Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 10.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Ympäristölupahakemus, Tomi Wikman

LAIDno-2022-795

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

ASIA

Juurespakkaamon ympäristölupa, Laitila

LUVANHAKIJA

Tomi Wikman
Rantakatu 12 as 4
23500 Uusikaupunki

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI

Juurespakkaamo on suunniteltu rakennettavaksi Ukitie 499 kiinteistölle Tapiola 400-410-6-66.

LUPAVELVOLLISUUS

Juurespakkaamon toiminta, jonka prosessijätevedet käsitellään laitoksella, on ympäristönsuojelulain 27 §:n 1 momentin ja lain liitteen 1 taulukon 10 kohdan c1) perusteella ympäristölupavelvollinen, kun kyseessä on muu kuin liitteen 4 kohdassa 4 c tarkoitettu ilmoituksenvarainen perunaa ja juureksia käsittelevä tai niistä tuotteita jalostava laitos.

LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

Lupaviranomainen on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ympäristönsuojeluasetuksen 2 §:n kohdan 9 b perusteella. Laitilan kaupungin hallintosäännön mukaan rakennus- ja ympäristölautakunta on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Laitoksella käsitellään enintään 8 000 tn vuodessa juureksia. Toimintakokonaisuuteen kuuluu juuresten pesu, pakkaaminen ja jalostaminen.

ASIAN VIREILLETULO

Hakemus on tullut vireille Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisessa 23.6.2022.

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

Toiminta sijoittuu voimassa olevassa maakuntakaavassa maa- ja metsätalousalueelle.

Maakuntakaavassa ei ole muita hankealueeseen kohdistuvia varauksia.

Uudenkaupungin makeanvedenaltaan vedenmuodostumisalueen raja, Sirppujoen pintaveden muodostumisalue, sijaitsee noin 600 metrin etäisyydellä laitosalueesta.

Juurespakkaamon rakentamiseen haetaan rakennuslupa.

TOIMINNAN SIJAINTIPAIKAN YMPÄRISTÖ JA POHJAVESIOLOSUHTEET

Suunniteltu juurespakkaamon sijoituspaikka on noin viisi kilometriä Laitilan keskustasta lounaaseen. Kalannin kyläkeskus sijaitsee alueesta alle viiden kilometrin etäisyydellä alueesta lounaaseen. Lähimmät asuin- ja loma-asuinkiinteistöt sijaitsevat yli 400 metrin etäisyydellä laitoksesta. Laitoksen välittömässä läheisyydessä ei ole häiriintyviä kohteita. Lähin koulu sijaitsee yli 3 km etäisyydellä (Kodjalan ja keskustan koulut), päiväkoti (Meijeri) ja terveyskeskus noin 4 kilometrin päässä.

Juurespakkaamo sijoittuu Ukitien läheisyyteen maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle, jossa sijaitsee luvan hakijan varastorakennus.

Lähin muinaisjäännös alue Kodjala Tapiola sijaitsee noin 200 metrin etäisyydellä laitoksesta. Toiminta ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle eikä muulle vedenhankinnan kannalta merkittävälle alueelle tai niiden läheisyyteen. Sirppujoki sijaitsee alueesta 750 metriä kaakkoon. Laitosalueesta lounaaseen alle 100 metrin etäisyydellä sijaitsee pelto-oja Laitila-Uusikaupunki rajalla, joka laskee Sirppujokeen.

TOIMINNAN KUVAUS

Juurespakkaamon toimintakokonaisuuteen kuuluu juuresten pesu, pakkaaminen ja jalostaminen. Lupaa haetaan pakkaamon toiminnalle, jossa käsitellään enimmillään juureksia 8000 tn, josta vähintään kolmannes on porkkanaa, muita mahdollisesti käsiteltäviä juureksia ovat mm. lanttu, palsternakka, punajuuri, peruna ja sipuli.

Pakkaustoiminnan neljä keskeisintä vaihetta ovat: 1) raaka-aineen vastaanotto, tarkistus ja pesu, 2) laatu- ja kokolajittelu, 3) pakkaaminen ja 4) valmiiden tuotteen kylmäsäilytys, keräily ja lähettäminen asiakkaalle.

Viljelijät toimittavat raaka-aineet pakkaamolle laatikkotavarana, irtotavarana tai suursäkeissä. Satokaudella pyritään siihen, että raaka-aine otetaan suoraan tuotantoon.

Juureksista erotellaan ensin purkupöydällä orgaaninen aines ns. mullanerotus vaihe. Tämän jälkeen ne esipestään ja erotetaan mahdollinen kiviaines. Esipesuvaiheen jälkeen tuotteet siirtyvät varsinaiseen pesuun, jonka jälkeen tuotteet voidaan ajaa tarpeen mukaan kiillotuskoneen kautta.

