Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

§ 198 Monikulttuurisuusneuvoston perustaminen

LAIDno-2023-756

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eila Pappila, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö, eila.pappila@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston kokouksen 15.5.2023 § 28 Kotouttamisohjelman käsittelyn yhteydessä esitettiin ponsi monikulttuurisuusneuvoston asettamisesta.

Laitilan kaupunki on ollut jo pitkään työperäisen maahanmuuton kohde. Ukrainan sodan myötä vieraskielisten osuus kaupungissa on kasvanut entisestään. Kunnan uusista asukkaista valtaosa on tällä hetkellä maahanmuuttajataustaisia ja kokonaismäärällisesti maahanmuuttajia on yli 10 % kunnan asukkaista. Eri kulttuuriryhmien osallistumismahdollisuuksien ja kotoutumisen edistämiseksi nähdään tarpeelliseksi perustaa Laitilan kaupungin organisaatioon vaikuttamiselimeksi vammaisneuvoston, vanhusneuvoston ja nuorisovaltuuston rinnalle monikulttuurisuusneuvosto.

Kunnalla on yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallistasolla. Kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille. Lisäksi kunnan on huolehdittava siitä, että maahanmuuttajille kotoutumislaissa tarkoitetut toimenpiteet ja palvelut järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. (Laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010)

Monikulttuurisuusneuvoston tehtävänä on maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen, seurata monikulttuurisuuteen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä, edistää eri kulttuurien välistä vuoropuhelua ja lisätä yhteistyötä eri toimijoiden ja tahojen välillä. Monikulttuurisuusneuvosto vaikuttaa siihen, että kaupunki kehittäessään yleisiä palveluja huolehtii niiden riittävyydestä ja soveltuvuudesta eri kulttuuriryhmille.

Monikulttuurisuusneuvosto ei ole päätöksentekoelin, vaan sen tehtävänä on antaa lausuntoja sekä tehdä ehdotuksia ja aloitteita. Monikulttuurisuusneuvosto valitaan valtuustokaudeksi. Neuvosto koostuu 10-12 jäsenestä. Neuvosto kootaan ottamalla huomioon erityisesti suurimmat kulttuuriryhmät ja eri kulttuuriryhmien kanssa toimivat tahot. Lisäksi neuvostoon valitaan kaupungin luottamushenkilöiden edustus. Neuvosto muodostetaan pyytämällä ehdotuksia neuvoston jäseniksi. Tulleiden ehdotusten pohjalta kaupunginjohtaja tekee esityksen kaupunginhallitukselle kokoonpanosta. Lisäksi neuvoston kokouksiin kutsutaan tarpeen mukaan työntekijöitä eri toimialoilta. Neuvoston sihteerinä toimii työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Elinvoimajaosto keskustelee monikulttuurisuusneuvoston asettamisesta sekä sen kokoonpanosta ja antaa siitä lausuntonsa kaupunginhallitukselle.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Elinvoimajaoston keskustelussa nousi esille, että neuvoston jäsenmäärän tulee olla joustava.
Neuvoston jäseneksi pyydetään ehdotuksia. Ehdotuksia pyydetään avoimella ilmoituksella ja kohdennetusti eri kulttuuriryhmien omilta tai heidän kanssaan toimivilta yhdistyksiltä.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö Eila Pappila. 

Valmistelija

  • Eila Pappila, työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö, eila.pappila@laitila.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston kokouksen 15.5.2023 § 28 Kotouttamisohjelman käsittelyn yhteydessä esitettiin ponsi monikulttuurisuusneuvoston asettamisesta. Monikulttuurisuusneuvoston tehtävänä on seurata monikulttuurisuuteen liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä, edistää eri kulttuurien välistä vuoropuhelua, edistää maahanmuuttajien kotoutumista ja lisätä yhteistyötä eri toimijoiden ja tahojen välillä. Monikulttuurisuusneuvosto vaikuttaa siihen, että kaupunki kehittäessään yleisiä palveluja huolehtii niiden riittävyydestä ja soveltuvuudesta eri kulttuuriryhmille. Monikulttuurisuusneuvosto ei ole päätöksentekoelin, vaan sen tehtävänä on antaa lausuntoja sekä tehdä ehdotuksia ja aloitteita.

Laitilan kaupunki on ollut jo pitkään työperäisen maahanmuuton kohde. Ukrainan sodan myötä vieraskielisten osuus kaupungissa on kasvanut entisestään. Kunnan uusista asukkaista valtaosa on tällä hetkellä maahanmuuttajataustaisia ja kokonaismäärällisesti maahanmuuttajia on yli 10 % kunnan asukkaista. Eri kulttuuriryhmien osallistumismahdollisuuksien ja kotoutumisen edistämiseksi nähdään tarpeelliseksi perustaa Laitilan kaupungin organisaatioon vaikuttamiselimeksi vammaisneuvoston, vanhusneuvoston ja nuorisovaltuuston rinnalle monikulttuurisuusneuvosto.

Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) velvoittaa kuntia edistämään yhdenvertaisuutta ja ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassa. Kunnalla on myös yleis- ja yhteensovittamisvastuu maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämisestä sekä sen suunnittelusta ja seurannasta paikallistasolla. Kunnan on huolehdittava siitä, että kunnan palvelut soveltuvat myös maahanmuuttajille. Lisäksi kunnan on huolehdittava siitä, että maahanmuuttajille kotoutumislaissa tarkoitetut toimenpiteet ja palvelut järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. (Laki kotoutumisen edistämisestä 1386/2010).

Monikulttuurisuusneuvostolle laaditaan toimintasääntö, jossa todetaan muun muassa toimielimen lakisääteiset ja mahdolliset muut tehtävät, jäsenten lukumäärä ja valintatapa, toimikausi, erottaminen kesken toimikauden, kokous- ja toimintakäytännöt, puheenjohtajan valinta, sihteerin tehtävien hoitaminen, toimintasuunnitelman laatiminen ja toimintakertomuksen antaminen sekä yhteistyö hyvinvointialueen vastaavan vaikuttamistoimielimen kanssa. Monikulttuurisuusneuvosto asetetaan valtuustokausittain. Asiaan liittyvät muutokset Laitilan kaupungin hallintosääntöön tuodaan myöhemmin kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle monikulttuurisuusneuvoston perustamista. Päätöksen toimeenpanon yhteydessä kaupunginhallitus hyväksyy ko. neuvoston toimintasäännön. 

Päätös

Keskustelun aluksi esittelijä muutti päätösehdotusta siten, että päätösehdotukseen lisätään sanat "ja nimeää sen".

Hyväksyttiin muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli työllisyys- ja maahanmuuttopäällikkö Eila Pappila.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.