Kaupunginhallitus, kokous 17.4.2023

§ 83 Voimaa vanhuuteen -hanke

LAIDno-2023-311

Valmistelija

  • Anna Dauksch, Hyvinvointikoordinaattori, anna.dauksch@laitila.fi
  • Emilia Andersson, vapaa-aikapäällikkö, emilia.andersson@laitila.fi
  • Nestori Mäkelä, sivistystoimen palvelupäällikkö, nestori.makela@laitila.fi

Perustelut

Voimaa vanhuuteen-ohjelman päämääränä on edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Liikunta on osoitettu tehokkaaksi ja edulliseksi tavaksi edistää ikäihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti. 

Voimaa vanhuuteen-kunnissa otetaan käyttöön ikäihmisten terveysliikunnan hyviä käytäntöjä järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyönä. Hyvien käytäntöjen teemoina ovat: liikuntaneuvonta, voima- ja tasapainoharjoittelu ja ulkoilu sekä ikäihmisten liikuntaraati. Lisäksi kunnissa lisätään iäkkäille liikuntaneuvontaa, lihasvoima- ja tasapainosisältöistä ohjattua liikuntaa sekä arkiliikunnan mahdollisuuksia ja ulkoilua. 


Voimaa vanhuuteen-ohjelman haku kohdistuu tänä vuonna vain Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kunnille ja hyvinvointialue on esittänyt ohjelmaan osallistumisen ensimmäiseksi yhteiseksi yhdyspintamalliksi. 

Yhteisiksi tavoitteiksi on asetettu: 

- Kehittää ja yhtenäistää ikääntyneiden ohjautumista liikuntaneuvontaan sekä voima- ja tasapainoharjoitteluryhmiin.

- Laajentaa liikuntaneuvonta ja voima- ja tasapainoharjoitteluryhmät alueelliseksi malliksi.

Näiden lisäksi kunnilla on mahdollisuus asettaa omat kuntakohtaiset tavoitteet ohjelman sisällöistä, mitkä toteutetaan järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyönä.

Ikäinstituutti tarjoaa kunnille kolmen vuoden ajan monipuoliset ja maksuttomat koulutukset, oppimateriaalia hyvien terveysliikuntakäytäntöjen käyttöönottoon, Varsinais-Suomen alueelliset tapaamiset ja kuntakohtainen ohjaus, webinaarit ja verkostotapaamiset sekä sisältöjä mielen hyvinvoinnin ja ikäystävällinen liikkumisympäristö-teemoista.

Kunnan panos kehittämistyölle

- Kuntien tulee varata henkilötyöpanosten lisäksi varoja Voimaa vanhuuten-ohjelman toteuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

- Kunta sitoutuu osallistumaan vähintään kouluttajakoulutuksiin, liikuntakampanjoihin sekä raportoimaan vuosittain kehittämistyön etenemisestä.

Valintakriteereihin kuuluu mm. poikkisektorinen yhteistyöryhmä, joka vastaa Voimaa vanhuuteen-toiminnan etenemisestä ja raportoinnin toteutumisesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Laitilan kaupunki lähtee mukaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, sitoutuu osallistumaan kouluttaja-koulutuksiin, liikuntakampanjoihin ja raportoimaan vuosittain kehittämistyön etenemisestä sekä varaa henkilötyöpanosten lisäksi varoja Voimaa vanhuuten -ohjelman toteuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Päätös

Keskustelun kuluessa esittelijä muutti päätösehdotusta siten, että kaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi ja asian viedään hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaoston päätettäväksi.

Kaupunginhallitus hyväksyi muutetun päätösehdotuksen. 

Tiedoksi

vapaa-aikapäällikkö, hyvinvointikoordinaattori, sivistysjohtaja, hallintojohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan kaupunginhallitukselle, osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
 
Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.