Sivistysvaliokunta, kokous 10.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 LISÄPYKÄLÄ: Koronaepidemiaan liittyvien VSSHP:n suositusten toimeenpano ja tilapäinen toimivallan siirto (lisäpykälä)

LAIDno-2020-437

Valmistelija

  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen koronapandemian koordinaatioryhmä antoi 1.12.2020 moniammatillisesti suosituksia alueen kunnille mm. kokoontumisten, harrastustoiminnan, opetuksen ja toisen asteen opetuksen järjestämisestä 3.-23.12.2020.

Laitilan kaupungin korona-johtoryhmä kokoontui etäkokoukseen 1.12.2020. Siinä todettiin noudatettavan alueellisia suosituksia.

Varsinais-Suomi on siirtynyt 8.12.2020 koronakoordinaatioryhmän toteamuksella leviämisvaiheeseen.

Sivistystoimialaa koskevat toimet olivat usean eri toiminnon ja yksikön arkeen vaikuttavia. Vs. sivistystoimenjohtaja on viranhaltijapäätöksellään § 76/4.12.2020 siirtänyt Laitilan lukion etäopetukseen jäljellä olevan syyslukukauden ajaksi.

Muut sivistystoimialan ajankohtaiset rajoitustoimet:

1. Vakka-opisto:

Suositukseen perustuen Vakka-opiston ajalla 4.-13.12.2020 olevat kurssit jäävät joulutauolle/siirtyvät etäopetukseen lukuunottamatta alle 20-vuotiaille suunnatun opetuksen osalta, joka jatkuu normaalisti lähiopetuksena. 14.12.2020 alkaen syyslukukauden loppuun asti keskeytetään tai siirretään mahdollisuuksien mukaan etäopetukseen myös alle 20-vuotiaille suunnattu opetus.

Opettajille ja tuntiopettajille maksetaan palkka sopimuksen mukaisesti, vaikka etäopetus ei järjestyisikään, koska työnantaja on keskeyttänyt kurssitoiminnan VSSHP:n suositukseen perustuen. Kurssilaisille ei palauteta kurssimaksuja keskeytyneiden kurssin osalta, koska mahdollisesti pois jäävä kokoontumiskertojen määrä on vähäinen (1-2 kertaa) eikä syyslukukauden pitämättä jääneitä tunteja siirretä kevätlukukaudelle.

2. Vakka-Suomen musiikkiopisto:

VSSHP suosittelee taiteen perusopetuksen keskeyttämistä 4.12. tai siirtymistä etäopetukseen. Lisäksi kielletään yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen sisätiloissa. Sekä opetus- että harrastustoiminnan osalta erityisenä ryhmänä on mainittu aikuisille suunnattujen toimintojen laittaminen tauolle. Musiikkiopistossa opiskelee paljon eri-ikäisiä ihmisiä ja opetusta toteutetaan kuuden kunnan alueella noin 60 opetuspisteessä. Musiikkiopisto toteutti onnistuneesti etäopetusta kevätlukukaudella 2020 ja on saanut tukea valmistautumiseen mahdollisiin uusiin etäopetustilanteisiin.

3. Laitilan kirjasto

Laitilan kirjastossa rajataan tarvittaessa yhtäaikaista kävijämäärää suositusten mukaan. Tärkeää on kuitenkin huolehtia kuntalaisten tiedon- ja palvelunsaannin mahdollisuudesta, jota ylläpidetään eri toimin.

4. Laitilan nuorisotoimi

Laitilan nuorisotilan yhtäaikaista kävijämäärää rajoitetaan tarvittaessa niin, että etäisyydet täyttyvät. Tavoitteena on kuitenkin kattavasti tarjota nuorisotyötä kaikille halukkaille ja lisätä ns. jalkautuvaa nuorisotyötä.

5. Vapaa-aikatoimi

Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään 23.12. asti Lisäksi julkiset sisäliikuntatilat suljetaan 3.-23.12. muuten kuin lasten ja nuorten (alle 20v.) harrastustoiminnan osalta. Turvavälejä tulee tosiallisesti noudattaa (esim. pelaaminen ja kuorolaulu tulee laittaa tauolle). Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille. Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja –kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskeen kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

6. Maskien käyttösuositus yläkouluun

VSSHP:n suositusten mukaisesti yläkoululaiset alkavat käyttämään koulupäivän aikana maskeja. Maskeja hankitaan aluksi kaupungin aiemmasta varautumiserästä ja tarvittaessa hankintaa täydennetään esimerkiksi kertakäyttömaskien osalta.