Mullanerotuksesta erottunut multa menee kompostoitavaksi ja sieltä pellonparannukseen, pesuvedet ohjataan laitoksen oman puhdistuslaitteiston kautta avo-ojaan.

Pesun jälkeen raaka-aine eli juurekset kuljetetaan kuljettimilla koneelliseen laatu- ja kokolajitteluun. Mekaaninen kokolajittelija ja optiset lajittelijat (2 kpl) lajittelevat raaka-aineen eri kokoluokkiin (useita mahdollisuuksia). Optinen lajittelija poistaa lopputuotteeksi kelpaamattomat yksilöt. Perussäätöjen lisäksi lajittelijoiden toimintaa säädellään päivittäin raaka-aineen laadun mukaan. Koneellisen lajittelun jälkeen raaka-aine kulkee välisiilojen kautta käsivalintatasolle, jossa henkilökunta viimeistelee laatulajittelun. Laatulajittelun jälkeen raaka-aine on jaoteltu kahteen eri linjaan, joista se menee pakkaamotilaan, kuorimoon, riistaruokintaan tai biokaasulaitokselle.

Laatulajittelun jälkeen tuote kulkee pakkaamolle, jossa tuote punnitaan automaattisilla Newtecin vaa'oilla ja pakataan kuluttajapakkauksiin pystypakkauskoneella (flow pack) tai taittokalvokoneella. Pusseihin merkitään erätunnisteet ja viljelijätiedot lämpökirjoittimella. Valmiiksi pussitetut tuotteet tarkistetaan vielä linjastolla henkilökunnan toimesta ennen kuin ne pakataan laatikoihin. Tarkistuksessa katsotaan, että pakkaus on ehjä, siinä on tarvittavat merkinnät ja tuotteen laatu pakkauksessa on laatuvaatimusten mukainen. Raaka-aineen käyttömäärät kirjataan tuotannonseurantajärjestelmään.

Käytössä on juuresten puskurivarasto. Varastointilämpötilaa voidaan säädellä tarpeen mukaan. Pakatut tuotteet säilytetään erillisessä lähtevän tavaran kylmiössä, jossa lämpötila on +5-+8 C:ssa.

Valmistuotevarastossa/lähettämössä säilytetään ainoastaan valmiita pakattuja tuotteita. Valmiit tuotteet lähetetään asiakkaille pääasiassa valmistuspäivänä tai viimeistään 2 vuorokauden sisällä (viikonloput). Valmiiden tuotteiden laatua seurataan omavalvontasuunnitelman mukaisesti.

VEDEN KÄYTTÖ JA JÄTEVEDET

Puhdasvesi otetaan omasta porakaivosta. Veden kulutuksen on arvioitu olevan 18000 - 28 000 m3/vuosi ja 60 – 130m3/vrk.

Sosiaalitiloissa syntyvät sakokaivolietteet ohjataan umpikaivoon. Juuresten ja tilojen pesuvesiä arvioidaan syntyvän 20 000 – 35 000 m3 vuodessa. Määrä vaihtelee käsiteltävien raaka-aineiden määrän ja multaisuuden mukaan. Pesuvedet johdetaan selkeytysaltaan ja mutaseparaattorin kautta viereisen pellon avo-ojaan. Juuresten pesuvettä pyritään kierrättämään mahdollisimman pitkälti veden kulutuksen vähentämiseksi ja energiatehokkuuden näkökulmasta.

Orgaanisen aineen erotteluun on suunniteltu pyörivä rumpusuodatin ja tämän jälkeen erillinen mutaseparaattori, joka poistaa mahdollisimman paljon maa- ja kiintoainesta. Tarvittaessa käytetään kemiallista puhdistusta osana prosessia.  Luvan hakija on esittänyt lupahakemuksen liitteenä tiedot käyttöön otettavista laitteistoista tai ottavansa käyttöön vastaavat laitteistot.

ENERGIAN KÄYTTÖ

Juurespakkaamolle tulee sähkö ja varsinaista lämmitystä halli ei edellytä. Jäähdytys kylmäkoneilla vievät eniten energiaa ja tulevaisuudessa pyritään ottamaan talteen mahdollinen niistä aiheutuva hukkalämpö.

LIIKENNE JA LIIKENNEJÄRJESTELYT

Hakemuksen mukaan liikennettä aiheutuu raaka-aineiden ja valmiiden tuotteitten kuljetuksista sekä muista materiaalikuljetuksista ja työssäkäyntiliikenteestä. Juuresten tuontiin liittyvä traktori- ja kuorma-autoliikenne vaihtelee sesongin mukaan (ks. taulukko).

Kuljetukset

kesä-heinäkuu (sesonki)

muu aika

laitokselle tuotavat juurekset

15-25 rekkaa/päivä

3-7 rekkaa/päivä

valmiit tuotteet

4-6 rekkaa/päivä

2-4 rekkaa/päivä

materiaalikuljetukset

1-2 rekkaa/päivä

2 rekkaa/kk

Jätehuolto

2-3 jäteautoa/vko

 

henkilökunnan työssäkäyntiliikenne

20-30 kulkuneuvoa/päivä

15-20 kulkuneuvoa/päivä

Varastokautena raaka-ainetta tulee samassa pihassa olevista viljelijöiden omista varastoista. Jätekuljetuksista aiheutuu kuorma-autoliikennettä mm. sekajätteen, pahvien ja tarvittaessa umpikaivon tyhjennyksistä ja muita mahdollisista jäteajoista.

TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU SEKÄ YMPÄRISTÖASIOIDEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ

Laitoksen käyttötarkkailu on ensisijaisesti omavalvontaan sekä käyttöpäiväkirjan ylläpitoa. Tiedoista kootaan yhteenveto mikä sisältää tiedot tuotannosta, veden ja energian kulutuksesta, syntyneistä jätteistä ja muista laitoksen toimintaan vaikuttavista tekijöistä. Käyttöpäiväkirjan tietojen pohjalta laaditaan toiminnan vuosiyhteenveto, joka toimitetaan ympäristöluvan valvontaviranomaiselle.

Ympäristönäkökohtien kannalta merkittävintä on laitosalueen yleinen puhtaanapito ja hule- sekä juuresten pesusta muodostuva jätevesienhallinta. Laitoksen piha-alue asfaltoidaan.

Toiminnasta ei ennalta arvioiden aiheudu päästöjä ilmaan, maaperään tai vesistöihin.

Laitokselle ei ole laadittu erillistä melun- ja hajunhallintasuunnitelmaa. Toiminnan edellyttämät mittaukset, näytteenotto sekä tuloksien analysointi tilataan ulkopuolisilta toiminnanharjoittajilta, joilla on näihin vaadittava pätevyys. 

Haittaeläinten, kuten jyrsijöiden (rottien) tai lintuja torjutaan jatkuvatoimisesti.

YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN VÄHENTÄMINEN

Haju ja päästöt ilmaan

Laitoksen toiminnasta ei aiheudu hajuhaittaa tai päästöjä ilmaan laitosalueelle tai sen lähiympäristöön.

Toiminnasta aiheutuva melu ja tärinä

Toiminnasta aiheutuu melua lähinnä liikenteestä, kuljetuksista laitosalueelle ja sieltä pois ja laitoksen piha-alueella lähinnä trukkiliikenteestä. Toiminnasta ei aiheudu häiritsevää melua tai kiinteistön ulkopuolelle kantautuvaa tärinää.

Liikenne

Laitoksen raskas liikenne suuntautuu Ukitien kautta. Ukitieltä laitokselle johtava tie on noin 300 metriä pitkä yksityistie, jonka varrella ei ole asutusta.

Päästöt maaperään, pohjavesiin ja pintavesiin sekä niiden suojelu

Juuresten pesusta muodostuu prosessijätevesiä, jotka johdetaan puhdistuksen jälkeen ojaan. Jätevesienkäsittely sekä sitä edeltävän mutaseparaattorin avulla pyritään ehkäisemään ja pienentämään mahdolliset päästöt pintavesiin. Päästöjä seurataan lupaviranomaisen edellyttämällä tarkkailulla. Jätevesienkäsittely on mahdollista tehostaa, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi seurannan ja toteutetun tarkkailun jälkeen.

Toiminnasta ei aiheudu piha-alueiden hulevesien ja sadevesien johtamisen lisäksi muita päästöjä maaperään tai pohjavesiin. Alue ei sijaitse pohjavesialueella. Etäisyydet sekä pintavesien purkautumissuunta huomioiden toiminnasta ei aiheudu päästöjä Sirppujokeen.

Jätteet

Laitoksella muodostuu juuresten käsittelystä multaa ja kuorimassaa sekä myyntiin kelpaamattomia juureksia, jotka toimitetaan riistaruokintaan tai biokaasulaitokselle sekä tavanomaista kiinteistö- tai sekajätettä. Laitokselle sijoitetaan lava jätemateriaalien välivarastointia varten, josta jätteet toimitetaan vastaanottavalle laitokselle tai erilliskeräykseen omalla kuljetuskalustolla tai ulkopuolisen palveluntarjoajan avulla.

Vaaralliset jätteet varastoidaan asianmukaisesti ja toimitetaan niitä vastaanottavalle laitokselle. 

PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) JA YMPÄRISTÖN KANNALTA PARHAAT KÄYTÄNNÖT (BEP)

Juuresten käsittelyssä, pesussa ja pakkaamisessa käytetään parasta mahdollista käyttökelpoista laitteistoa tekniikaltaan ja ympäristön kannalta.

Toiminta sijoitetaan alueelle, jossa ei ole lähellä häiriintyviä kohteita.

POIKKEUKSELLISET JA HÄIRIÖTILANTEET SEKÄ NIIHIN VARAUTUMINEN

Mahdollisista häiriötilanteita ovat juuresten tai jätevesien käsittelylaitteiden rikkoutuminen tai tulipalo.  

VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN

Toiminnasta ei aiheudu vaikutuksia ihmisten terveyteen. Juurespakkaamon toiminnalla ei heikennetä alueen ympäristön tilaa tai aiheuteta terveyshaittoja. Toiminnasta ei aiheudu melu- tai pölypäästöjä. Toiminnasta aiheutuu mahdollisimman vähän haittoja naapurustolle tai yleiselle viihtyvyydelle. Toiminnalla ei vaikuteta heikentävästi paikalliseen luontoon tai luonnonsuojeluarvoihin. Laitoksen toiminnan vaikutukset rajoittuvat paikallisesti rakentamalla muutettuun lähiympäristöön.

YMPÄRISTÖNVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

Toiminnasta ei arvioida aiheutuvan sellaisia ympäristövaikutuksia, joita olisi tarpeen tarkastella erillisessä laajemmassa suunnitelmassa.

LUPAHAKEMUKSESTA TIEDOTTAMINEN

Alueen lähiasukkaille ja naapurikiinteistön omistajille on lähetetty tieto ympäristölupahakemuksen vireillä olosta ja varattu tilaisuus tulla kuulluksi 28.6.2022 lähetetyillä kirjeillä.
Kuulutus sekä hakemukseen liittyvät asiakirjat ovat olleet nähtävillä Laitilan kaupungin verkkosivuilla sekä kaupungin kirjastossa 28.6.2022-3.8.2022 välisenä aikana. Kuulutus hakemuksen vireillä olosta on julkaistu 1.7.2022 paikallislehdessä.
Hakemuksesta on varattu tilaisuus lausunnon antamiseen Laitilan kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle.

LAUSUNNOT

Uudenkaupungin terveydensuojeluviranomainen ei antanut asiaan lausuntoa.

MUISTUTUKSET JA MIELIPITEET

Hakemuksen johdosta ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä.

TARKASTUKSET

Alueelle on suoritettu lupa-asian käsittelyyn ja valmisteluun liittyvät maastokäynti 5.8.2022. Maastokäynneistä ei ole laadittu muistiota.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Ehdotus

RAKENNUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN RATKAISU

Rakennus- ja ympäristölautakunta myöntää Tomi Wikmanille, ympäristönsuojelulain tarkoittaman luvan perunaa ja juureksia käsittelevälle tai niistä tuotteita jalostavalle laitokselle kiinteistölle Tapiola 400-410-6-66, Laitila. Lupa myönnetään toistaiseksi voimassaolevaksi.

Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että toimintaa harjoitetaan lupahakemuksen mukaisesti ja seuraavien lupamääräysten mukaisesti:

LUPAMÄÄRÄYKSET

Yleiset toimintaa koskevat määräykset

Toiminta

1.     Juurespakkaamon sekä sen toimintaan liittyvien toimintojen rakentamisessa on käytettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT). Toiminnasta aiheutuvat päästöt ilmaan, maaperään tai vesiin, melu tai muu syy ei saa aiheuttaa vaaraa terveydelle tai ympäristölle.

2.     Laitokselle tulee nimetä vastuuhenkilö, joka vastaa laitoksen asianmukaisesta hoidosta ja käytöstä sekä toiminnan ja päästöjen tarkkailusta ja pitää tarvittaessa yhteyttä lupaviranomaiseen. Vastuuhenkilö vastaa siitä, että laitoksen toiminta on lupamääräysten mukaista. Laitoksesta vastaavan henkilön yhteystiedot tulee ilmoittaa lupaviranomaiselle ja yhteystiedot tulee pitää ajantasaisena.

