Kaupunginhallitus, kokous 27.3.2023

§ 69 Laitilan kaupungin esi- ja perusopetuksen koulukuljetusten sekä retkikuljetusten kilpailutus

LAIDno-2023-220

Valmistelija

  • Susanne Laaksonen, sivistysjohtaja, susanne.laaksonen@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin esi- ja perusopetuksen koulukuljetusten sekä retkikuljetusten sopimuskaudet päättyvät 31.7.2023.

Perusopetuslain 32 §:n mukaan jos perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen. Perusopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus.

Laitilan kaupungin koulukuljetusoppaan (sivistysvaliokunta 25.8.2022/§ 83) mukaan Laitilan kaupunki vastaa koulukuljetuksen järjestämisestä, jos perusopetuksen oppilaan koulumatka on kävellen mitattuna viisi (5) kilometriä tai enemmän. Kaupunki myöntää perusopetuslaista poiketen maksuttoman koulukuljetuksen esioppilaille sekä 1.-3. -luokkien oppilaille, kun näiden koulumatka on kolme (3) kilometriä tai enemmän.

Laitilan kaupungin koulu- ja retkikuljetukset kilpailutetaan lukuvuosille 2023-2024, 2024-2025 ja 2025-2026 sekä mahdolliset optiovuodet lukuvuosille 2026-2027 ja 2027-2028. Valmistelussa on käytetty hankinta-asiantuntijana Ju-Ha Consulting Oy:tä. Kilpailutuksen valmistelun aikana on käyty avointa markkinavuoropuhelua palveluntuottajien kanssa. 

Koulu- ja retkikuljetusten hankinnat ovat EU:n kynnysarvon ylittäviä palveluhankintoja. Hankintamenettelynä käytetään avointa menettelyä. Hankinnassa noudatetaan lakia julkisista hankinnoista 1397/2016. Hankinta ilmoitetaan julkisten hankintojen palvelu Hilmassa, jossa julkisen sektorin ostajat voivat kilpailuttaa hankintoja, ilmoittaa tulevista hankinnoista sekä käynnissä olevista kilpailutuksista. Tarjouspyyntö julkaistaan sähköisessä Cloudia-tarjouspalvelussa.

Laitilan kaupungin 9.8.2021 alkaen voimassa olevan hankintaohjeen mukaan hankintapäätösvaltuudet on määritelty seuraavasti: EU-​kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa hankintapäätöksen tekee kaupunginhallitus. Kansallisen kynnysarvon ylittävissä ja EU-​kynnysarvon alittavissa hankinnoissa hankintapäätöksen tekevät valiokunnat. Kaupunginjohtajalla,​ toimialajohtajilla ja talousjohtajalla on hankintapäätösvaltuudet kansallisen kynnysarvon alittavissa hankinnoissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä esi- ja perusopetuksen koulukuljetusten sekä retkikuljetusten kilpailutuksen tarjouspyynnöt liitteineen ja aloittaa palveluhankintojen kilpailutuksen viikolla 13.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Tiedoksi

sivistysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.