7. Mahdolliset 23.12.2020 jälkeen jatkuvat tai uudet toimet

On aiheellista varautua siihen, että leviämisvaiheen maakunnallisten suositusten rajoitukset eivät lopu 23.12.2020. Varsinais-Suomen sairaanhoitipiirin koronakoordinaatioryhmän ja/tai kunnallisten määräyksien toimeenpano ja noudattaminen ei välttämättä ole mahdollista suunnitellulla sivistysvaliokunnan kokousaikataululla. Perusopetuslain osalta toimivallan siirto päätetään erikseen, mutta muiden sivistystoimen toimintojen osalta voidaan päätösvaltaa siirtää enintään yhdeksi kuukaudeksi kerrallaan sivistystoimenjohtajalle, mikäli koronaepidemiaan liittyvien suositusten ja määräysten toimeenpanon aikataulu tätä vaatii. Päätösvallan siirtoa koskevat toimet Laitilan kaupungin hallintosäännön 38 §:n mukaisesti:

  • oikeuden päättää toimialan hallinnassa olevien alueiden, laitosten, toimitilojen ja huoneistojen käytöstä ja vuokralle antamisesta kaupunginhallituksen antamien yleisohjeiden mukaisesti
  • hyväksyy valiokunnan alaisuudessa olevien tulosalueiden toimintaa koskevat ohjeet ja perusteet

Lisäksi hallintosäännön 38 §:n mukaisiin sivistysvaliokunnan erityisiin tehtäviin kuuluvan toimivallan osalta:

  • oikeuden päättää annettavasta aamu- ja iltapäivätoiminnasta
  • oikeuden päättää kirjaston aukioloajoista ja kirjastoauton reiteistä

Lukuvuosisuunnitelmia koskevien muutosten osalta sivistysvaliokunta on kokouksessaan 1.10.2020 §7:ssä päättänyt toimivallan siirrosta sivistystoimenjohtajalle. 

Lueteltujen toimivallan siirtojen lisäksi valiokunta voi siirtää hallintosäännön 38 §:n mukaisen yleisen ratkaisuvaltansa niitä opetus-, vapaa-aika- ja kulttuuritointa koskevien asioita osalta, joita ei ole erikseen hallintosäännössä määritelty toimenkuvissa, ja jotka vaativat koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi kaupungin koronajohtoryhmän harkitsemien linjausten mukaisesti välitöntä toimeenpanoa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Nestori Mäkelä, vs. sivistystoimenjohtaja, nestori.makela@laitila.fi

Sivistysvaliokunta päättää toimet 3.12.-23.12.2020 seuraavien päätöskohtien mukaisesti:

1. Päättää lopettaa Vakka-opiston syyslukukauden 3.12.2020 tai siirtää opetuksen etäopetukseen syyslukukauden loppuun asti huomioiden selostuksessa määritellyt muutokset alle 20-vuotiaiden kurssien osalta.

2. Päättää, että Vakka-Suomen musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen 4.12.-23.12.2020 ja että yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksia ei järjestetä. Konsertit siirtyvät pääsääntöisesti verkossa toteutettaviksi.

3. Päättää rajoittaa Laitilan kirjaston yhtäaikaista asiakasmäärää VSSHP:n suositusten mukaisesti, huomioiden kuitenkin kuntalaisten tiedonsaanti- ja palveluoikeuden.

4. Päättää tarvittaessa rajoittaa nuorisotilojen käyttöä niin, että yhtäaikainen kävijämäärä mahdollistaa turvavälien pitämisen. Lisäksi korostetaan jalkautuvan nuorisotyön tekemisen tärkeyttä. 

5. Päättää, että Laitilan kaupungin sisäliikuntatilat suljetaan muuten kuin lasten ja nuorten (alle 20v.) harrastustoiminnan osalta. Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään 23.12. asti. Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja –kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet kuitenkin turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille. Kilpa- ja huippu-urheilun kriteerit täyttävä urheilija ilmoittaa harjoittelutarpeensa ja perustelut vapaa-aikapäällikölle. Urheilijalle tehdään kirjallinen lupa harjoitteluun poikkeusajalle. Luvan saaneet urheilijat saatetaan tiedoksi sivistysvaliokunnalle.