Varastointi ja hyödyntäminen

3.     Juuresten varastointi, käsittely, pesu sekä pakkaaminen ja muu hyödyntäminen tulee toteuttaa siten, että niistä ei aiheudu päästöjä ympäristöön eikä naapureille kohtuutonta rasitusta.

Meluntorjunta

4.     Laitoksen toiminnasta aiheutuva melutaso ei saa ulkona lähimmissä häiriintyvissä kohteissa ylittää ulkona melun A-painotetun ekvivalenttitason (LAeq) päiväohjearvoa (klo 7-22) 55 dB eikä yöohjearvoa (klo 22-7) 50 dB.

Päästöt maaperään ja vesiin

5.     Laitosalue on pidettävä siistinä ja puhtaana. Mikäli juuresten kuljetuksista, siirroista tai käsittelystä aiheutuu alueella epäsiisteyttä, tulee alue siistiä välittömästi. Kuormaus- ja purkualueiden tulee olla tiiviitä. Laitoksen piha-alue on pinnoitettava.
 

6.     Laitosalueen hulevedet on kerättävä hallitusti ja johdettava ojaan siten, että niistä ei aiheudu pinta- ja pohjaveden pilaantumisen vaaraa. Laitosalueelta ojaan johdettavia valumavesiä tulee voida tarkkailla (tarkkailukaivosta) tarvittaessa.

Jäteveden käsittely

7.     Laitoksen jätevedet on käsiteltävä siten, että Sirppujokeen johtavaan avo-ojaan johdettava vesistökuormitus vähenee mahdolliset ohijuoksutukset ja häiriötilanteet mukaan lukien biologisen hapenkulutuksen (BOD7ATU) osalta 30 mgO2/l, kokonaisfosforin (Pkok) osalta vähintään 70 % (2 mg/l) ja kokonaistypen (Nkok) osalta reduktio on vähintään 40 %.

8.     Laitoksen sosiaalitilojen wc-vedet tulee johtaa umpisäiliöön ja tyhjennys tule järjestää riittävän tihein väliajoin.

Jätteet ja jätehuolto

9.     Toimintaa tulee harjoittaa siten, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Toiminnasta syntyvät jätteet on varastoitava siten, ettei varastoinnista aiheudu epäsiisteyttä, haju- tai terveyshaittaa tai maaperän tai pohjaveden pilaantumisvaaraa tai muuta haittaa ympäristölle.

Hyödyntämiskelpoiset jätteet, kuten paperi-, pahvi-, ja muovijäte sekä metalliromu tulee toimittaa hyödynnettäväksi asianmukaiseen käsittelyyn. Toiminnassa muodostuvat vaaralliset jätteet on varastoitava ennen poiskuljetusta lukitussa tilassa ja toimitettava asianmukaisesti niitä vastaanottavaan pisteeseen. Jätteiden käsittelyssä, hyödyntämisessä ja keräyksessä on noudatettava Laitilan kaupungin jätehuoltomääräyksiä. Laitosalueella tulee ehkäistä haittaeläinten pääsy rakennuksiin ja tehdä tarvittaessa riittävät torjuntatoimet.

Toiminnan tarkkailu

10.  Laitoksen jätevesistä tulee ottaa vähintään kaksi kertaa vuodessa, jäteveden puhdistamoon johdettavasta jätevedestä sekä Sirppujokeen laskevaan avo-ojaan johdettavasta jätevedestä (purkuputken päästä). Vesinäytteet tulee ottaa kokoomanäytteinä siten, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin tarkkailupäivän keskimääräistä tilannetta. Vesinäytteistä on teetettävä analyysit ravinnesisällön selvittämiseksi biologisen hapenkulutuksen (BOD7ATU), fosforin (Pkok), typen (Nkok), kiintoaineen, pH:n ja sähköjohtavuuden osalta. Tarkkailutulokset on toimitettava niiden valmistuttua lupaviranomaiselle.

Toiminnanharjoittajan tulee tarvittaessa lupaviranomaisen kehotuksesta tarkkailla purkuojan veden laatua ja Sirppujoen veden laatua purkuojan alapuolelta.

Lisäksi ennen toiminnan aloittamista toiminnanharjoittajan tulee ottaa vesinäyte ja teettää tästä analyysi edellä mainituista pitoisuuksista sekä mittauttaa purkuojan pohjataso (korkeus) siltä alueelta ojaa, johon jätevesiputki laskee. Mittaus tulee uusia tarvittaessa mahdollisten sedimenttikertymien todentamiseksi.

