Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 7.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Poikkeaminen ympäristönsuojelumääräyksistä

LAIDno-2022-815

Valmistelija

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Perustelut

Kiinteistön 400-419-3-8 omistaja on hakenut poikkeamista Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräyksistä koskien öljysäiliön poistamisvelvollisuutta. Laitilan kaupungin rakennustarkastaja on todennut toteutetussa tarkastuksessa, että kiinteistön lämmitykseen käytetty öljysäiliö on poistettu käytöstä ja että säiliö sijaitsee rakennuksen alakerrassa omassa tiili/betonibunkkerissaan. Bunkkeri on ahdas ja sinne johtava kulkutie on hyvin pieni. Säiliön purkamista ei ole käytännössä mahdollista toteuttaa talon rakenteita rikkomatta. Rakennustarkastajan arvion mukaan säiliö sijaitsee lämpimässä sisätilassa ja on siten ympäristölleen vaaraton. Rakennustarkastaja on todennut omassa lausunnossaan, että ei vaadi säiliön purkamista, vaan säiliön saa jättää paikoilleen.

Laitilan kaupungin ympäristönsuojelumääräysten § 12 kohta 12.2. mukaan kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava käytöstä poistettujen maanalaisten öljy-, polttoaine- ja muiden kemikaalisäiliöiden sekä niiden putkistojen asianmukaisesta puhdistamisesta ja poistamisesta kiinteistöltä. Öljy- ja kemikaalivuodoista tulee välittömästi ilmoittaa pelastus- ja ympäristöviranomaiselle.

Ympäristönsuojelumääräyksien kohdan 12.3 mukaan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää poikkeuksen öljy-, polttoaine- ja muun kemikaalisäiliön poistamisvelvollisuudesta, jos säiliö sijaitsee sellaisessa paikassa, että sitä on teknisesti vaikea poistaa.

Poikkeamisesta on määrätty ympäristönsuojelumääräyksissä 22 §, jonka mukaan ympäristönsuojeluviranomainen voi erityisestä syystä myöntää kirjallisella hakemuksella yksittäistapauksessa luvan poiketa näistä määräyksistä. Poikkeamisesta ei saa aiheutua näiden määräysten tavoitteiden syrjäytymistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Kailaste, Ympäristöpäällikkö, tuija.kailaste@laitila.fi

Laitilan kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta päättää myöntää kiinteistölle 400-419-3-8 luvan poiketa ympäristönsuojelumääräyksistä. Säiliötä ei ole tarpeen poistaa rakennuksen sisätiloista, koska se on teknisesti vaikeaa ja mahdotonta toteuttaa rakennuksen rakenteita rikkomatta. Lautakunta toteaa samalla, että käytöstä poistettu säiliö tulee pestä. Poikkeamisesta ei katsota aiheutuvan ympäristönsuojelumääräysten tavoitteiden syrjäytymistä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.