Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 17.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Laitilan ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelma vuosille 2021 - 2024

LAIDno-2020-115

Valmistelija

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi
  • Ritva Miesmaa, Erityisasiantuntija, ritva.miesmaa@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelma on laadittu vuosille 2021 – 2024. Uuden suunnitelman laatiminen tuli ajankohtaiseksi, koska aiempi suunnitelma oli laadittu vuodelle 2020 saakka.

Laitilan ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelma antaa erityisesti kuntapäättäjille ja työntekijöille tietoa ikääntyneen väestön palveluihin liittyvistä asioista. Suunnitelmasta ilmenee, että millä toimenpiteillä kaupunki edistää tulevina vuosina ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Lisäksi suunnitelmasta ilmenee, että millä tavoin kaupunki järjestää ja kehittää tulevina vuosina ikääntyneiden tarvitsemia palveluja. Painopiste tässä järjestämissuunnitelmassa on hyvinvoinnin tukemisessa (ennaltaehkäisevät palvelut) ja kotiin tarjottavien palveluiden kehittämisessä. Suunnitelman lähteenä on käytetty mm. vanhuspalvelulakia ja asetusta, Tilastokeskusta sekä kunnan omia toimintalukuja.

Järjestämissuunnitelmasta on pyydetty lausuntoja seuraavilta tahoilta: Laitilan kaupunginhallitus, sosiaali- ja terveysvaliokunta, sivistysvaliokunta, tekninen valiokunta, tarkastuslautakunta, lupalautakunta, seurakunta, vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, Laitilan Vanhaintuki ry, Laitilan-Pyhärannan Yrittäjät ry, Eläkeliiton Laitilan yhdistys, Laitilan sotaveteraanit ry, Sotainvalidien Veljesliiton Varsinais-Suomen piiri ry, Laitilan Seudun Seniorit, Kaukolankodin henkilökunta, Koivukodon henkilökunta, kotihoidon henkilökunta, terveyskeskuksen henkilökunta, omaishoidon lomittajat ja päivätoiminta Pirtin henkilökunta.

Suunnitelmaa valmistellut työryhmä kävi läpi saapuneet lausunnot ja teki niiden pohjalta muutoksia ja lisäyksiä suunnitelmaan. Laitilan ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelma 2021 – 2024 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Ahokas, sosiaali- ja terveysjohtaja, johanna.ahokas@laitila.fi

Laitilan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy Laitilan ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelman vuosille 2021 – 2024 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.     

Päätös

Virve Aho teki esittelijän ehdotuksesta poikkeavan esityksen, että hyväksyttävään Laitilan ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelmaan lisätään Laitilan kaupungin  asumispalveluyksiköiden henkilöstömitoituksen luvut, jotka ovat olleet tiedoksi annetussa suunnitelmassa. Nina Arokoivu kannatti Virve Ahon ehdotusta.

Koska on tehty kannatettu poikkeava ehdotus, puheenjohtaja määräsi suoritettavaksi nimenhuutoäänestyksen. Äänestys tapahtui nimenhuutoäänestyksenä siten, että esittelijän esitys jaa ja Virve Ahon esitys ei. Äänestystapa hyväksyttiin. Suoritettiin nimenhuutoäänestys. Puheenjohtaja totesi äänestyksen tuloksen. JAA: kolme (3) ääntä (Lähteenmäki, Setälä ja Viljanen) ja EI: neljä (4) ääntä (Aho, Arokoivu, Linkki ja Lehtola).

Äänestyksen päätyttyä puheenjohtaja totesi, että Virve Ahon tekemä ehdotus hyväksyttiin.

Muilta osin suunnitelma hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus