Sosiaali- ja terveysvaliokunta, kokous 27.1.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 LISÄPYKÄLÄ: Laitilan kaupungin lausunto osallisuustyöryhmän loppuraportista, jossa ehdotetaan vammaisten henkilöiden osallisuutta vahvistavia säännöksiä vammaispalveluja koskevaan lainsäädäntöön (lisäpykälä)

LAIDno-2020-158

Valmistelija

  • Anitta Keskitalo, sosiaalipalveluohjaaja-johtaja, anitta.keskitalo@laitila.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 13.12.2019 työryhmän, jonka tehtävänä oli arvioida ja valmistella säännösehdotuksia vammaispalveluja koskevaan lainsäädäntöön. Työryhmän raportti julkaistiin 16.12.2020. Raporttia on tarkoitus hyödyntää jatkossa laadittaessa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan sisältyvää vammaispalvelulainsäädännön kokonaisuudistusta koskevaa hallituksen esitystä.
 
Osallisuustyöryhmän ehdotusten pohjana oli keväällä 2019 rauennut hallituksen esitys (HE 159/2018 vp). Työryhmä muokkasi hallituksen esitykseen sisältynyttä ehdotusta uuden vammaispalvelulain ensimmäisen luvun pykäliksi ja niiden perusteluiksi sekä ehdotusta asiakasprosessiin liittyviksi sosiaalihuoltolain muuttamista koskeviksi pykäliksi ja niiden perusteluiksi.

Työryhmän tavoitteena oli vahvistaa vammaisten henkilöiden osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa ja palvelujen järjestämisessä; selventää palvelujen järjestämistavan valintaa koskevia oikeussuojakeinoja; parantaa palvelujen laatua ja vahvistaa oikeutta yksilöllisiin tarpeisiin perustuviin palveluihin sekä lisätä vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta.
 
Vammaispalvelulainsäädännön kokonaisuudistuksen jatkovalmistelun kannalta on tärkeää saada tietoa eri toimijoiden näkemyksistä työryhmän pykäliin ja pykälien perusteluihin tekemistä muutosehdotuksista. Lausuntopyyntö koskee nimenomaan näitä säännösehdotuksia, ei palveluiden sisältöä. Laitilan kaupungille ei ole osoitettu lausuntopyyntöä, mutta Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt eri tahoja esittämään näkemyksensä osallisuustyöryhmän loppuraportista, jossa ehdotetaan vammaisten henkilöiden osallisuutta vahvistavia säännöksiä vammaispalveluja koskevaan lainsäädäntöön. 

Lausuntoaika on 18.12.2020-15.2.2021. Lausunnot pyydetään antamaan osoitteessa lausuntopalvelu.fi. Kyselyyn voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Lausunnossa tulee mainita diaarinumero VN/12528/2019. Kaikki lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä.

Laitilan kaupungin vammaisneuvosto on kokoontunut 20.1.2021 ja antanut liitteenä olevan oman näkemyksensä  Laitilan kaupungin lausunnoksi osallisuustyöryhmän loppuraportista, jossa ehdotetaan vammaisten henkilöiden osallisuutta vahvistavia säännöksiä vammaispalveluja koskevaan lainsäädäntöön. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anitta Keskitalo, sosiaalipalveluohjaaja-johtaja, anitta.keskitalo@laitila.fi

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy ja siirtää edelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn liitteenä olevan lausunnon osallisuustyöryhmän loppuraportista, jossa ehdotetaan vammaisten henkilöiden osallisuutta vahvistavia säännöksiä vammaispalveluja koskevaan lainsäädäntöön. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.