Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

§ 227 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. Vanhus- ja vammaisneuvoston pöytäkirjat:

Em. pöytäkirjat ovat oheismateriaalina.

2. Työnvälitystilasto/tilannekatsaus 30.9.2023:

Varsinais-­Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli syyskuun lopussa 19 900 työtöntä työnhakijaa. Syyskuun aikana työttömien määrä laskee normaalitilanteessa jonkin verran elokuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä laski 400 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 100 henkilöllä eli 1 %:lla, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa 7 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä nousi 100 henkilöllä (11 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa Varsinais-Suomessa 8,6 % eli täsmälleen sama kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli selkeästi pienempi kuin koko maassa (9,4 %) keskimäärin.

Syyskuussa työttömiä oli muissa Varsinais-­Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän paitsi Vakka-Suomen seutukunnassa. Vakka-­Suomessa oli työttömiä 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna huolimatta kesäisistä autotehtaan irtisanomisista ja lomautuksista. Toki edellisvuoden heinäkuussa tapahtui autotehtaalla myös vastaava prosessi ja osa lomautuksista ehti päättyäkin jo, joka selittää syyskuun lukuja.

Varsinais-­Suomen työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,0 %) sekä Turussa (11,5 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (5,9 %) sekä kunnista Ruskolla (3,8 %).

Syyskuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 4 600 kappaletta eli vähemmän (­-29 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 16 000 kpl eli 33 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna syyskuun aikana 9 800 kappaletta, joista 5 100 oli uusia, syyskuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli syyskuussa tarjolle 36 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Viime vuosina työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Tänä vuonna on kysyntä rauhoittunut selvästi alavireisen talouden jarruttamana. Määrällisesti eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa kysyntää ollut hieman vielä viime vuottakin enemmän (+1 %). Paikkoja on ollut määrällisesti vielä suhteellisen runsaasti auki myös teollisuudessa, hotelli- ja ravintolasektorilla sekä palvelualan töissä, jossa kysyntä on ollut peräti 9 % kovempaa kuin viime vuonna. Pahimmin paikkojen määrä supistui viime vuoteen verrattuna kaupanalalla (-­52 %), hallinnon (-­39 %) ja siivousalan töissä (-38 %), puhtaissa myyntitehtävissä (-­35 %) sekä majoitus­- ja ravitsemusalalla (-35 %). Käytännössä siis lähes kaikilla toimialoilla on notkahdettu viimevuotisista lukemista alaspäin.

Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 6,1 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 242, joista miehiä 129 ja naisia 113. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 20 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 62.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 54 kpl.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.