Kaupunginvaltuusto, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Kaupunginvaltuutettujen Pertti Pokki, Jari Kiveinen ja Hanna Lahtonen valtuustoaloite koskien energian säästön lisätoimia ja tulevan talven sähkökatkoihin varautumista

LAIDno-2022-1042

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Pertti Pokki esitti hänen ja Jari Kiveisen sekä Hanna Lahtosen kirjallisen valtuustoaloitteen, joka kuuluu seuraavasti:

"Energian hinta ja erityisesti sähkön hinta on noussut huomattavasti. Fingrid on ilmoittanut, että sähkökatkokset ovat mahdollisia tulevana talvena etenkin kuivina pakkasjaksoina. Taloudellisten säästöjen lisäksi on tärkeää, että kaikki toimijat pystyisivät vähentämään sähkönkulutusta huippuaikoihin, mikäli sähkönjakelussa ilmenisi ongelmia. Sähköjakelun kulutushuiput osuvat aamuihin ja alkuiltoihin, jolla voi olla merkitystä myös kaupungin toiminnan järjestelyiden kannalta.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Laitilan kaupungissa laaditaan pikaisella aikataululla selvitys energian säästön mahdollisista lisätoimista sekä varautumisesta tulevan talven sähkökatkoihin. Erityinen huomio varautumisessa tulisi kiinnittää sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden toimintaan ja tehdä varautumistyö yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Lisäksi selvityksessä olisi tarpeen tarkastella pidemmän ajan energiansäästöinvestointeja, joista valtuuston olisi mahdollista päättää jo tulevan vuoden talousarviossa, kuten esim. rakennusautomaation tuomat mahdollisuudet, lämpövuotojen tukkiminen ja ledivaloinvestoinnit."

Ehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi em. valtuustoaloitteen lähettäen sen samalla kaupunginhallitukselle asianmukaista valmistelua varten.

Perustelut

-

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus toteaa,​ että otsikossa mainitun valtuustoaloitteen valmisteluvastuu on teknisellä johtajalla. 

Kaupunginhallitus lähettää aloitteen kaupunginvaltuustolle ennen valmistelun aloittamista lähetekeskustelua varten.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto käy aloitteesta lähetekeskustelun.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Pertti Pokki, Virve Aho, kaupunginjohtaja Lauri Kattelus, valtuutetut Jouko Aittakari, Tapio Kylä-Heiko, Mika Kinnala ja Jari Kiveinen.

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Vastauksena Pertti Pokin, Jari Kiveisen sekä Hanna Lahtosen tekemään valtuustoaloitteeseen eri hallintokunnat ovat pohtineet erilaisia energian säästökeinoja. Keinot vaihtelevat pienistä käytännön toimenpiteistä vaikuttavuuksiltaan suurempiin. Kaupungin sähkönkulutuksen kannalta useat aiemmin tehdyt toimenpiteet osoittautuvat nyt hyvinkin kannattaviksi. Katuvalaistukseen sijoitetut panostukset eli ledeihin siirtyminen ja talotekniikan uusimisiin tehdyt panostukset helpottavat tilannetta kulutuksen osalta. Myös voimassa olevat sähkösopimukset ovat kohtuullisia. Arvion mukaan talvella sähkön hinnaksi arvioidaan noin 10,5 senttiä / kWh. Toimenpiteitä ja panostuksia on toki edelleen jatkettava.

Vaikka Laitilan kaupungin osalta sähkön hinta ja kulutus eivät näytä huonoilta moneen muuhun kuntaan verrattuna, on kaupungissa toteutettava kaikki tarpeelliset vielä tehtävissä olevat toimenpiteet. Osaltaan näin pystytään vaikuttamaan siihen, että vältettäisiin hankalat sähkön jakelukeskeytykset. Tällöin tulevat kyseeseen toimialojen esittämät käytännön keinot. 

Lämpötilan pudotus kaupungin tloissa on tehokkain esitetyistä keinosta energian säästöön. Se onkin syytä ottaa käyttöön ja ohjata henkilöstöä sen toimeenpanossa. Toisena esille nostona ja kulutukseen vaikuttavana tekijänä autojen lämmityspisteiden maksullisuudella ja kellojen lisäyksillä saadaan säästöjä aikaan.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, Kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus päättää todeta kaupunginvaltuustolle vastauksenaan, että se näkee sähkön säätötoimenpiteet ehdottoman tärkeinä. Samalla se esittää käytännön toimenpiteinä, että kaupungin tilojen lämpötilaa lasketaan asteella ja autojen lämmityspisteet muutetaan käyttäjille maksullisiksi. Lisäksi ehdotetaan, että hallintokuntien esittämistä säästötoimenpiteitä otetaan käyttöön mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että kaupunki tulee edelleen panostamaan taloteknisiin energiaa säästäviin toimenpiteisiin sekä katuvalojen uusimisiin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijoina läsnä asian käsittelyn ajan olivat tekninen johtaja Mika Raula, sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas ja sivistysjohtaja Susanne Laaksonen.

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto toteaa valtuustoaloitteeseen kaupunginhallituksen vastauksen, jonka mukaan:
Kaupunginhallitus näkee sähkön säästötoimenpiteet ehdottoman tärkeinä. Samalla se esittää käytännön toimenpiteinä, että kaupungin tilojen lämpötilaa lasketaan asteella ja autojen lämmityspisteet muutetaan käyttäjille maksullisiksi. Lisäksi ehdotetaan, että hallintokuntien esittämiä säästötoimenpiteitä otetaan käyttöön mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että kaupunki tulee edelleen panostamaan taloteknisiin energiaa säästäviin toimenpiteisiin sekä katuvalojen uusimisiin.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutetut Heikki Peltola ja Pertti Pokki.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.