Tekninen valiokunta, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 70 Hidaskatukokeilu

LAIDno-2022-915

Valmistelija

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Perustelut

Hidaskatukokeilu on osa Laitilan keskustan kestävä kehitys – hanketta. Hidaskatukokeilu koskee Vihtorinkadulla väliä Kirkkokatu – Keskuskatu. Suunnitellut toimenpiteet toteutetaan Vihtorinkadulle elo-syyskuun aikana ja kokeilujakso kestää lokakuun loppuun saakka. Toteutettavat toimenpiteet eivät siis ole pysyviä, vaan väliaikaisia. Kokeilun aikana kerätään tietoa vaikutuksista liikennemääriin (ajoneuvot, pyörät, kävelijät) ja koetun turvallisuuden tunteeseen. Palautteen anto tehdään kirjallisesti ja esimerkiksi kadulla tehtävinä haastatteluina. Annetaan myös mahdollisuus palautteen antamiseen anonyymisti.

Hankkeelle vuokrattiin suunnitelman mukaisesti oma toimitila, joka aukesi yleisölle heinäkuussa 2022. Hidaskatukokeilun suunnitelmiin on päässyt vapaasti tutustumaan ja niitä on päässyt kommentoimaan toimitilassa. Palautetta on tullut runsaasti siitä, että suunnitelmissa on ollut ajatuksena nipistää Vihtorinkadun varrella olevaa parkkitilaa penkkejä ja istutuksia varten. Tämän johdosta alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen penkkejä ja istutuksia ei tulla lisäämään aktiivisessa käytössä oleville parkkipaikoille, vaan näiden sijaan niitä sijoitetaan myös kävelykatujen varsille. Myös projektipäällikkö on kadun liikennettä tarkkaillessa todennut, että valtaosa kadunvarren parkkipaikoista on aktiivisessa käytössä.

Hidaskadulla autot ja pyörät käyttävät normaalein liikennesäännöin samaa katutilaa, jalankulkijoiden käytössä on jalkakäytävät. Hidaskadun nopeusrajoitus on yleensä 30 km/h. Nopeusrajoituksen mukaiseen ajonopeuteen päästään pienipiirteisellä geometrialla ja hidasteilla. Ajorata on kapea, mutta autot mahtuvat kohtaamaan toisensa tarvittaessa hieman toisiaan väistellen.

Kokeilun tavoitteena on varmistaa ajonopeuksien pysyminen sallitulla tasolla. Sujuvoittaa pyöräilyä ja mahdollistaa nopeampi pyöräily. Rauhoittaa jalankulkuväylät kävelylle ja oleskelulle, sekä parantaa kaikkien käyttäjien turvallisuutta, erityisesti lasten ja iäkkäiden.

Vihtorinkadulle esitetyt toimenpiteet:

• Pyöräily siirtyy ajoradalle välillä Kirkkotie – Keskuskatu

• Ajorataa kavennetaan visuaalisesti

• Lisätään pyöränkuvamaalauksia osoittamaan pyöräilyn paikkaa

ajoradan oikeassa reunassa

• Uusitaan tarvittavilta osin olemassa olevat maalaukset (suojatiet yms.)

• Katuympäristöä elävöitetään kukkaistutuksilla sekä katumaalauksilla

• Levähdyspaikkoja lisätään kadun varrelle

• Liikennemerkkejä vaihdetaan ja lisätään toimenpiteiden mukaisesti

• Vihtorinkadun ja keskuskadun risteyksessä toteutetaan liikenneympyräkokeilu

• Liikenneympyrän saarekkeisiin, suojateiden keskiosaan, laitetaan liikenteenjakajat

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Tekninen valiokunta pitää hyvänä suunnitelmia kehittää ja elävöittää keskustaa. Se kuitenkin katsoo, ettei nyt esitettyä suunnitelmaa toteuteta esitetyssä muodossa, vaan suunnitelmaa, ja sen kohdentamista jatketaan ja kehitetään edelleen. Valiokunta katsoo myös, että hankkeesta tulee kuulla eri eturyhmiä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Antti Maantiehinno

Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan tekniselle toimelle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
  
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen