Kaupunginhallitus, kokous 27.3.2023

§ 63 Tiedoksi merkittävät asiat

Perustelut

1. OVTES osio G järjestelyvaraerää koskevan paikallisneuvottelun pöytäkirja:

Em. pöytäkirja on oheismateriaalina.

2. Työnvälitystilasto/tilannekatsaus 28.2.2023:

Varsinais-­Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä laskee normaalisti jonkin verran tammikuuhun verrattuna, kuten kävi tälläkin kertaa. Työttömien määrä supistui 300 hengellä edelliseen kuukauteen verrattuna. Vuotta aiemmasta on työttömien määrä vähentynyt 900 henkilöllä (4 %) eli hieman nopeammin kuin koko maassa yleisesti (3 %). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä laski 300 henkilöllä (13 %) verrattuna vuodentakaiseen.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,0 % eli 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,7 %) keskimäärin.

Helmikuussa työttömiä oli Vakka-Suomea ja Salon seutua lukuun ottamatta vähemmän kolmessa muussa Varsinais-­Suomen seutukunnassa verrattuna vuodentakaiseen. Salon seudulla työttömien määrä pysyi kuitenkin lähes identtisenä. Suurin ero vuotta aiempaan oli Turun seutukunnassa (­6 %). Vakka-Suomessa määrä oli selkeästi koholla (+6 %).

Työttömyysaste oli korkein Turun ja Salon seutukunnissa (9,3 %) sekä Turun kaupungissa (11,8 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,5 %) sekä kunnista Ruskolla (3,5 %).

Helmikuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen työ-­ ja elinkeinotoimistossa 9 100 kappaletta eli vähemmän (­27 %) kuin vuosi sitten. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 25 400 kpl eli 16 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna helmikuun aikana 17 300 kappaletta, joista 8 500 oli uusia, helmikuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli helmikuussa tarjolle 22 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Edelleen ollaan paikkamäärissä suhteellisen korkealla tasolla.

Viime ja kuluvana vuonna työvoiman kysyntä on ollut poikkeuksellisen vilkasta ja lähes kaikilla aloilla osaajia on haettu enemmän kuin edellisinä vuosina. Eniten paikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut 14 % kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Paikkoja on ollut määrällisesti runsaasti auki myös teollisuudessa, hotelli- ja ravintolasektorilla sekä kaupan alalla. Prosentuaalisesti vuodentakaiseen verrattuna eniten työvoiman kysyntää on ollut maatalous- ja puutarhasektorilla +16 %, hoitotehtävissä +14 %, opetuspuolella +9 %, kaupan alalla (pl. puhdas myynti) +6 %, sekä eri johtotehtävissä +4 %. Monella toimialalla oli paikkojen määrä myös pudonnut vuodentakaiseen verrattuna. Pahimmin paikkojen määrä supistui hallintotehtävissä (-30 %), rakentamisessa (­-29 %) sekä hotelli-­ ja ravintolasektorilla (-­28 %).

Em. ajankohtana Laitilan työttömyysaste oli 6,9 %. Työttömiä työnhakijoita (ml. henk.koht. lomautetut) oli yhteensä 271, joista miehiä 146 ja naisia 125. Työttömistä alle 25-vuotiaita oli 20 ja yli vuoden työttömänä olleita oli 70.
Em. ajankohtana avoimia työpaikkoja oli yhteensä 166 kpl.

3. Yhteistyötoimikunnan pöytäkirja 21.3.2023:

Em. pöytäkirja on oheismateriaalina.

4. Väestömuutosten ennakkotietoja 28.2.2023:

Em. yhteenvetotilasto on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus merkitsee em. asiat tiedoksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.