Kaupunginvaltuusto, kokous 18.3.2024

§ 12 Avaava tase hyvinvointialueelle tehtyjen siirtojen jälkeen

LAIDno-2024-200

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marika Silvennoinen, talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

Hyvinvointialueuudistuksesta johtuneiden alkusaldojen muutoskirjausten vuoksi avaava tase 1.1.2023 tulee Laitilan kaupungin tilintarkastusyhteisö BDO Oy:n suosituksen mukaan vahvistaa kaupunginhallituksen esityksestä kaupunginvaltuustossa ennen vuoden 2023 tilinpäätöksen käsittelyä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien järjestämisvastuu siirtyi Laitilan kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023. Voimaanpanolain (Laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta) 42 §:ssä säädetään omaisuusjärjestelyjä koskevista kirjauksista kunnan ja hyvinvointialueen kirjanpidossa. Hyvinvointialueelle siirtyvien erien käsittelystä kunnassa on Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto antanut lausunnon nro 128 ”Lausunto hyvinvointialueille siirtyvien omaisuus- ja pääomaerien käsittelystä kunnan ja kuntayhtymän kirjanpidossa”. Kunnista hyvinvointialueelle siirtyneet omaisuus- ja pääomaerät kirjataan alkusaldojen muutoksina tilinavaukseen päiväykselle 1.1.2023. Tilinavaukseen kirjaamisen tarkoituksena on, että peruspääomaa vastaan kirjattavia omaisuus- ja pääomaerien siirtoja ei esitetä vuoden 2023 tapahtumina talousarvion toteutumisvertailussa eikä rahoituslaskelmassa.

Hyvinvointialueelle siirtyneet kuntayhtymien jäsenosuudet ja irtain omaisuus vähennetään kunnan taseen omaisuuseristä ja siirto kirjataan kunnan kirjanpidossa peruspääomaa vastaan. Kunnasta hyvinvointialueelle siirtyvä lomapalkkavelka kirjataan kunnan peruspääomaa vastaan. Myös osakkeiden osalta (Terveyskoti Oy, 2M-IT Oy, Oy Vasso Ab ja Puro Tekstiilihuolto Oy) hyvinvointialueelle siirtyneet erät on kirjattu kunnan peruspääomaa vastaan. Laitilan kaupungin avaavaan taseeseen 1.1.2023 on alkusaldojen muutoksina tehty yllä kuvattujen ohjeistusten mukaiset kirjaukset. Alkusaldoihin tehdyt muutokset sekä avaava tase muutosten jälkeen on kuvattu liitteissä. Hyvinvointialueelle siirtyneet erät pienentävät Laitilan kaupungin peruskunnan peruspääomaa yhteensä 2 897 411,09 eurolla.

Peruspääoma 31.12.2022                                   30 730 352,54

Muutos avaavaan taseeseen                               -2 897 411,09

Peruspääoma 1.1.2023                                        27 832 941,45

Erittely hyvinvointialueelle siirtyneistä eristä ja niiden mukaisista alkusaldojen muutoksista sekä kaupungin avaava tase 1.1.2023 ovat liitteenä.

Liitteet:

- Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle siirtyneet tase-erät

- Avaava tase 1.1.2023

 

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Kattelus, kaupunginjohtaja, lauri.kattelus@laitila.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteen mukaiset hyvinvointialueuudistuksesta aiheutuneet avaavan taseen muutokset sekä Laitilan kaupungin avaavan taseen 1.1.2023. Kaupungin peruspääoma 1.1.2023 alkusaldoihin tehtyjen muutosten jälkeen on 27 832 941,45 euroa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Merkittiin pöytäkirjaan, että asiantuntijana läsnä asian käsittelyn ajan oli talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Valmistelija

  • Marika Silvennoinen, talousjohtaja, marika.silvennoinen@laitila.fi

Perustelut

-

Ehdotus

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteen mukaiset hyvinvointialueuudistuksesta aiheutuneet avaavan taseen muutokset sekä Laitilan kaupungin avaavan taseen 1.1.2023. Kaupungin peruspääoma 1.1.2023 alkusaldoihin tehtyjen muutosten jälkeen on 27 832 941,45 euroa.

Päätös

Asian käsittelyn aikana puheenvuoron käyttivät valtuutettu Seppo Rinne ja talousjohtaja Marika Silvennoinen.

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen voidaan hakea muutosta Turun hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella. Valituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Valituskirjassa on ilmoitettava
- valittajan nimi, ammatti, asuinkunta ja postiosoite
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirja on valittajan tai valituskirjan muun laatijan allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjan, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite.

Valituskirjaan on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai viran puolesta oikeaksi todistettuna jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava. Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla voi valitusasiakirjat lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä kunnan jäsenen ja muiden katsotaan saaneen tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Turun hallinto-oikeuden postiosoite on PL 32, 20101 Turku ja käyntiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku. Valituksen voi toimittaa myös sähköpostilla turku.hao@oikeus.fi tai sähköisen asiointipalvelun kautta osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy osoitteesta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulaki https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5