Ennen vesinäyteanalyysien ojan pohjan mittauksen teettämistä tulee olla yhteydessä lupaviranomaiseen ja hyväksyttää analyysi- ja mittaussuunnitelma lupaviranomaisella ennen sen toteutusta.

11.  Laitoksen prosessilaitteet ja toiminnan tarkkailuun liittyvät valvonta- ja hälytyslaitteet on pidettävä toimintakuntoisina. Laitteet on huollettava säännöllisesti ja mahdolliset laiterikot korjattava viipymättä. Suoritetuista kunnossapitotoimenpiteistä tulee ja mahdollisista häiriötilanteista tulee pitää kirjaa. Kirjanpito tulee esittää lupaviranomaiselle sitä pyydettäessä.

Kirjanpito ja raportointi

12.  Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjaa juurespakkaamon toiminnasta. Edellistä vuotta koskeva yhteenveto kirjapidosta tulee toimittaa lupaviranomaiselle (Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta) vuosittain seuraavan helmikuun loppuun mennessä. Vuosiyhteenvedon tulee sisältää ainakin seuraavat tiedot:

- tiedot laitoksella vastaanotetun juuresten määristä eri lajikkeet eriteltynä (m3/vuosi tai tn/vuosi)
- tiedot laitoksella käytetystä puhtaan veden ja muodostuneen jäteveden määrä (m3/vuosi)
- umpisäiliöntyhjennyksien ajankohdat sekä muodostuneen jäteveden määrä (m3/vuosi)
- tiedot polttoaineiden ja energiakulutuksesta vuodessa
- jätevesistä otettujen näytteiden ajankohdat sekä analyysien tulokset
- toiminnassa syntyneiden jätteiden laatu, määrä sekä tiedot jätteiden käsittelystä ja toimituspaikoita
- tiedot vuoden aikana toteutetuista ja suunnitteilla olevista muutoksista toiminnassa
- tiedot laitoksen toiminnassa tapahtuneista häiriötilanteista tai muista poikkeuksellisista tilanteista sekä niiden aikana syntyneistä päästöistä ja jätteistä

Kirjanpitotietojen tulee sisältää lisäksi tiedot sähkö- ja lämpöenergian kulutuksesta. Kirjanpidon tulee olla lupaviranomaisen tarkastettavissa laitoksella. Kirjanpito on säilytettävä laitoksella vähintään kuusi vuotta. Raportointi tulee soveltuvin osin tehdä sähköisesti ympäristönsuojelulain tietojärjestelmään lupaviranomaisen tarkemmin ohjeistamalla tavalla.

Poikkeukselliset tilanteet

13.  Mahdollisista häiriö ja poikkeuksellisista tilanteista, jotka ovat aiheuttaneet tai saattavat aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja, on ilmoitettava välittömästi lupaviranomaiselle.

Toiminnanharjoittajan ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin haitallisten vaikutusten poistamiseksi tai vähentämiseksi sekä poikkeuksellisten tilanteiden uusiutumisen ehkäisemiseksi. Toiminnanharjoittajalla on aina oltava riittävästi ympäristövahinkojen torjuntaan laitteita ja tarvikkeita saatavilla. Laitokselle tulee laatia käyttöturvallisuusohjeet ja pelastussuunnitelma ja on pidettävä ajan tasalla sekä helposti henkilöstön saatavilla.

Toiminnan muuttaminen tai lopettaminen

14.  Toiminnan olennaisesta lisäämisestä tai muuttamisesta, lopettamisesta tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta tulee ilmoittaa lupaviranomaiselle.

Tuotannon loppuessa tai keskeytyessä on varastoidut raaka-aineet toimitettava hyötykäyttöön ja muut jätteet ja umpisäiliönjätevedet asianmukaiseen keräykseen.

Toiminnanharjoittajan tulee viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista esittää kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle suunnitelma toiminnan lopettamiseen liittyvistä vesiensuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista toimista.

RATKAISUN PERUSTELUT

Luvan myöntämisen edellytykset

Tämän päätöksen ja hakemuksen mukaisesti harjoitettuna toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty.

Toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti toiminnasta ei normaalitilanteessa aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta.

Toiminta täyttää ympäristönsuojelulain edellytykset sijoituspaikan valinnalle.

Lupaharkinnassa on otettu huomioon toiminnan luonne, toiminnan aiheuttaman pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset. Lisäksi lupaharkinnassa on otettu huomioon alueen ominaisuudet. Päätös ei vaaranna Kokemäenjoen-Selkämeren-Saaristomeren vesienhoitoaluetta koskevan vesienhoitosuunnitelman pinta- ja pohjavesiä koskevia tavoitteita.

