan lähetettävän noin viisi prosenttia seulontaan osallistuneista.”

Päätös: Kaupunginvaltuusto merkitsi em. valtuustoaloitteen tiedoksi lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

__________________________

D KH 36/2020, KV 3.2.2020 § 13

KH 10.2.2020 § 52

Päätös: Kaupunginhallitus toteaa, että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattilalla.

__________________________

Seulonnoista

Seulonnoista on säädetty terveydenhuoltolaissa (1326/2010) ja valtioneuvoston seulonnoista antamassa asetuksessa (seulonta-asetus, 339/2011). Kunta voi valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisten lakisääteisten seulontojen (rintasyöpä-, kohdunkaulasyöpä- & raskauden aikaiset seulonnat) lisäksi järjestää seulontoja ja terveystarkastuksia tietyn taudin tai sen esiasteen toteamiseksi tai taudin aiheuttajan löytämiseksi (terveydenhuoltolaki 14 §). Seulonta-asetuksen 3§ Muut seulonnat ohjaa ennen seulonnan käynnistämistä tehtävää kokonaisarviointia.

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyöpä on yksi Suomen yleisimmistä syövistä sekä naisten että miesten joukossa. Hoito lukeutuu kalleimpiin syövän hoidoista ja suuri osa hoitokuluista syntyy vaiheessa, jossa syöpää ei enää voida parantaa. EU on vuodesta 2003 asti suosittanut suolistosyövän seulontaohjelmaa. Seulonnan hyödyistä on selkeää näyttöä: se vähentää suolistosyövän esiintyvyyttä ja syöpäkuolleisuutta. Lisäksi syövänhoidon kustannukset laskevat, kun syöpä löydetään varhaisemmassa vaiheessa.

Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään 10-40 %. Lisäksi varhain todettu syöpä aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Suomessa käynnistyi uusi suolistosyövän seulontaohjelma vuonna 2019 niissä kunnissa, jotka tarjoavat suolistosyövän seulonnan asukkailleen. Kun ohjelma on saavuttanut koko laajuutensa, kaikki 60‑74‑vuotiaat kutsutaan seulontaan kahden vuoden välein.

Vuonna 2021 seulontaa järjestävät kunnat: Jyväskylä, Kaarina, Kustavi, Muurame, Orivesi, Oulu, Paimio, Posio, Sauvo, Säkylä, Tampere, Ylitornio

Seulontatesti on immunokemiallinen ulosteen veritesti (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta. Seulottava saa kotiin kirjeen, jossa on kutsu seulontaan, testi, tietoa seulonnasta ja ohjeet näytteenottoon. Ulostenäyte otetaan itse wc-käynnin yhteydessä ja postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. Seulontakutsun mukana on palautuskuori, jonka postimaksu on maksettu.

Seulontaan osallistuminen on seulottavalle maksutonta. Seulontatestin tulos tulee kotiin postitse. Seulontatestissä positiivisen tuloksen saanut sopii jatkotutkimuksen järjestämisestä oman kuntansa seulontahoitajan kanssa. Jatkotutkimus on useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Seulontakeskuksena toimii Fimlab Laboratoriot Oy Tampereella. Seulontakeskus lähettää kutsut, analysoi näytteet ja lähettää seulottavalle kirjallisesti seulontatestin tuloksen. Kunta järjestää kolonoskopiat omien käytänteidensä mukaisesti.

Seulontalaboratorion yhteyshenkilönä toimii projektipäällikkö Satu Saloranta, joka vastaa mm. kuntien kanssa laadittavista sopimuksista ja seulonnassa tarvittavien seulontahoitajien perehdytyksestä.

Kutsu-, testaus ja jatkotutkimusten kustannusarvio Laitilassa:

Suorat kustannukset vuonna 2021:

· Seulontaan kutsutaan viisi ikäluokkaa: 60-, 62-, 64- ja 66- ja 68-vuotiaat, yhteensä noin 570 miestä ja naista. Yksikkökustannukset kutsuttua kohden ovat 12,40 euroa, joten seulontakutsun ja testauksen kustannukset ovat noin 7 100 euroa.

· Seulontaan osallistuu noin 75 % kutsutuista. Seulontaan osallistuneista noin 4 % ohjataan jatkotutkimuksena tehtävään kolonoskopiaan eli suoliston tähystykseen. Sen yksikkökustannukset ovat noin 400 euroa, joten jatkotutkimusten kustannukset ovat noin 6 800 euroa.

Seulonnassa havaittujen suolistosyöpien viiden vuoden aikana kertyvät erikoissairaanhoidon kustannukset ovat noin 17 000 euroa, lähes neljänneksen pienemmät kuin syövillä, jotka on havaittu seulonnan ulkopuolella.

Hallitusohjelmaan kirjattu seulontojen käyynnistys

Hallitusohjelmaan on kirjattu suolistosyövän seulontaohjelman käynnistäminen, joka on julkisen talouden suunnitelmassa 2020-23 aikataulutettu alkamaan vuonna 2022. Tarvittava seulonta-asetuksen muutosvalmistelu on käynnissä Sosiaali- ja terveysministeriössä. Kunta voi käynnistää seulonnan vielä 2021 aikana, etenkin kun valtakunnallinen seulontaohjelma on tulossa ja valtio alkaa kattamaan seulonnan kustannuksia vuodesta 2022. 

Aloittamalla suolistosyövän seulonnan vuoden 2021 aikana, on mahdollista välttää seulonnan käynnistämiseen liittyvät kiireet, joita syntyy kaikkien kuntien aloittaessa seulonnan yhtä aikaa vuonna 2022.

Valtuustoaloitteessa esitetty asia on kannatettava ja toisi mahdollisesti kaupungille säästöjä pidemmällä aikavälillä. Koska vuoden 2021 talousarvioon ei ole varattu määrärahaa ko. toimintaan, Laitilassa ei kuitenkaan aloiteta  suolistosyövän seulontaa vuoden 2021 aikana. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta antaa yllä olevan vastauksen tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle Sosiaalidemokraattisen valtuustoryhmän valtuustoaloitteeseen suolistosyövän seulonnan käynnistämisestä Laitilassa.  

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.