Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

§ 88 Osallistava budjetointi 2023

LAIDno-2023-319

Valmistelija

  • Heli Kiertokari-Laitinen, hallintojohtaja, heli.kiertokari@laitila.fi
  • Tuulia Kujanpää, tuulia.kujanpaa@laitila.fi

Perustelut

Vuonna 2022 Laitilassa otettiin ensi kerran käyttöön ns. osallistava budjetointi. Viime vuonna ko. budjetti suunnattiin ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseen; vuonna 2023 tarkoituksena on ennen muuta hyödyttää lapsia ja nuoria.  Osallistava budjetointi nimettiin Yhdessä enemmän - Laitilan asukasbudjetiksi.  Ehdotuksia tämän vuoden toteutuksesta kerättiin ajalla 1.-12.3.  Kaupungin organisaatiossa työstettiin ehdotukset äänestysvalmiuteen ja äänestys vaihtoehtojen välillä oli 27.3.-9.4. 

Äänestyksessä keskenään kilpailivat: Hyvät vibat -messut, Iltatorifestarit, kaverikerho vaativan erityisen tuen lapsille ja nuorille, leffanäytökset lapsille/nuorille, liikennepuisto, lyhytkursseja nuorille ja sirkuskoulu. Sähköisessä äänestyslomakkeessa oli mahdollista valita 1-3 vaihtoehtoa. Asukasbudjettiin varattu määräraha on 30 000 euroa ja vaihtoehtojen arvioidut kustannukset vaihtelivat 3000 ja 30 000 euron välillä.

Äänestämässä käytiin 488 kertaa ja selväksi suosikiksi vaihtoehtojen välillä nousi liikennepuisto: 41 prosenttia vastaajista toivoi puiston toteuttamista. Muut vaihtoehdot saivat varsin tasaisesti kannatusta. Noin 30 prosentissa vastauksissa kannatettiin Hyvät vibat -messuja, Iltatorifestareita, kaverikerhoa vaativan erityisen tuen lapsille ja nuorille tai leffanäytökset lapsille/nuorille. Vastausvariaatiot (mitkä vaihtoehdot oli yksittäisen äänestäjän toimesta valittu) annettujen vastausten välillä vaihtelivat. Osa vastaajista oli liikennepuiston valitsemisenkin lisäksi valinnut muita vaihtoehtoja toteutukseen, vaikka puisto jo itsessään on 30 000 euron arvoinen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Yhdessä enemmän - Laitilan asukasbudjetin äänestyksessä eniten ääniä saanut vaihtoehto liikennepuisto toteutetaan siihen varatulla 30 000 eurolla. Edelleen kaupunginhallitus päättää, että hankkeen toteutuksesta vastaa tekninen toimi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.  

Tiedoksi

tekninen toimi

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.