LUPAMÄÄRÄYKSIEN YLEISET PERUSTELUT

Ympäristönsuojelulain 52 §:n mukaan ympäristöluvassa on annettava tarpeelliset määräykset päästöistä, päästöraja-arvoista, päästöjen ehkäisemisestä ja rajoittamisesta sekä päästöpaikan sijainnista, maaperän ja pohjavesien pilaantumisen ehkäisemisestä, jätteistä sekä niiden määrän ja haitallisuuden vähentämisestä, toimista häiriö- ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, toiminnan lopettamisen jälkeisestä alueen kunnostamisesta ja päästöjen ehkäisemisestä sekä muista toiminnan lopettamisen jälkeisistä toimista ja muista toimista, joilla ehkäistään tai vähennetään ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa. Jätteen käsittelyä ja raportointia koskevat määräykset ovat jätelain ja valtioneuvoston jätteistä antaman asetuksen mukaisia.

LUPAMÄÄRÄYSTEN PERUSTELUT

Lupamääräykset 1-2, ympäristönsuojelulain mukaan luvanvaraisessa toiminnassa on ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi huolehdittava ja varmistuttava siitä, että toiminnassa käytetään parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT). Lisäksi päästöjen ehkäisemistä ja rajoittamista koskevien lupamääräysten tulee perustua parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan.

Vastuuhenkilön nimeämisellä varmistetaan, että ympäristöluvan lupamääräykset huomioidaan laitoksen toiminnassa, mutta on myös tarpeen lupaviranomaisen kanssa käytävän yhteydenpidon kannalta.

Lupamääräys 3 koskee juuresten varastointia ja hyödyntämistä. Varastointitilojen tulee olla tilavuudeltaan riittävät sekä vesitiiviitä maaperän, pinta- ja pohjavesien pilaantumisen estämiseksi. Varastoinnista ja käsittelystä tilalla ei saa aiheutua haittaa ympäristöön eikä naapurustolle. Ympäristönsuojelulain mukaan toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi tietoinen toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista.

Lupamääräys 4 on annettu alueen viihtyisyys- ja terveyshaittojen rajoittamiseksi. Meluraja-arvot vastaavat valtioneuvoston päätöksessä asetettuja melutason ohjearvoja.

Lupamääräykset 5-6 on annettu laitosalueen roskaamisen ja mahdollisten päästöjen maaperään ja pinta- sekä pohjavesiin ehkäisemiseksi. Toiminnanharjoittaja on velvollinen toteuttamaan toimenpiteitä laitosalueen siisteyden ylläpitämiseksi ja maaperän sekä lähivesien suojelemiseksi.

Laitosalueen rakenteiden ja purku- ja kuormausalueiden tulee olla rakenteeltaan tiiviitä mm. juuresten kuljetuksessa ja purku- sekä lastaustilanteessa käytettävien koneiden ja laitteiden liittyvien riskien takia (esim. laiterikot sekä öljyvuoto). Kuormaus- ja purkualueiden päällystäminen ja sadevesien johtaminen ovat tarpeen maaperän, pinta- ja pohjaveden pilaantumisriskin sekä ympäristön yleisen viihtyisyydelle ja ihmisten terveydelle mahdollisesti aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Haittojen ilmetessä toiminnanharjoittajan on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin niiden poistamiseksi. Mikäli haittoja ilmenee voi lupaviranomainen antaa tarvittavia lisämääräyksiä haitan poistamiseksi.

Lupamääräys 7 ja 8 on annettu varmistamaan, että jätevesien aiheuttamat haitalliset vaikutukset laitoksen ympäristöön ja Sirppujoen tilaan ja käyttökelpoisuuteen jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Jätevesienkäsittelyn pitoisuusvaatimukset perustuvat ympäristönsuojelulain (527/2014) 154 b § perustason puhdistusvaatimukseen sekä valtioneuvoston asetukseen yhdyskuntajätevesistä (888/2006), joka on annettu talousjätevesien käsittelyyn vesihuoltolaitosten ulkopuolella. Sosiaalitilojen jätevesiä ei saa johtaa käsittelemättöminä maahan, ojaan tai muuhun uomaan vesien pilaantumisvaaran vuoksi.

Lupamääräys 9 on annettu jätteiden määrän vähentämiseksi, asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi ja jätteistä aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi.

Lupamääräykset 10 ja 11, tarkkailulla ennalta ehkäistään mahdollisesti ympäristöön aiheutuvia haittoja ja varmistetaan jätevesien käsittelyprosessin luotettava toiminta. Tarkkailutuloksilla voidaan osoittaa, että jätevedenkäsittelyllä saavutetaan vaaditut tulokset. Purkuojan ja Sirppujoen vedenlaadun tarkkailu saattaa olla tarpeellista, mikäli päästömääräyksiä ei noudateta tai laitoksen vaikutus vesistöön on muuten tarpeen selvittää.

