Nuorisovaltuusto, kokous 24.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Nuorisovaltuuston kuuleminen hankesuunnitelmassa

LAIDno-2023-928

Valmistelija

  • Tero Vinterbäck, nuorisopäällikkö, tero.vinterback@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin nuorisotoimi suunnittelee hankerahoitteista projektia, jossa tuotetaan ja pilotoidaan palvelupolkumalli maahanmuuttajanuorten pääsemiseksi entistä paremmin nuorisopalveluiden pariin. Alla tiivistetty kuvaus hankesuunnitelmasta tavoitteineen tämän hetkisen hankesuunnitelman luonnoksesta. Suunnitelmaan on mahdollista vielä tehdä muutoksia. 

Nuorisovaltuustoa kuullaan hankesuunnitelman luonnosteluvaiheessa, jotta nuoret voivat vertaisasiantuntijoina ottaa kantaa suunnitelmaan ja esittää omia näkemyksiään, mitä suunnitelmassa tulisi lisäksi huomioida. 

 

Tiivistetty kuvaus hankkeesta

Hankkeen aikana luodaan toimintamalli, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajanuorten pääsyä nuorisopalveluiden pariin. Tavoitteena on madaltaa palveluiden pariin pääsemisen kynnystä sekä edistää maahanmuuttajanuorten sekä samalla perheiden kotoutumista. Hankkeeseen palkataan yksi henkilö luomaan nuorisopalveluihin palvelupolun maahanmuuttajanuorille.  Laitilan Nuorisoverstaan Maahanmuuttajanuoret osaksi meitä -hankkeen (MoM -hanke) aikana on käynyt ilmi, että maahanmuuttajanuoret ovat aliedustettuina Laitilan kaupungin nuorisopalveluissa sekä mm. yläkoulun oppilashuollon palveluissa. Syksyllä 2023 Laitilan yläkoulun 335 oppilaasta 41 on S2-oppilaita. Tavoitteena on madaltaa kynnystä päästä palveluiden pariin lisäämällä tietoutta palveluista maahanmuuttajien parissa sekä edistää hyviä väestösuhteita.

Tavoitteet

Hankkeen tavoite on edistää laitilalaisten maahanmuuttajanuorten sekä heidän perheidensä kotoutumista. Tarkemmin sanottuna tavoitteena on tavoittaa Laitilassa yläkouluikäiset maahanmuuttajanuoret sekä lisätä heidän tietouttaan saatavilla olevista palveluista. Tavoitteena on myös, että hankkeen jälkeen S2-oppilaiden tutustumiskäynnit jäävät pysyväksi käytännöksi nuorisopalveluiden vuosikelloon sekä nuorisopalveluiden henkilöstöllä on riittävästi osaamista toteuttaa niitä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Vinterbäck, nuorisopäällikkö, tero.vinterback@laitila.fi

Nuorisovaltuusto keskustelee hankesuunnitelmasta, tekee tarvittaessa muutos- tai lisäysehdotuksia ja hyväksyy luonnoksen osaltaan.

Päätös

Nuorisovaltuusto keskusteli hankesuunnitelmasta ja totesi sen yksimielisesti hyväksi sellaisenaan eikä muutoksia tai lisäyksiä koettu tarpeellisiksi.

Lisäksi merkittiin pöytäkirjaan, että asiassa kuultiin asiantuntijana Maahanmuuttajat osaksi meitä -hankkeen hanketyöntekijä Laura Vuolaa. 

Tiedoksi

nuorisopäällikkö