Kaupunginhallitus, kokous 21.8.2023

§ 167 Lukujärven ranta-asemakaavan muutos; Taminantie

LAIDno-2023-654

Valmistelija

  • Satu Sarkoranta, Kaupunkisuunnittelija, satu.sarkoranta@laitila.fi

Perustelut

Hakemus

Ranta-asemakaavan muutosta on haettu kiinteistölle 400-433-3-99. Hakijat hakevat loma-asunnon muuttamista vakituiseksi asunnoksi. Samalla ranta-asemakaava päivitetään kaavamääräysten osalta vastaamaan nykytilannetta.

Hakijan perustelut

Hakija perustelee kaavamuutosta seuraavasti:

Loma-asunto ja rakennuspaikka täyttävät nykyisellään kaikki käyttötarkoituksen muutokseen vaaditut vaatimukset:

- rakennuspaikka on 2000 m²

- tontille tulee talousvesi (Lukujärven vesiosuuskunta)

- jätevesien käsittely on hoidettu kaksoisviemäröinnillä. Kiinteistöltä syntyy sekä harmaita että mustia jätevesiä, joten jätevesijärjestelmäksi on kaksoisviemäröinnin vuoksi valittu tehdasvalmisteinen harmaavesisuodattamo ja sen eteen 250 litran saostuskaivo, joka erottelee jätevedestä rasvan ja ruuan tähteet ennen jäteveden kulkeutumista suodattamoon. Mustat jätevedet johdetaan suoraan umpisäiliöön.

- tontille tulee tie, jota hoidetaan ja aurataan mahdollistaen raskaidenkin ajoneuvojen (mm. umpisäiliön tyhjennys) sekä palo- ja pelastusajoneuvojen pääsyn perille

- asuinrakennukselle asetetut rakennuksen tekniset vaatimukset täyttyvät

- rakennuspaikan kokonaiskerrosala ei ylity

Kaavatilanne

Maakuntakaavassa alue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle. Loma-asutuksen mitoituksen vyöhyketunnus on 3 (3-5 lay/km, vapaata rantaa 50 %).

Alueella ei ole voimassa olevaa yleiskaavaa.

Rantakaava osille Kaarni-, Lammin-, Luku-, Musta-, Pitkä-, ja Särkijärviä on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 22.3.1999 (§ 24) ja vahvistettu Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa 4.5.2000. Rantakaavassa kiinteistö on osoitettu loma-asuntojen korttelialueeksi (RA), jonka rakennuspaikalle saa rakentaa yksikerroksisen loma-asunnon ja vierasmajan sekä loma- asuntoon liittyviä talousrakennuksia. Vierasmajarakennus saa olla enintään 25 kerrosalaneliömetrin suuruinen, ellei toisin ole määrätty. Lisäksi kiinteistölle on osoitettu erillinen saunarakennuksen rakennusala.

Rakennuspaikan enimmäiskerrosala on 120 k-m², joka sisältää kaikki rakennuspaikalle rakennettavat rakennukset.

Lounais-Suomen ympäristökeskus on oikaisuluonteisena korjauksena rantakaavaa vahvistaessaan lisännyt RA-määräykseen seuraavan rajoituksen: Saunarakennus saa olla enintään 25 kerrosalaneliömetrin suuruinen, ellei kaavassa toisin ole määrätty.

Päätöksen perustelut

Laitilan kaupungin rakennusjärjestyksen 18 §:n mukaan lomarakennuksen käyttötarkoituksen muutos ranta-asemakaava-alueella vaatii kaavamuutoksen. Lukujärvellä on voimassa oleva ranta-asemakaava.

Kiinteistö täyttää Laitilan kaupungin rakennusjärjestyksessä mainitut vaatimukset käyttötarkoituksen muutokselle, jotka myös hakija on perusteluissaan tuonut esiin.

Samalla kaavamuutoksella tullaan päivittämään rakentamiseen liittyviä kaavamääräyksiä vastaamaan todellista tilannetta.

Hakija on esittänyt hakemuksessaan, että kaavan laatijana tulee olemaan Laitilan kaupunki. Kunta laatii ranta-asemakaavan muutoksen tarvittavine asiakirjoineen ja hoitaa sen hallinnollisen käsittelyn. Ranta-asemakaavan muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Kunta veloittaa ranta-asemakaavan laatimiskorvauksena kaavoituksesta perittävän taksan (voimaantulo 1.8.2023, KH 19.6.2023 § 149) mukaan 3000 euroa (luokka 2: vähäistä merkittävämpi kaavamuutos). Lisäksi hakijalta laskutetaan kuulutuskustannukset toteutuneiden kustannusten sekä taksan mukaisesti. Hakijan kanssa tullaan laatimaan erikseen kaavanlaatimissopimus, jossa sovitaan kaavan laadintaan liittyvästä tavoiteaikataulusta ja muista ehdoista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että ranta-asemakaavan muutokseen kiinteistölle 400-433-3-99 ryhdytään. Kaavan laatijana toimii Laitilan kaupungin kaavoitustoimi ja ranta-asemakaavan muutoksen laatimiskorvausluokka on 2 (3000 euroa), minkä lisäksi laskutetaan toteutuneet kuulutuskustannukset.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli kaupunkisuunnittelija Satu Sarkoranta.

Tiedoksi

Hakija

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.