6. Päättää noudattaa maskisuositusta yläkoululaisten osalta.

Lisäksi:

7. Valiokunta päättää, että se siirtää väliaikaisesti ajanjaksolle 11.12.2020-31.5.2021 valiokunnan hallintosäännön 38 §:n mukaisiin valiokuntien yleisiin tehtäviin kuuluvan toimivallan sivistystoimenjohtajalle enintäään yhden kuukauden ajaksi seuraavilta osin:

  • oikeuden päättää toimialan hallinnassa olevien alueiden, laitosten, toimitilojen ja huoneistojen käytöstä ja vuokralle antamisesta kaupunginhallituksen antamien yleisohjeiden mukaisesti
  • hyväksyy valiokunnan alaisuudessa olevien tulosalueiden toimintaa koskevat ohjeet ja perusteet

Lisäksi valiokunta päättää siirtää väliaikaisesti ajanjaksolle 11.12.2020-31.5.2021 valiokunnan hallintosäännön 38 §:n mukaisiin sivistysvaliokunnan erityisiin tehtäviin kuuluvan toimivallan sivistystoimenjohtajalle enintään yhden kuukauden ajaksi seuraavilta osin:

  • oikeuden päättää annettavasta aamu- ja iltapäivätoiminnasta
  • oikeuden päättää kirjaston aukioloajoista ja kirjastoauton reiteistä

Lueteltujen toimivallan siirtojen lisäksi valiokunta siirtää hallintosäännön 38 §:n mukaisen yleisen ratkaisuvaltansa niitä opetus-, vapaa-aika- ja kulttuuritointa koskevien asioita osalta, joita ei ole erikseen hallintosäännössä määritelty toimenkuvissa, ja jotka vaativat koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi kaupungin koronajohtoryhmän harkitsemien linjausten mukaisesti välitöntä toimeenpanoa.

Päätös

Hyväksyttiin kohta 1 huomiolla, että korjataan kirjoitusvirhe, oikea ehdotus: 1. Päättää lopettaa Vakka-opiston syyslukukauden 3.12.2020 tai siirtää opetuksen etäopetukseen syyslukukauden loppuun asti huomioiden selostuksessa määritellyt muutokset alle 20-vuotiaiden kurssien osalta.

Hyväksyttiin kohta 2 ehdotuksen mukaisesti.

Hyväksyttiin kohta 3 ehdotuksen mukaisesti.

Hyväksyttiin kohta 4 ehdotuksen mukaisesti.

Hyväksyttiin kohta 5 ehdotuksen mukaisesti.

Hyväksyttiin kohta 6 ehdotuksen mukaisesti.

Kohtaan 7 keskustelun jälkeen esittelijä teki uuden päätösehdotuksen. Poistettu lause [enintään yhden kuukauden ajaksi] kahdesta virkkeestä. Uusi päätösehdotus:

7. Valiokunta päättää, että se siirtää väliaikaisesti ajanjaksolle 11.12.2020-31.5.2021 valiokunnan hallintosäännön 38 §:n mukaisiin valiokuntien yleisiin tehtäviin kuuluvan toimivallan sivistystoimenjohtajalle seuraavilta osin:

  • oikeuden päättää toimialan hallinnassa olevien alueiden, laitosten, toimitilojen ja huoneistojen käytöstä ja vuokralle antamisesta kaupunginhallituksen antamien yleisohjeiden mukaisesti
  • hyväksyy valiokunnan alaisuudessa olevien tulosalueiden toimintaa koskevat ohjeet ja perusteet

Lisäksi valiokunta päättää siirtää väliaikaisesti ajanjaksolle 11.12.2020-31.5.2021 valiokunnan hallintosäännön 38 §:n mukaisiin sivistysvaliokunnan erityisiin tehtäviin kuuluvan toimivallan sivistystoimenjohtajalle seuraavilta osin:

  • oikeuden päättää annettavasta aamu- ja iltapäivätoiminnasta
  • oikeuden päättää kirjaston aukioloajoista ja kirjastoauton reiteistä

Lueteltujen toimivallan siirtojen lisäksi valiokunta siirtää hallintosäännön 38 §:n mukaisen yleisen ratkaisuvaltansa niitä opetus-, vapaa-aika- ja kulttuuritointa koskevien asioiden osalta, joita ei ole erikseen hallintosäännössä määritelty toimenkuvissa, ja jotka vaativat koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi kaupungin koronajohtoryhmän harkitsemien linjausten mukaisesti välitöntä toimeenpanoa.

Hyväksytty kohta 7 ehdotuksen mukaisesti. 

Tiedoksi

Sivistystoimen yksiköt, ylilääkäri (TtL 58§)

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan sivistysvaliokunnalle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.