Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 10.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Oikaisuvaatimus purkamislupahakemukseen 22-0061-P, autotallin purkaminen

LAIDno-2022-838

Valmistelija

  • Petri Kuusela, Rakennustarkastaja, petri.kuusela@laitila.fi

Perustelut

Rakennustarkastajan myöntämään purkulupapäätökseen 22-0061-P on tullut yksi oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksessa ei hyväksytä vain yhden rakennuksen purkamista, vaan vaaditaan toisenkin, osittain valittajan maalla olevan, rakennuksen purkamista. 

Valittajan kiinteistöllä on naapurin jäteveden sakokaivot purkuputkineen, autotalli ja osa kiistan kohteena olevasta rakennuksesta. Naapuri on suostunut purkamaan sakokaivot ja autotallin, mutta ei suurinta rakennusta, joka on osaksi hänen puolellaan ja käytössä.

Kyseinen rakennus on tiilirakenteinen, vuonna 1948 valmistunut navettarakennus (koko 14,2 m x 5,1 m), joka on nyt asuinkiinteistön aktiivisessa varastokäytössä. Kaavakartan mukaan rakennus on yli puolet naapurikiinteistön puolella. Raja menee rakennuksen pituussuuntaan ja rakennus on naapurin puolella n. 4 m koko pituudeltaan.

Lainhuutotodistuksen mukaan naapurikiinteistön omistaja on saanut lainhuudon kiinteistölle 12.6.2008. Vaatimus rakennusten purkamisesta tuli toukokuussa 2022 rajalla olleiden puiden kaatamisesta tulleen keskustelun jälkeen.

Kiistan kohteena oleva rakennus ei vaikeuta oikaisuvaatimuksen tekijän kiinteistön rakentamista eikä käyttöä. Rakennus sijoittuu Tiuskintien ja tontin välissä olevalle kapealle maakaistaleelle, jolle ei muutenkaan saisi rakentaa mitään johtuen tien ja rajan läheisyydestä. Tiuskintien pituus on n. 500 m ja liikenne vähäistä.

Oikaisuvaatimuksen tekijä ei asu kiinteistöllä, eikä kiinteistöllä ole muita rakennuksia. Kiinteistö on maa- ja metsätalousaluetta, pääasiassa peltoa.

Oikaisuvaatimuksen esittäneellä kiinteistöllä ei ole rakennuksista merkittyjä rasitteita.

Eräistä naapuruussuhteista annetun lain 14 §:n mukaan jos rakennus on niin rakennettu, että se osaksi on toisen maalla taikka lähempänä sitä, kuin lain, asetuksen tai rakennusjärjestyksen taikka asema- tai rakennuskaavan mukaan on sallittu, eikä rakentaminen ole tapahtunut vastoin parempaa tietoa taikka törkeästä huolimattomuudesta, olkoon naapuri, joka ei, sen jälkeen kun on alettu rakentaa rajan yli taikka lähemmäksi, kuin edellä on mainittu, viipymättä sitä vastaan ole tehnyt huomautusta, velvollinen sallimaan rakennuksen jäämisen paikoilleen, milloin sen purkaminen, toisenlaiseksi rakentaminen taikka muuttaminen aiheuttaisi naapurille johtuvaan haittaan ja rakennuksen arvoon nähden suhteettoman suurta vahinkoa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Kuusela, Rakennustarkastaja, petri.kuusela@laitila.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta pitää voimassa rakennustarkastajan myöntämän purkuluvan 22-0061-P.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.