Perustelut
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa (ELY-keskus) on käsiteltävänä ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017) mukaista yhteysviranomaisen perusteltua päätelmää varten ABO Wind Oy:n Laitilan ja Mynämäen alueelle sijoittuvan Kolsa-Juvansuo tuulivoimahanketta koskeva ympäristövaikutusten arviointiselostus.
Varsinais-Suomen ELY-keskus varannut Laitilan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle mahdollisuuden lausunnon antamiseen arviointiselostuksesta viimeistään 29.9.2022. Arviointiselostus liitteineen löytyy sähköisesti ympäristöhallinnon verkkosivuilta www.ymparisto.fi/kolsajuvansuontuulivoimapuistoYVA.
Hankealueelle Kolsa-Juvansuon suunnitellaan enimmillään 12 tuulivoimalaa, joista alustavien suunnitelmien mukaan viisi sijoittuu Laitilan Kolsan ja seitsemän Mynämäen Juvansuon kylään. Hankealueen koko on noin 2000 ha. Suunnitellut voimalat ovat napakorkeudeltaan noin 200 m, roottorin halkaisija noin 200 m ja maksimikorkeus 300 m. Voimaloiden teho tulee olemaan 5-10 MW.
YVA-menettelyssä tarkastellaan seuraavia hankevaihtoehtoja:
- VE0: Hanketta ei toteuteta
- VE1: Toteutetaan 12 voimalan hanke
- VE2: Toteutetaan 11 voimalan hanke, jolloin voimalaa nro 8 ei rakenneta
Sähköliityntää suunnitellaan hankealueesta lounaaseen 110 kV verkkoon. Lähimmät liityttävissä olevat verkot ovat Fingridin Lieto-Uusikaupunki ja Carunan Naantalinsalmi-Uusi-kaupunki 110 kV voimajohdot. Mahdollisia ratkaisuja ovat myös liittyminen Heikolan ja Hentulan sähköasemien yhteyteen. Sähkönsiirto toteutetaan maakaapelilla.
Ympäristövaikutusten arviointi perustuu mm. seuraaviin tietoihin ja selvityksiin: asukaskysely, annetut mielipiteet ja lausunnot, vuorovaikutustilaisuudet, melumallinnus, välkemallinnus, kasvillisuus- ja luontotyyppiselvitys, muutto- ja pesimälinnustoselvitys, muuttolinnuston törmäysmallinnus, metsojen soidinpaikkaselvitys, pöllöselvitys, päiväpetolintutarkkailu, tietokantatiedot petolintujen tunnetuista pesäpaikoista, lepakoiden pesimäaikainen selvitys, liito-oravaselvitys, viitasammakkoselvitys, lumijälkilaskenta, susiselvitys, havainnekuvat ja näkyvyysanalyysit sekä arkeologinen selvitys.
Ehdotus
Esittelijä
-
Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi
Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa arviointiselostuksesta lausuntonaan, että arviointiselostus on aineistoltaan kattava ja siinä on esitetty hankkeen välittömiä ja välillisiä sekä myönteisiä että kielteisiä vaikutuksia Laitilan kaupungin ja Mynämäen kunnan Kolsa-Juvansuon tuulivoimapuiston alueelle. Tuulivoimapuiston mahdolliset paikalliset ympäristövaikutukset voivat olla myös hyvin henkilökohtaisia, mikä on arviointiselostuksessa huomioitu.
Suunnitelluista tuulivoimaloista viisi sijoittuu Laitilan ja seitsemän Mynämäen puolelle. Hankevaihtoehto VE2 on toteutukseltaan 11 voimalan hanke, mikä tarkoittaa sitä, että Laitilan puolelle sijoittuvaa voimalaa nro 8 ei rakennettaisi. Hankevaihtoehtojen VE1 ja VE2 välillä ei ole havaittavissa suurta eroa vaikutusten näkökulmasta.
Arviointiselostuksessa on tunnistettu tuulivoimaloiden toteuttamisen merkittävimmät negatiiviset ympäristövaikutukset, kuten vaikutukset maisemaan sekä melu- ja välkevaikutukset. Lisäksi hankkeella on vaikutuksensa rakentamisvaiheesta alkaen alueen kasvillisuuteen, linnustoon ja eläinlajistoon, josta esimerkkinä alueella esiintyvä susireviirialue ja sen läheisyydessä sijaitsevat tunnetut reviirialueet.
Näkemäalueen laskennallisen arvion perusteella laaditun alueen metsät rajoittavat voimaloiden näkyvyyttä ympäristöön merkittävästi, mutta voimalat näkyvät selkeästi monille laajoille peltoaukeille. Näkemäalueet ovat hyvin samankaltaiset 11 ja 12 voimalan sijoitussuunnitelmille.
Tuulivoimalapuiston ympäristölleen aiheuttaman meluvaikutuksen laskennallinen arvio perustuu mallinnukseen. Mallinnuksen perusteella melutasot alueen kaikkien loma-asuntojen ja asuinrakennusten kohdilla jäävät alle valtioneuvoston ohjearvojen. Myös matalataajuisen melun tasot pysyvät selvityksen mukaan kaikkien rakennusten kohdalla asumisterveysasetuksessa asetettujen arvojen alapuolella.
Ympäristölleen aiheuttaman välkevaikutuksen laskennallisen arvion mukaan ainoastaan 11 voimalan suunnitelmalla vuotuinen välkevaikutus jää kaikkien asuntojen kohdilla alle 8 tunnin, ainoastaan kun puuston vaikutus huomioidaan laskennassa. Lautakunta huomauttaakin, että voidaanko arvioida, että toteutettaessa tuulivoimaloiden läheisyydessä hakkuita, välkevaikutuksen ohjearvo ylittyy paikallisesti. Suomessa tuulivoimaloiden välkevaikutukselle ei ole määritelty ohjearvoja. Välketasojen arvioinnissa on käytetty Ruotsin suunnitteluohjeissa annettuja ohjearvoja, jossa suositusarvo on 8 h ja korkeintaan 30 min päivässä.