Tekninen valiokunta, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Kiinteistönhoidon päivystyksen järjestäminen

LAIDno-2022-131

Valmistelija

  • Eva Nurmi, Kiinteistöpäällikkö, eva.nurmi@laitila.fi

Perustelut

Laitilan kaupungin kiinteistönhuollon päivystys on toiminut toistaiseksi vesihuoltolaitoksen päivystykseen integroituna. Vesihuoltolaitos on ottanut vastaan kiinteistöhälytykset ja ratkaissut hälytyksiä omien töiden ohella. Järjestelyn myötä kiinteistötoimi ei maksa päivystyskorvauksia, vaan ainoastaan toteutuneet ylityöt hälytyksistä. Kustannukset eivät tällä järjestelyllä ole läpinäkyviä, kulut eivät jakaudu eri tehtäväalueiden välillä oikeudenmukaisesti ja se aiheuttaa vääristymää toteutuneisiin kuluihin. Kiinteistöhuollon päivystystehtävät eivät myöskään ole vesihuoltolaitoksen ydinosaamista ja eri kiinteistöjärjestelmien osaaminen ei kuulu vesihuoltolaitoksen työntekijöiden vaatimuksiin. Valmiiksi vaativiin vesilaitoksen tehtäväkuvauksiin ei ole tarpeenmukaista lisätä alan ulkopuolisia tehtäviä ja kuormittaa henkilökuntaa niillä. Nykyinen järjestely aiheuttaa myös rekrytointihaasteita ja henkilökunnan vaihtuvuutta. 

Vesihuollon ja kiinteistöjen tehtäväalueen toiminnot on pidettävä erillään toisistaan, jotta kustannusten toteuma kerääntyy sille toimialueelle, jolle se kuuluu. Tällä saadaan kustannusten seurantaa paremmin hallittua. Kaupungin käytössä on sisäisen vuokran järjestelmä, joka osaltaan vaatii kaikkien kiinteistönhoidon kulujen läpinäkyvyyden ja niiden kustannusten siirtymisen sisäiseen vuokraan. Eritoten hyvinvointialueen vuokratessa tiloja, on varmistettava, että kaikki tilojen kulut kertyvät sille kuuluvalle tehtäväalueelle ja lopulta oikealle käyttäjälle.

Kiinteistöpäivystyksen erottamisella vesihuoltolaitoksen päivystyksestä työntekijät pääsevät keskittymään oman osaamisalueen tehtäviinsä. Kiinteistönhuollon työntekijät ovat valmiiksi koulutettu kiinteistöjen eri järjestelmien ja rakennusosien kunnossapito- ja säätötöihin. Vastaavasti vesihuoltolaitokselta poistuva sinne kuulumaton tehtävä lisää työhyvinvointia ja työn mielekkyyttä.

Ratkaisuna esitetään, että kiinteistöjen tehtäväalueelle järjestetään oma kiinteistöpäivystys, joka koostuu kiinteistönhoitajista ja mahdollisesti kunnossapidon työntekijöistä. Päivystyksen aloittaminen vaatii YT-neuvottelut ja henkilökunnan hyväksynnän. Päivystyksen vaatimat päivystyskorvaukset neuvotellaan henkilökunnan kanssa ja järjestelyistä tullaan tekemään ehdotus tekniseen valiokuntaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Raula, Tekninen johtaja, mika.raula@laitila.fi

Esitys annetaan tiedoksi tekniseen valiokuntaan ja pyydetään lupa prosessin eteenpäin viemiseksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Seuraavaan päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Laitilan tekniselle toimelle,
osoite Keskuskatu 30, PL 25 23801 Laitila.

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnanjäsen. Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
 
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
  
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen