Sivistysvaliokunta, kokous 24.8.2023

§ 68 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2022 / sivistysvaliokunnan selvitys

LAIDno-2023-721

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Kuntalain 121§:n mukaan tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä. Lautakunta voi antaa valtuustolle muitakin tarpeellisena pitämiään selvityksiä arvioinnin tuloksista. Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

Tarkastuslautakunta on luovuttanut 16.5.2023 arviointikertomuksen vuodelta 2022. Kaupunginhallitus on saattanut 22.5.2023/§ 121 arviointikertomuksen kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Kaupunginvaltuusto on käsitellyt vuoden 2022 arviointikertomuksen 5.6.2023/§ 48.  Tarkastuslautakunnan arviointikertomus on esityslistan liitteenä.

Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota/pyytää selvitystä seuraaviin esille tulleisiin epäkohtiin ja pyytää niihin vastausta syyskuun 2023 loppuun mennessä.

1.    Laitilan kaupungin henkilöstöohjeistuksen mukaan kehityskeskustelu esihenkilön ja työntekijän välillä tulee käydä vähintään kerran vuodessa. Esihenkilö vastaa kehityskeskustelujen seurannasta omalta osaltaan ja pitää kirjaa käydyistä kehityskeskusteluista ja tiedot raportoidaan henkilöstökertomuksessa. Henkilöstökertomuksen mukaan osa kehityskeskusteluista on jäänyt pitämättä. Tarkastuslautakunta edellyttää, että kehityskeskustelut käydään vuosittain vuoden loppuun mennessä.

Sivistysvaliokunnan selvitys:

Sivistystoimessa on toteutettu kehityskeskustelut henkilöstöohjeistuksen mukaisesti. Sivistystoimessa vakituisia työntekijöitä vuonna 2022 oli 248 ja käytyjä kehityskeskustelujen määrä oli 231, kehityskeskustelujen toteumaprosentin ollessa 93%. Toteumaprosenttia voidaan pitää hyvänä suureen työntekijämäärään suhteutettuna.

2.    Tarkastuslautakunta pyytää selvitystä, miten yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa on organisoitunut. Selvityksestä tulee ilmetä, ketkä ja mitkä tahot kaupungin edustajina huolehtivat niin rajapintayhteistyöstä kuin kaupungin sotepalvelujen säilymisen ja kehittämisen edunvalvonnasta.

Sivistysvaliokunnan selvitys: 

Sivistystoimessa tehdään tavoitteellista yhdyspintatyötä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa. Vuoden 2022 syyskaudella ja vuoden 2023 kevätkaudella yhdyspintatyö on painottunut oppilas- ja opiskelijahuoltotyöhön sekä sosiaali-,  perhe- sekä vammaistyöhön. Laitilan kaupungin sivistysjohtaja yhdessä Uudenkaupungin opetustoimen johtajan kanssa edustavat Sotekeskus 1:n kuntia alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman valmistelutyöryhmässä. Opiskeluhuollon yhdyspinta- ja vaikuttamistyötä on tehty tiivisti ja tällä hetkellä hyvinvointialueen resurssointi opiskeluhuollon osalta Laitilassa näyttäytyy hyvänä. Sosiaali-, perhe- ja vammaispalveluiden osalta yhdyspintatyö on ollut haastellisempaa, etenkin lastensuojelun osalta. Hyvinvointialueen riitäämätön resurssointi ja rekrytointihaasteet ovat heijastuneet laitilalaisten lasten ja nuorten, perheiden sekä kasvatuksen ja opetuksen arkeen. Myös hyvinvointialueen organisoimattomuus ja toimintojen hitaus heijastuu yhdyspintatyöhön ja ajoittain myös haastaa yhteistyötä. 

Sivistystoimessa pyritään aktiiviseen yhdyspintayhteistyöhön ja kehittämään palveluita yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Yhdyspintatyötä tekevät  tai tulevat jatkossa tekemään kaikki sivistystoimen tehtäväaluevastaavat sivistysjohtajan johdolla omalla tehtäväalueellaan. Laitilalaisten lasten ja nuorten sekä kaikkien kuntalaisten hyvinvointi ja palveluiden saatavuus sekä tavoitettavuus on ensisijainen tavoite koko sivistystoimen tekemässä yhdyspintatyössä hyvinvointialueen kanssa. Edunvalvontaa tehdään tämän osalta eri yhteistyöverkostoissa ja vaikuttamisfoorumeissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Sivistysvaliokunta antaa edellä esitetyt selvitykset osaltaan kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen 2022 johdosta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kaupunginhallitus, kaupunginvaltuusto