Kaupunginhallitus, kokous 6.11.2023

§ 249 LISÄPYKÄLÄ: Vakka-Suomen musiikkiopiston henkilöstön yhteistoimintamenettelyn aloittaminen (lisäpykälä)

LAIDno-2023-924

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Vakka-Suomen musiikkiopisto antaa musiikin taiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan. Musiikkiopisto toimii alueellisena musiikkiopistona, jonka osakaskuntia ovat Kustavi, Laitila, Pyhäranta, Taivassalo, Uusikaupunki ja Vehmaa. Kunnat ovat keskenään sopineet, että Laitilan kaupunki toimii opetuksen järjestäjänä. Taiteen perusopetuslain mukaan opetusta järjestetään ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Aikuisia oppilaita musiikkiopistossa on lukuvuonna 2023-2024 yhteensä 13% taiteen perusopetuksen oppilaista, vuosina 2019-2022 aikuisten osuus on ollut 8-9%.  Nyt tarkastelussa olevien vuosien aikana musiikkiopisto on toteuttanut erilaisia toimenpiteitä, joilla on pyritty lisäämään uusien oppilaiden hakeutumista opintoihin. Tämä näkyy mm. aikuisten opiskelijoiden hakeutumisena taiteen perusopetuksen piiriin.

Vakka-Suomen musiikkiopiston antama opetustuntimäärä on pienentynyt vuodesta 2020 alkaen. Pääasiallisina syinä tähän ovat uusien oppilaiden hakeutumisen väheneminen, taiteen perusopetuksen oppilaiden hakeutumatta jättäminen yhteisten aineiden opetukseen ja osakaskunnissa annettavan varhaisiän musiikkikasvatuksen opetustuntimäärän väheneminen. Opetustuntimäärän vähenemiseen ei ole yhtä yksiselitteistä syytä, vaan kyseessä on monen osa-alueen yhteisvaikutus.

  2024 2023 2022 2021 2020 2019
Taiteen perusopetus (oppilasmäärä)   281 286 283 288 313
Varhaisiän musiikkikasvatus (oppilasmäärä)   47 76 69 61 48
Varhaisiän musiikkikasvatus kuntien varhaiskasvatusyksiköissä (oppilasmäärä)   186 269 297 302 272
Opintonsa lopettaneet oppilaat   50 75 40 45 44
Uudet hakijat taiteen perusopetus   49 71 51 41 64
Opetustuntimäärä 13332 13713 14165 14277 14596 13789

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella § 4 mukaan jos kunnan tai hyvinvointialueen talousarvioehdotuksessa edellytetään sellaisia toimenpiteitä, joiden toteuttaminen todennäköisesti aiheuttaisi useita irtisanomisia, osa-aikaistamisia, lomautuksia taikka merkittäviä heikennyksiä palvelussuhteiden ehdoissa, toimenpiteitä on käsiteltävä yhteistoimintamenettelyssä ennen kuin kunnanhallitus tai aluehallitus tekee kunnan- tai aluevaltuustolle lopullisen talousarvioehdotuksen. Laitilan kaupunki on velvollinen aloittamaan kuntien yhteistoimintalain mukaisen yhteistoimintamenettelyn, joka koskee koko Vakka-Suomen musiikkiopiston henkilöstöä.

Päätöksenteon peruste
Laitilan kaupungin hallintosääntö 61 §  ja 63 §

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin perustuen käynnistää musiikkiopiston koko henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn. Neuvottelun piirissä on 22 henkilöstöön kuuluvaa ja yhteistoimintamenettely koskee henkilöstön lomauttamista, osa-aikaistamista, irtisanomista tai tehtävänkuvan muutosta. Todellinen toiminnan supistamisen tarve on työnantajan arvion mukaan alle viisi henkilöä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysohtaja Susanne Laaksonen. 

Tiedoksi

sivistysjohtaja, Vakka-Suomen musiikkiopisto

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.