Lupamääräys 12 koskee kirjanpitoa ja raportointi. Määräys on tarpeen toiminnan valvonnan järjestämiseksi ja mahdollisten ympäristövaikutusten toteamiseksi. Toiminnasta saamiensa tietojen perusteella lupaviranomainen voi seurata luvassa annettujen määräysten noudattamista.

Lupamääräys 13 on annettu tiedonkulun varmistamiseksi lupaviranomaiselle tilanteissa, joissa ympäristölle on aiheutunut tai vaarassa aiheutua poikkeuksellisen suurta haittaa. Hätäkeskukseen tehtävän ilmoituksen lisäksi tapahtuneesta tulee ilmoittaa lupaviranomaiselle. Vahinkotilanteisiin tulee olla varautunut ja henkilöstön tulee olla tietoinen laitokselle laadittujen käyttöturvallisuusohjeiden sekä pelastussuunnitelman sisällöstä, jotta vahingon sattuessa paikalla olevat osaavat välittömästi vähentää haittoja asianmukaisella torjuntakalustolla.

Lupamääräys 14 koskee toiminnan muuttamista tai lopettamista. Toiminnassa tapahtuvista muutoksesta on ilmoitettava ja suunnitelma on esitettävä lupaviranomaiselle hyvissä ajoin, jotta lupaviranomainen voi arvioida mahdollisen uuden lupakäsittelyn tarpeen. Toiminnan lopettaminen edellyttää, että toimintaan liittyneet ympäristöriskit ja varastoidun jätteet poistetaan, kun ilmoitus toiminnan lopettamisesta tehdään riittävän ajoissa, voi lupaviranomainen antaa tarvittaessa ympäristönsuojelulain 94 §:n mukaisia määräyksiä.

SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 2, 5-8, 11, 14-17, 20, 22-23, 27, 34, 39, 40, 42-44, 48-49, 52-53, 58-59, 62, 83, 85, 87, 94, 123, 134, 154 b, 170, 172, 190-191, 198 ja 205 §
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2, 11-15 §
Valtioneuvoston asetukseen yhdyskuntajätevesistä (888/2006)
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920 ja muutos 90/2000) 17 §
Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992)
Jätelaki (646/2011) 2, 5, 8, 12-17, 28-29, 72-73, 91, 118-120, 122-123 ja 141 §
Valtioneuvoston asetus jätteistä
Laitilan kaupungin jätehuoltomääräykset

LAUSUNTOJEN HUOMIOON OTTAMINEN

Annetut lausunnot on otettu huomioon lupamääräyksistä sekä ratkaisun ja lupamääräysten perusteluista ilmenevällä tavalla.

LUPAA ANKARAMMAN ASETUKSEN NOUDATTAMINEN

Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän lupapäätöksen määräystä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkastamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava.

LUVAN JA LUPAMÄÄRÄYSTEN VOIMASSAOLO

Lupapäätös on voimassa toistaiseksi. Toiminnan päästöjä tai niiden vaikutuksia lisäävän tai muuhun toiminnan olennaiseen muuttamiseen on oltava lupa. Hakemus lupamääräysten muuttamiseksi on tehtävä, mikäli toiminta muuttuu olennaisesti. Lupa raukeaa, jos toiminta on ollut keskeytyneenä yhtäjaksoisesti yhteensä viisi vuotta tai toiminnanharjoittaja ilmoittaa, että toiminta on lopetettu.

KÄSITTELYMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN

Ympäristöluvan käsittelystä peritään Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen voimassa olevan (1.1.2021) taksan mukainen maksu 2184 euroa.

PÄÄTÖKSEN ANTAMINEN

Päätös annetaan julkipanon jälkeen.

TÄYTÄNTÖÖNPANO

Päätös on voimassa sen tultua lainvoimaiseksi.

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN

Päätös lähetetään hakijalle sekä Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ja Uudenkaupungin terveydensuojeluviranomaiselle.
Päätöksen antamisesta ilmoitetaan niille, jotka ovat tehneet muistutuksen tai ilmaisseet mielipiteen tai ovat erikseen ilmoitusta pyytäneet sekä niille joille on annettu lupahakemuksesta erikseen tieto.

Tieto päätöksen antamisesta julkaistaan Laitilan kaupungin internet-sivuilla.

MUUTOKSENHAKU

Päätöksen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valitusosoitus liitteenä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.