Nuorisovaltuusto, kokous 24.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Nuorisovaltuuston ikärajan nostaminen ja nuorisovaltuuston koko

LAIDno-2023-880

Valmistelija

  • Tero Vinterbäck, nuorisopäällikkö, tero.vinterback@laitila.fi

Perustelut

Nuorisovaltuusto on kokouksessaan 30.5.2023 §18 päättänyt valtuuttaa nuorisopäällikön valmistelemaan nuorisovaltuuston ikärajan nostoa nykyisestä 18 -vuotiaista 21 -vuotiaisiin. Nuorisovaltuuston toimintaa ohjaavat lait ovat Nuorisolaki 1285/2016 24§ ja Kuntalaki 410/2015 26§. Nuorisolaki määrittelee nuoriksi kaikki alle 29 -vuotiaat. 

Nuorisovaltuusto keskusteli kokouksessa, että täysi-ikäiset pystyvät asettumaan ehdolle myös kuntavaaleihin, mutta kuntavaalien neljän vuoden sykli ei palvele kaikkia täysi-ikäistyviä nuorisovaltuuston jäseniä ja toisaalta koettiin, että nuorisovaltuustossa toimiminen on kevyempi vaikuttamisen mahdollisuus kuin kunnallisvaaliehdokkuus.

Nuorisovaltuusto keskusteli kokouksessa myös nuorisovaltuuston ryhmän kokoonpanosta ja ikärajan noston vaikutuksista siihen. Koettiin, että ikärajan mahdollisen noston myötä ryhmän kokoa tulisi myös kasvattaa, jotta ikärajan nosto ei supista yläkoulun tai 2. asteen opiskelijoiden ikäisten mahdollisuuksia tulla valituksi nuorisovaltuustoon.

Nuorisopäällikkö on tiedustellut iräkajakäytäntöjä muilta nuorisovaltuuston ohjaajilta ja käytännöt vaihtelevat eri kunnissa ja kaupungeissa. Suurimmassa osassa nuorisovaltuustoja ikäraja on 18 vuotta. On kuitenkin nuorisovaltuustoja, joissa ikäraja on esimerkiksi 21, 24 ja 29 vuotta. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto (nuva) ry ei suosittele ikärajan nostoa yli 18 vuotiaisiin, perustuen päällekkäisiin vaikuttamismahdollisuuksiin. Tämän vuoksi onkin huomioitava, että mikäli Laitilassa ikärajaa nostetaan, on hyvä ottaa kantaa samalla myös siihen, voiko yli 18 -vuotias nuorisovaltuutettu toimia myös kaupunginvaltuutettuna. Osassa kunnista ja kaupungeista on käytäntönä, että mikäli tulee valituksi kunnallisvaaleissa, menettää paikan nuorisovaltuustossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tero Vinterbäck, nuorisopäällikkö, tero.vinterback@laitila.fi

Nuorisovaltuusto tekee periaatepäätöksen, että nuorisovaltuuston jäsenyyden ikärajaa nostetaan 21 ikävuoteen asti siten, että ehdokkaan on oltava vaalipäivänä alle 21 -vuotias. 

Nuorisovaltuusto tekee periaatepäätöksen kasvattaa nuorisovaltuuston kokoonpanoa kahdella jäsenellä eli nykysestä 13:sta jäsenestä 15 jäseneen.

Kuntalain § 26 mukaan nuorisovaltuuston asettaa kaupunginhallitus. Periaatepäätös viedään kaupunginhallituksen käsittelyyn kokonaisuutena Laitilan kaupungin nuorisovaltuuston toimintasäännön päivittämisen yhteydessä, joka tehdään talven 2023-2024 aikana.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaan. 

Tiedoksi

nuorisopäällikkö