Valmistelija
Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi
Perustelut
Veljekset Kuusisto Oy on hakenut Aluehallintovirastolta kyllästämötoiminnan ympäristölupaan muutosta puutavaran pellavaöljykäsittelylle. Laitos sijaitsee osoitteessa teollisuustie 11, Laitila. Kyllästämöalueella on ennestään vuonna 2011 toiminnan aloittanut kyllästämö, höyläämö ja varastohalleja. Hakijan mukaan toiminnan muutos ei lisää alueella käsiteltävää puutavaramäärää vaan olemassa olevaa tuotantoa jatkojalostetaan värjäämällä. Aluehallintovirasto on pyytänyt Laitilan kaupunginhallituksen ja ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa asiaan 4.8.2022 mennessä. Laitilan kaupunki on saanut lisäaikaa lausunnon antamiseen 26.8.2022 asti. Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat sähköisesti osoitteessa https://ylupa.avi.fi.
Pellavaöljykäsittely sijoittuu kyllästämörakennukseen rakennettavaan laajennusosaan. Rakennus itsessään muodostaa suoja-altaan. Tuotantotilaa ei ole viemäröity. Pellavaöljyä varastoidaan laitoksella 40 m3 umpisäiliöissä, jotka ovat ruostumatonta terästä. Säiliöiden yhteistilavuus on noin 160 m3. Kaikki säiliöt säilytetään betonisessa tilavuudeltaan 180 m3 suoja-altaassa. Pellavaöljyn käyttömäärä vuodessa on hakemuksen mukaan enimmillään noin 200 tonnia. Puu käsitellään ainoastaan pellavaöljyssä, jolloin värin pysyvyys on hyvä ja pinnasta tulee vettähylkivä. Pellavaöljyn lämmitykseen käytetään lämpökeskusta, jonka teho on 600 kW.
Pellavaöljyä ei ole luokiteltu vaaralliseksi ja tuotteella ei ole varoitusmerkintöjä.
Puun käsittelyprosessi tapahtuu suljetussa 48 m3 sylinterissä, joka on ruostumatonta terästä, ns. panosmenetelmällä siten, että puut siirretään sylinteriin, jonka jälleen 80 asteeseen kuumennettu pellavaöljy pumpataan sylinteriin. Sylinteriin muodostetaan tyhjiö, jonka avulla puusta erittyvä kosteus johdetaan säiliöön, josta se edelleen johdetaan kyllästämön prosessivedeksi. Kun puussa ollut vesi on syrjäytynyt ja pellavaöljyä on imeytynyt puuhun riittävä määrä (noin 40 l/m3), lasketaan öljy pois sylinteristä ja sylinteriin muodostetaan tyhjiö, jotta puun pintaan jääneet öljytipat saadaan pois. Tämän jälkeen puutavarat otetaan pois sylinteristä ja jätetään laitoksen sisälle vetäytymään.
Tuotannossa käytetään prosessikoneiden lisäksi pyöräkuormaajaa lastien siirroissa tuotantoon ja sieltä pois.
Hakemuksen mukaan pellavaöljykäsittely ei lisää laitoksen liikennemääriä ja eikä siitä aiheudu päästöjä ilmaan, vesistöön tai maaperään. Toiminnanharjoittaja on esittänyt hakemuksessa, että pinta- ja pohjavedentarkkailua jatketaan voimassa olevan tarkkailusuunnitelman mukaisesti.
Ehdotus
Esittelijä
Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi
Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa lausuntonaan, että hakemuksen mukainen puun pellavaöljykäsittely sijoittuu kyllästämörakennukseen rakennettavaan laajennusosaan. Karttatarkastelun perusteella laajennusosa sijaitsee noin 10 metrin etäisyydellä Sirppujoen pintaveden muodostumisalueen rajasta, noin 130 metrin etäisyydellä Sirppujoesta sekä vedenhankinnan kannalta tärkeästä Palttilan (0240005) ensimmäisen luokan pohjavesialueesta. Hakemuksessa on esitetty, että puun käsittely pellavaöljyllä tapahtuu suljetussa tilassa ja pellavaöljyä varastoidaan tilassa, jossa säiliöissä on suoja-altaat.
Lautakunta pyytää lupakäsittelyssä ottamaan huomioon Varsinais-Suomen ELY-keskuksen (24.1.2022) lausunnossa mainitun pellavaöljyn ja pellavaöljyn käsittelyssä syntyvän jätteen mahdollisen itsesyttymisvaaran sekä alueen läheisyydessä sijaitsevat pinta- ja pohjavesialueet.
Pellavaöljyn ja sen käsittelystä aiheutuvan pellavaöljyjätteen käsittely voi aiheuttaa alueella ennalta arvioidusta poikkeavaa vaaraa. Tämä tulee ottaa huomioon lupakäsittelyssä ja antaa määräykset, jotka huomioivat pellavaöljyn ja sen käsittelystä aiheutuvan jätteen käsittelyn kaikissa vaiheissa alueella mm. kuljetus- ja siirtotilanteessa, prosessin aikana sekä varastoinnissa ja mahdollisissa poikkeus- ja onnettomuustilanteissa (mm. vuoto- ja itsesyttymistilanteet sekä palotilanteessa syntyvien sammutusvesien käsittely ja hallinta), jotta silloinkaan toiminnan johdosta ei aiheudu päästöjä maaperään tai vesistöön.